Zmätok v cenách: Tri rôzne sumy za rovnaké jedlo! TAKTO sa najete najlacnejšie
9. 1. 2025, 5:45

Zdroj: tasr
Už 1. januára 2025 vstúpili do platnosti novinky z konsolidačného balíčka a s nimi aj nové sadzby dane z pridanej hodnoty. Sektor gastra s nimi doslova bojuje. Novelizácia totiž zaviedla až tri rôzne sadzby dane pre reštauračné a stravovacie služby, ako aj predaj jedál a nápojov.
Rozdielna sadzba sa uplatní pri konzumácii jedla priamo v priestoroch zariadenia (5 %) a iná pri donáške (19 %). Pre nápoje platia rovnako rozdielne sadzby DPH, pre nápoje s obsahom alkoholu do 0,5 % sa uplatní iná sadzba ako pri nápojoch s obsahom alkoholu viac ako 0,5 %. „Nové nastavenie zdanenia služieb v cestovnom ruchu je komplikovanejšie, než sme boli zvyknutí,“ zhodnotila Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska.
„Aby sa dodanie jedla považovalo za reštauračnú službu, musia byť pri jeho dodaní zákazníkovi poskytnuté aj podporné služby, ako napr. poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu, poskytnutie umývateľného riadu, príborov, nábytku – stolov, stoličiek, poskytnutie toaliet, prípadne iného priestoru pre zákazníkov – šatne a i. V takomto prípade sa na poskytnuté jedlo uplatní 5 % sadzba DPH,“ vysvetľuje Finančná správa SR.
Ak sa zákazníkovi tieto podporné služby s dodaním jedla neposkytnú – pôjde o dodanie tovaru a podlieha 19 % sadzbe dane. „Čiže reštaurácia pri takýchto rozdielnych dodávkach jedla bude musieť mať to isté jedlo v e-kase ,nahraté‘ pod dvoma položkami s rozdielnymi sadzbami dane,“ podotkla Finančná správa SR.
Ako to však je v prípade, keď si zákazník kúpi jedlo na mieste, časť zje, no zvyšok si dá zabaliť? Alebo ak si zákazník kúpi jedlo so sebou, no rozmyslí si to a napokon ho zje na terase podniku? „Štát nevie jednoducho inštruovať pizzeriu, ako má zdaniť telefonicky objednanú pizzu, prebratú osobne v reštaurácii alebo od hladu napoly zjedenú na mieste a zvyšok do škatule take-away,“ upozornili analytici z Dát bez pátosu.
Guláš v tom majú aj samotní zákazníci. V komentároch pod príspevkom analytikov sa rozpútala vášnivá debata. „Silne pochybujem, že reštiky budú mať v menu tri rôzne ceny, takže všetko bude nacenené na 19 %, a čo stratia na rozvoze, získajú na konzumácii na mieste. Plus ďalšia dobrá zámienka opäť trochu zdvihnúť ceny,“ povzdychol si Radomír.
„Predstavte si reálnu situáciu. Jedlo bez DPH stojí 10 €. Ak stravník zje na mieste, zaplatí 10,50 €, ak so sebou 11,90 €. Azda majú byť v jedálnom lístku dve ceny? Skrátim to. Realita je taká, že jedlo stojí v každom prípade 11,90 €, a keď ho zje zákazník v prevádzke, zarobí gastro viac,“ uviedol Martin. Súhlasí aj Eva: „Presne takto by som to riešila ja, ak by som mala gastro prevádzku. Prípadné protesty by som odporučila adresovať na Úrad vlády.“
„Normálne prídem do reštaurácie, sadnem a objednám si, prinesú mi jedlo, zaplatím s 5% DPH, vyberiem z kabelky obedár, prelejem polievku, presypem hlavné jedlo a odchádzam. Nemáte za čo, my sme vynaliezavý národ, socík nás vycvičil,“ napísala Rosie. „Ako si tak spomínam, asi nič nebolo lepšie ako rovná daň 19 %,“ zakončil debatu Igor.