Reklama

Záhadná nákaza v USA zabila dvoch ľudí. Šíri ju huba, ktorá rastie aj na Slovensku! Poznáte ju?

Reklama

Americký štát Montana sa už niekoľko mesiacov snaží rozlúštiť záhadu. Otrávilo sa tu niekoľko desiatok ľudí, dvaja z nich zomreli a niekoľko ďalších skončilo v nemocnici. Vyšetrovanie napokon odhalilo, čo mohlo spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb rieši prípad úmrtia dvoch ľudí v štáte Montana. Tí mali zomrieť na následky požitia huby, ktorá sa považuje za jedlú a rastie aj na Slovensku.

Otrávení ľudia navštívili reštauráciu Dave's Sushi v Bozemane v štáte Montana. Jedlo malo obsahovať hubu známu ako smrčok. „Konzumácia smrčkov, ktoré sa všeobecne považujú za jedlé, bola spojená s gastrointestinálnymi ochoreniami," citovala CNN z vyšetrovania.

Miestna hygienická stanica preto vydala tlačovú správu, v ktorej žiadala verejnosť, aby hlásila ďalšie prípadné choroby súvisiace s konzumáciou húb. Mnoho ľudí následne volalo, že sa im po jedle v reštaurácii tiež urobilo zle. Nakoniec sa prihlásilo celkom 51 ľudí, z ktorých 45 konzumovalo smrčky v marci či apríli minulého roka. Väčšina zákazníkov, ktorí ochoreli, sa sťažovala na zvracanie a ťažkú hnačku. Štyrom ľuďom bolo tak zle, že museli ísť na pohotovosť, tri osoby boli následne hospitalizované.

Anketa

Chodíte na huby?

Vyšetrovanie CDC zistilo, že smrčky boli vypestované a dovezené čerstvé z Číny. Boli distribuované aj do reštaurácií v Kalifornii, kde však ochorenie nikto nehlásil. Vyšetrovatelia zistili, že za ochoreniami mohol stáť spôsob ich prípravy. V reštaurácii v Montane smrčky totiž podávali len ľahko tepelne upravené alebo úplne surové, zatiaľ čo v kalifornských reštauráciách boli dôkladne tepelne upravené.

„Hoci toxíny v hubách, ktoré by mohli spôsobiť ochorenie, nie sú úplne známe, správne postupy prípravy vrátane dôkladného varenia by mohli pomôcť obmedziť nepriaznivé zdravotné účinky,“ uvádza sa v správe CDC. Podľa tohto úradu by sa smrčky mali uchovávať v chladničke pri teplote do štyroch stupňov v priedušných obaloch, ako je papierové vrecko, a pred podávaním by sa mali dôkladne uvariť.

Ako je možné, že huba zabíjala, a ako sa dalo tomu predísť? ODPOVEDE MYKOLÓGA NÁJDETE NA ĎALŠEJ STRANE »»»

Mykológ Vladimír Antonín potvrdil, že konzumácia smrčkov môže viesť k zdravotným problémom. „Jednou z možností je nedostatočná tepelná úprava. Citlivejším ľuďom môže spôsobiť zdravotné komplikácie aj konzumácia veľkého množstva. Ak zjete dva alebo tri, nič sa nedeje, ale ak ich zjete 20, u väčšiny ľudí sa objavia zdravotné problémy," opísal Antonín pre CNN Prima NEWS.

Dodal však, že zatiaľ nezaznamenal prípad úmrtia po konzumácii smrčkov. „Sú však prípady zdravotných komplikácií," povedal Antonín. Zdôraznil, že huby sa musia tepelne upraviť. „V menšom množstve sa dá jesť surová napríklad hliva ustricová, ktorá je obsiahnutá v kapsuliach. Vo všeobecnosti sa však odporúča huby variť. Ľudský organizmus nie je uspôsobený na trávenie surových húb a aj jedlé surové huby obsahujú látky, ktoré môžu spôsobiť problémy," povedal Antonín.

„Odporúčam variť všetky huby vrátane smrčkov," poznamenal Greg Mueller, emeritný vedúci vedecký pracovník Chicagskej botanickej záhrady. Mnohé huby obsahujú toxíny, ktoré sa varením odbúravajú. „Osobne si myslím, že vďaka tomu aj oveľa lepšie chutia, pretože surové huby nemajú veľmi výraznú chuť," poznamenal Mueller.

Smrčky, ktoré mnohí považujú za pochúťku, svojím vzhľadom pripomínajú medové plásty a rastú len niekoľko týždňov na začiatku roka. „Sú predzvesťou jari, zvyčajne sa objavujú ako prvé a to im dodáva na tajomnosti," povedal Mueller. Nadšenci húb považujú smrčky za jeden z najcennejších druhov, preto sa často objavujú na jedálnych lístkoch v luxusných reštauráciách. Niektoré druhy možno nájsť aj v Slovenskej republike.

Mohlo by vás zaujímať:

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.