Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Začala sa sezóna alergií: POZOR! Koho dráždi peľ, môže doplatiť aj na jablko!

Ak ste alergický na peľ či byliny, reakciu u vás môžu vyvolať aj určité potraviny.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Peľová sezóna sa už začala a s ňou aj kýchanie, opuchnuté oči či sliznice. Ak ste alergickí na peľ či byliny, mali by ste zbystriť pozornosť aj pri určitých potravinách, môžu u vás spustiť rovnakú alergickú reakciu. Kým napríklad viete o tom, že vás dráždi kvitnúca breza, nemusíte tušiť, že vás zároveň potrápia jablká!

Výrazné oteplenie v uplynulom týždni naplno naštartovalo peľovú sezónu jelše a liesky. „Pár daždivých dní síce trochu znížilo denné koncentrácie peľu v ovzduší, ale na väčšine územia Slovenska peľ dosahoval vysoké až veľmi vysoké denné hladiny,“ potvrdila odborníčka Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici.

Množstvo peľu liesky môžeme podľa predpovede peľových spravodajcov očakávať najmä v chladnejších oblastiach Slovenska. „Zvýšia sa tiež denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité – tisovité. Pribudne aj peľ bresta a topoľa,“ upozornila Lafférsová. Alergia je neprimeraná reakcia imunitného systému na látky, s ktorými sa bežne stretávame.

Zdroj: shutterstock

Skrížené alergie sú skryté v bežných pochúťkach.

Kým v minulosti sme toto ochorenie takmer nepoznali, dnes nielenže pribúda alergikov, ale jedna alergia môže vyvolať druhú. Napríklad pri alergii na brezu môžete mať problém s jablkami či so zelerom a palinoví alergici zas citlivo reagujú na koreniny. Hovorí sa tomu skrížená alergia. 

„Protilátky, ktoré si telo vytvára, omylom reagujú na látku, ktorej chemická štruktúra aspoň spolovice zodpovedá pôvodnému alergénu. Alergická reakcia sa ‚kríži‘. Podobnosť sa týka predovšetkým peľu a potravín rastlinného pôvodu,“ vysvetlil dôvod alergiológ a imunológ Boris Hruškovič.  Najčastejšie sú skrížené alergie, ktoré spôsobujú svrbenie v ústach, podnebí a krku, napríklad po zjedení jablka alebo orechov.

„Takéto alergické reakcie však väčšinou nie sú nebezpečné,“ uviedol Hruškovič. Oveľa rizikovejšie sú panalergény. „Takým je napríklad tropomyozín, ktorý sa vyskytuje v roztočoch, ale aj v telách iných článkonožcoch, ako sú kraby, krevety či garnáty. Ak je niekto alergický na panalergén, môže po konzumácii napríklad kraba dostať až anafylaktický šok a zomrieť. Našťastie, tento príklad skríženej alergie je veľmi zriedkavý,“ objasnil odborník.

Peľ: Breza, lieska, jelša

  • KRÍŽIA SA S POTRAVINAMI: jablko, hruška (ovocie s jadrom), broskyne, slivky, čerešne, marhule (tuzemské ovocie s kôstkami), stromové orechy (lieskové, vlašské, mandle), kivi, zemiaky (surové), mrkva, zeler, petržlen (koreňová zelenina), koreniace zmesi (karí)
  • MOŽNÍ VYVOLÁVATELIA SKRÍŽENEJ ALERGIE: korenie (aníz, čierne korenie, koriander), sója, banán, mango, pomaranč

Zdroj: shutterstock

Peľ: Breza, lieska, jelša

Peľ: trávy (lipnicovité), obilie

  • Krížia sa s potravinami: paradajky, obilininy (žito, pšenica, jačmeň, pozor najmä na tepelne menej spracované pokrmy ako vločky), kivi
  •  Možní vyvolávatelia skríženej alergie: ovocie s jadrami aj kôstkami, melón, koreňová zelenina (zeler), cibuľa, zemiaky, obilniny (kukurica, ryža), arašidy, latex

Zdroj: shutterstock

Peľ: trávy (lipnicovité), obilie

Peľ: latex (kaučukovník)

  • Krížia sa s potravinami: koreňová zelenina (všetka), korenie (kôpor, fenikel, ligurček, koriander, aníz, majoránka, oregáno, tymián, bazalka, saturejka), zmes korenia, čierne korenie, čili a paprika, harmanček (odvary na pitie, ale obklady), slnečnica (olej)
  • Možní vyvolávatelia skríženej alergie: banán, mango, melón, kivi, avokádo, papája, paradajka, jedlé gaštany

Zdroj: shutterstock

Peľ: latex (kaučukovník

Peľ: byliny (palina)

  • Krížia sa s potravinami: koreňová zelenina (všetka), korenie (kôpor, fenikel, ligurček, koriander, aníz, majoránka, oregano, tymián, bazalka, saturejka), zmes korenia, čierne korenie, čili a paprika, harmanček (odvary na pitie, ale obklady), slnečnica (olej)
  • Možní vyvolávatelia skríženej alergie: ovocie (s jadrami, kôstkami, kivi, mango), strukoviny (hrach), orechy (stromovéaj arašidy), estragón, latex

Zdroj: shutterstock

Peľ: byliny (palina)

Peľ: ambrózia

  • Krížia sa s potravinami: melón, uhorka, banán, harmanček
  • Možní vyvolávatelia skríženej alergie: ovocie s jadrami, zeler, čierne korenie

Zdroj: shutterstock

Peľ: ambrózia

Vyberáme pre vás niečo PLUS