Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zdravé, chutné a zelené: 6 jarných tipov, ktoré osviežia váš jedálniček

6 jarných tipov, ktoré osviežia váš jedálny lístok pred sviatkami.

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Chcete dodržať tradíciu a pripraviť na Zelený štvrtok svojim doma niečo „zelené“? Ak máte dilemu, čo vymyslieť, aby vaši stravníci neohŕňali nosom, inšpirujte sa! Pripravili sme pre vás zdravé, chutné, no najmä zelené recepty. Odľahčia váš jedálny lístok, dodajú vám energiu a posilnia imunitu.

Zelená strava nie je len chutná, ale pomáha predchádzať rôznym chorobám. „Zelené potraviny totiž obsahujú množstvo vlákniny. „Vláknina predstavuje prevenciu pred niektorými civilizačnými ochoreniami. Napríklad pred divertikulitídou, kardiovaskulárnymi ochoreniami, arteriálnou hypertenziou či rakovinou hrubého čreva. vysvetlil Lukáš Mičulík, skúsený chirurg z nemocnice na Antolskej v Bratislave. Pripomenul tiež, že zelené ovocie a zelenina majú vysoký obsah vitamínov, hlavne vitamínu C, čo prospieva nášmu zdraviu.

1. Zelené smoothie

Potrebujeme: 1 ružičku brokolice, 10 listov špenátu, 15 ks čerstvých jahôd, 4 dl vody

Ako na to: Ružičku brokolice natrhajte na menšie kúsky a vložte do vody, kde ju budete variť 5 minút. Mäkkú brokolicu vložte do mixéra, pridajte listy špenátu a jahody. Zalejte vodou a mixujte, kým smoothie nebude hladké. Nápoj si môžete dochutiť podľa vlastnej fantázie. Zelené smoothies sú veľmi ľahkou a zdravou voľbou.

Pokračovanie na ďalšej strane

2. Šalát s grilovanou zeleninou a kozím syrom

Potrebujeme: 500 g listového šalátu, 1 hrušku, 50 g vlašských orechov, 1 limetku, 200 g kozieho syra, 1 lyžicu medu, 1 dl bieleho vína, 20 g masla, soľ, korenie

Ako na to: Hrušku ošúpeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na mesiačiky a restujeme na rozohriatom masle. K hruškám pridáme med a vlašské orechy, podlievame vínom. Vznikne nám zálievka, ktorú necháme vychladnúť a neskôr polejeme šťavou z limetky. Kozí syr ugrilujeme na panvici. Listový šalát dôkladne premiešame so zálievkou. Ten následne môžeme naservírovať na tanier a dekorovať ho hruškou, limetkou a grilovaným syrom. Dochutiť ho môžete čiernym korením alebo soľou.

Pokračovanie na ďalšej strane

3. Hrachové pyré

Potrebujeme: 400 g konzervovaného hrášku, 40 g masla, 1 dl sladkej smotany, soľ, cukor, 2 dl vody

Ako na to: Hrášok z konzervy vylejeme do mixéra. Prilejeme sladkú smotanu a mixujeme na polohustú kašu. Podľa chuti pridáme cukor alebo soľ. Podávať ho môžeme k zeleninovým karbonátkam alebo inému bezmäsitému pokrmu.

Pokračovanie na ďalšej strane

4. Zapekaná brokolica s cestovinou a nivou

Potrebujeme: 3 ružičky brokolice, 4 dl smotany, 25 dag syru niva, 1 ks cibule, 4 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, 20 dag syra, cestoviny, soľ, korenie, maslo

Ako na to: Brokolicu si rozdelíme a vložíme ju na 10 minút do vody. Necháme ju odkvapkať a vložíme do misy na zapekanie, ktorú sme predtým vymastili. Poukladáme na ňu plátky cibule, uvarené cestoviny a na vrch nastrúhanú nivu. Všetko zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali soľ, korenie, vajcia a roztlačený cesnak. Posypeme strúhaným tvrdým syrom a dáme zapiecť do rúry.

Pokračovanie na ďalšej strane

5. Pistáciový cheesecake aj pre „bezlepkáčov“

Potrebujeme: 500 g jemného tvarohu, 4 vajcia, 3 lyžice medu, 1 vanilkový puding, 100 g pomletých pistácií

Ako na to: Do tvarohu pridáme celé vajcia, zmiešame ich s medom, pudingom a pistáciami. Rozmixujeme na jemnú hmotu a dáme piecť. Pochutíte si tak na úžasnom cheesecaku, ktorý si môžu dopriať aj stravníci s bezlepkovou diétou.

Pokračovanie na ďalšej strane

6. Dusený špenát

Potrebujeme: 1 lyžicu hladkej múky, 1 lyžicu soli, 2 lyžice oleja, 1-2 vajcia, 1 dl smotany na varenie, 450 g špenátu, 4-5 strúčikov cesnaku

Ako na to: Z oleja a múky pripravíme v hrnci svetlú zápražku. Vložíme špenát a miešame, až kým sa nerozpustí. Počas miešania vlejeme rozklepnuté vajcia, rozdrvený cesnak a špenát osolíme. Nakoniec špenát zjemníme smotanou na varenie alebo mliekom. Pokiaľ máme špenát hustejší, môžeme použiť viac mlieka alebo smotany. Klasický špenát podávame so zemiakovou kašou a s volským okom.

Vyberáme pre vás niečo PLUS