Zelená má zelenú: Tu je 10 dôvodov, prečo jesť špenát! Chráni pred rakovinou, pomáha chudnúť!
26. 8. 2023, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 15:12)

Hovoríte si fuj špenát? Táto zelenina má ale na organizmus nespočetne veľa pozitívnych účinkov. Posilňuje imunitu, chráni pred rakovinou, pomáha s chudnutím a má aj ďalšie benefity pre zdravie.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Karolína Trnovcová
Galéria k článku
Špenát je plný minerálov, najmä železa, ktoré je dôležité na tvorbu hemoglobínu, obsahuje taktiež horčík a draslík pre zdravý krvný tlak. Ak ho jete, máte lepší spánok, prospieva aj očiam. Opatrní by mali byť ale starší ľudia, ktorí majú problém so zrážanlivosťou krvi.
Je bohatý na veľké množstvo živín, ako sú napríklad vitamíny C, A, K a kyselina listová (B9). Z minerálov obsahuje železo, ktoré je dôležité na tvorbu hemoglobínu, taktiež horčík a draslík pre zdravý krvný tlak.
Vďaka svojmu obsahu draslíka, horčíka či kysliny listovej je vhodný pre ľudí, ktorí sú vo zvýšenej miere vystavení stresu. Jeho konzumácia taktiež pozitívne vplýva na spánok. Obsahuje vitamín A, je tak veľmi dobrý aj pre zdravie očí – karotenoidy, luteín a zeaxantín pomáhajú pri ochrane očí pred poškodením UV žiarením.
Má nízky glykemický index, teda nespôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi a má vysoký obsah vody a vlákniny, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku zápchy a podporujú zdravie tráviaceho traktu. Obsahuje i vápnik, avšak aj oxaláty, ktoré sa na vápnik viažu a zabraňujú tak jeho absorpcii.
Hoci je veľmi zdravý, nemali by ste ho jesť v príliš veľkých množstvách. „Špenát má vysoký obsah vitamínu K, ktorý je najznámejší pre svoju úlohu pri zrážaní krvi a preto ako taký by mohol interferovať s liekmi na riedenie krvi. Veľké množstvá špenátu teda nie sú vhodné najmä u ľudí, ktorí tieto lieky užívajú,“ upozorňujú odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Taktiež vápnik a oxaláty môžu podporovať tvorbu obličkových kameňov, a preto nie sú vhodné veľké množstvá špenátu pre ľudí so sklonom k problémom s obličkami.
10 dôvodov, prečo by ste mali pravidelne jesť špenát nájdete na ďalšej strane...
1. Posilňuje imunitný systém: Vitamín A nachádzajúci sa v špenáte totiž chráni telo pred rôznymi infekciami.
2. Jeho obsah kalórií je nízky: Ak chcete počas diéty chutné a farebné jedlo, nezabudnite na špenát. 100 gramov zeleniny obsahuje len 7 kalórií, takže si môžete pripraviť božské jedlá bez pocitu viny.
3. Znižuje krvný tlak: Špenát je bohatý na horčík, čím znižuje krvný tlak.
4. Chráni pred rakovinou: Je plný rôznych flavonoidov, ktoré dokážu bojovať aj s vážnymi chorobami. Tieto fytonutrienty neutralizujú škodlivé účinky voľných radikálov.
5. Skutočný multivitamín: Jedna porcia špenátu už pokrýva 20 % našej dennej potreby vlákniny, vitamínov A a K. Okrem toho je bohatá na horčík, mangán, bielkoviny, vápnik, draslík, zinok, selén, vitamíny C a E.
6. Zlepšuje videnie: Tmavo zelené listy obsahujú veľa základných fytonutrientov vrátane luteínu a betakaroténu, ktoré pomáhajú udržiavať náš zrak zdravý.
7. Skrášľuje pleť: Vďaka vysokému obsahu vitamínu A chráni kožné tkanivo, takže ak budete špenát jesť pravidelne, môžete sa rozlúčiť s veľkými pórmi, akné a vráskami.
8. Chráni srdce: Kyselina listová v špenáte je nevyhnutná pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému.
9. Dodáva energiu: Myslíte si, že to, čo je nízkokalorické, vám nemôže dodať energiu? Toto je omyl. Špenát je skvelým zdrojom železa, minerálu nevyhnutného pre tvorbu kyslíka. Vďaka obsahu kyseliny α-lipoovej pomáha antioxidantom uplatniť ich bunkový regeneračný účinok. Okrem toho udržuje hladinu cukru v krvi v rovnováhe, čím zabraňuje chuti maškrtiť počas dňa.
10. Protizápalové účinky: Je tiež bohatý na neoxantín. Táto zložka bojuje proti zápalu v tele. Špenát sa preto oplatí zaradiť do jedálnička aj v prípade, že ste prechladnutí alebo vás bolia kĺby.
Máte opar? Ako pomôže špenát, nájdete na ďalšej strane...
Špenátový obklad na opary
Trápia vás často opary? Spálili ste sa na slnku? Potom je dobré pripraviť si obklad z čerstvých špenátových listov.
Recept: Niekoľko listov vhoďte do panvice s olejom a počkajte, kým sa odprarí všetka voda. Špenát ochlaďte a priložte na 20 minút na pery. Obklad je vhodný aj na spáleniny.