Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Mikas radí všetkým Slovákom: Dajte si TÝCHTO 7 potravín! Prečo?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tieto potraviny sú bezpečné aj po dátume minimálnej trvanlivosti
    Zdroj: mh
    Reklama

    Mozog a nervový systém riadia fungovanie celého tela. Mozog je jeden z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele - umožňuje nám myslieť, hýbať sa a komunikovať s okolím. Dáva nám schopnosť vnímať svet naokolo, cítiť emócie, pamätať si, učiť sa a sústrediť sa. Zdravý mozog je preto zásadný pre prežitie plnohodnotného života. Úrad verejného zdravotníctva preto odporúča konzumovať 7 potravín, ktoré môžu zlepšiť jeho fungovanie. Ktoré to sú?

    Významnú úlohu v tom, ako bude mozog pracovať počas života, zohráva jeho štrukturálny vývin v období pred, okolo a krátko po narodení. "V tom čase je mozog najtvárnejší a najcitlivejší voči stimulácii, rané zážitky preto môžu významne ovplyvniť ďalší život jednotlivca," vysvetľuje ÚVZ.

    Funkčný vývin mozgu však prebieha ešte roky po narodení - odhaduje sa, že asi do 25. roku života. "Počas dospievania dozrievajú mozgové funkcie ako myslenie, pamäť, priestorová orientácia, pozornosť či predstavivosť," vymenoval úrad.

    U detí je preto potrebné stimulovať mozgové funkcie postupne, s ohľadom na ich vek a čo najpestrejším spektrom činností. "Treba si pritom dať pozor, aby sme ich nepreťažovali. Aj v dospelom veku stále máme potenciál rozvíjať svoje mozgové funkcie vďaka plasticite (prispôsobivosti) mozgu, a to prostredníctvom ich stimulácie a pravidelného tréningu," radí ÚVZ.

    Zároveň zverejnil 7 potravín, ktoré funkciu mozgu významne podporujú. "Pravidelnou konzumáciou nasledujúcich potravín môžete zlepšiť fungovanie svojho mozgu," uviedli hygienici. Ktoré to sú?

    Potravinové zdroje vitamínu E, ako je rastlinný olej, semená, avokádo, orechy.

    Zdroje antioxidantov vrátane vitamínov A, C, D, E, K, ktoré sa nachádzajú v pestrofarebnom ovocí a zelenine.

    Ryby obsahujúce omega-3 mastné kyseliny.

    Tmavozelená listová zelenina ako napríklad kel, špenát, mangold.

    Všetky strukoviny nám môžu pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi, a tým zabezpečiť priebežné dodávky potrebnej energie aj do mozgu.

    Káva, čaj a horká čokoláda; kofeín konzumovaný v týchto formách a s mierou môžu stimulovať duševnú bystrosť.

    Okrem týchto potravín nepodceňujte dôležitosť pitia dostatočného množstva vody. Kognitívne funkcie môžu byť narušené, keď je telo dehydrované.

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.