Reklama

Lekár radí: Pravidelne jedzte týchto 6 potravín a znížite si riziko chronických chorôb

Odborník vysvetlil, či existujú superpotraviny.

Zdroj: archív, shutterstock

Reklama

Existujú superpotraviny, ktoré nám dokážu rýchlo zlepšiť zdravie vďaka obsahu veľkého množstva prospešných látok? Ktoré to sú a ako často by sme ich mali jesť? Vysvetľuje známy gastroenterológ Ladislav Kužela.

Podľa do kategórie superpotravín patria najmä tie s vysokým obsahom vlákniny. Netreba sa však spoliehať na to, že ak si vyberiem jednu superpotravinu, ktorú zaradím do jedálnička, automaticky mi to zaručí zdravie. „Ak ideme označiť nejakú potravinu za „super“, treba si uvedomiť nasledovné. Ak sa chceme zdravo stravovať, netreba jesť jednu, respektíve dve zázračné superpotraviny, ale treba jesť stravu, v ktorej prevládajú čo najrozmanitejšie rastlinné produkty (ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, semiačka, celozrnné produkty), pretože toto všetko sú superpotraviny,“ radí známy gastroenterológ.

Článok pokračuje na ďalších stranách: 6 potravín, ktoré znížia riziko chronických chorôb >>

1. Pohánka

Nazýva sa aj „obilie chudobných“. Je zdrojom rutínu (vitamínu P), ale jeho množstvo v lúpaných semenách je nižšie ako napríklad v kvetoch. Okrem neho obsahuje množstvo vlákniny, zinku, draslíka, vápnika, fosforu, železa, selénu, cholínu, mangánu a vitamíny B1, B2, C a E. Pohánka je skvelá pri cievnych ochoreniach, napríklad pri kŕčových žilách, popraskaných cievach alebo dokonca hemoroidoch.

Zdroj: shutterstock

2. Čučoriedky

Zdroj: shutterstock

Tieto lesné poklady sú plné minerálov, vitamínov a esenciálnych olejov. Obsahujú až 25 druhov antioxidantov. Myrtilín je farbivo, ktoré zabezpečuje ich tmavomodrú farbu. Pozitívne vplýva na pružnosť ciev v mozgu a očiach. Spolu s ďalšími farbivami antokyánmi a betakaroténom zlepšuje zrak. Čučoriedky podporujú aj obranyschopnosť organizmu a dokážu pomôcť pri znižovaní „zlého“ cholesterolu. Ak si potrebujete zlepšovať pamäť, siahnite práve po nich.

3. Včelí med

Včelárenie je na našom území už odnepamäti. Slovenský med patrí dokonca k svetovej špičke. Má protizápalové a antibakteriálne účinky a posilňuje tiež imunitný systém. Dokáže upokojiť nervovú sústavu, podporuje krvotvorbu a slúži ako prevencia rakoviny hrubého čreva.

Zdroj: shutterstock

4. Mak siaty

Vedeli ste, že mak má najväčší obsah vápnika zo všetkých potravín? Je mimoriadne bohatý aj na železo, horčík, fosfor a kyselinu linolovú. Slúži ako prevencia osteoporózy, zlepšuje pamäť, uvoľňuje kŕče a upokojuje. V slovenskej kuchyni sa používa pomerne často.

Zdroj: shutterstock

5. Špalda

Špaldová pšenica obsahuje vitamíny skupiny B, A, E. Môže sa tiež pýšiť vysokým obsahom vlákniny, minerálov a bielkovín. Má zaujímavú orieškovú chuť. Špaldová múka a výrobky z nej sa v súčasnosti tešia veľkej obľube.

Zdroj: shutterstock

6. Vlašský orech

Tieto orechy po vylúpnutí zo škrupinky pripomínajú ľudský mozog. Sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínu E, B1 a B6. Podporujú činnosť mozgu a majú pozitívny vplyv na ľudskú psychiku. Sú prospešné pre zdravie vlasov, nechtov a pokožky. Spomedzi všetkých orechov majú najvyšší podiel antioxidantov.

Zdroj: shutterstock