Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zabudnite na hladovanie: S týmito 8 trikmi zvládnete chudnutie aj vlčí hlad

Držať redukčnú diétu nie je jednoduchá záležitosť. Preto rôzne pomôcky na jej zvládnutie prídu vhod každému.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Dali ste si záväzok, že schudnete? Nájsť si spôsob, aký sa vám páči, nie je až taký problém, ťažšie je vydržať až do konca. Existujú však psychotriky, ktoré vám pomôžu zvládnuť každú diétu, do ktorej sa pustíte, s ľahkosťou. Vyskúšajte tipy dietologičky Kataríny Chomovej z poradne Nutriadapt.

1. Uzavrite s jedlom mier

Jedlo nie je váš nepriateľ. Naopak!

Zdroj: Shutterstock

Jedlo nie je váš nepriateľ. Naopak!

Prísne obmedzenia a doterajšie neúspešné pokusy schudnúť spravia pre mnohých ľudí z jedla nepriateľa. Zabudnite na zákazy a monotónne stravovacie plány. Jedzte pestro, sezónne, jedlo pripravené z lokálnych potravín a počúvajte potreby svojho tela.

 

2. Nacvičte si pocit hladu

Zdroj: Shutterstock

Nacvičujte si prestávky medzi jedlami.

Poznáte pocit hladu a škŕkanie v žalúdku? Prinavráťte si chuť do jedla a pravidelnú potrebu sa najesť tak, že medzi hlavnými jedlami nebudete jesť žiadne drobnosti. Existuje mnoho výživových smerov, ktoré sa líšia v odporúčaní ako často prijímať stravu. „Frekvencia jedál počas dňa je individuálna záležitosť závislá od metabolického nastavenia každého organizmu. Ak neviete aký typ metabolizmu máte či aký výživový smer je pre vás vhodný, začnite s nastavením stravovacieho plánu tak, že budete jedávať každé tri hodiny, pričom jedálniček postavte na troch hlavných jedlách – raňajky, obed, večera a medzi nimi si dajte dopoludňajší a popoludňajší snack,“ hovorí Chomová s tým, že ako desiata či olovrant postačí množstvo jedla, ktoré sa vám zmestí do dlane.

Normálne by ste mali mať medzi obedom a večerou prestávku 4 až 6 hodín bez jedla. Medzi večerou a raňajkami by ste v ideálnom prípade mali mať pauzu bez jedla až 12 hodín. Vtedy má črevo dostatok času na regeneráciu.

Cvičenie: Skúste tri dni za sebou vynechať raňajky a zapisujte si, kedy začnete byť hladní.

 

3. Sústreďte sa na prežúvanie

Zdroj: Shutterstock

Každé sústo by ste mali prežuť asi 20-krát.

Každé sústo by ste mali prežuť asi 20-krát. To uľahčí trávenie. Trávenie je zložitý enzymatický proces, činnosť jednotlivých enzýmov na seba nadväzuje. Hltavé jedenie spôsobí, že enzýmy v ďalších častiach tráviaceho traktu dostanú potravu „nedostatočne pripravenú“ čo vedie k jej dlhému spracovávaniu. „Pozor si dajte aj na pitie počas jedla. Tekutiny nariedia tráviace šťavy a jedlo sa trávi dlhšie a komplikovanejšie,“ pripomína dietologička.

 

4. Objavte pocit sýtosti

Zdroj: Shutterstock

Skúste si v polovici obeda urobiť prestávku.

Pripravte si vaše obľúbené jedlo, ale zjedzte z neho len 80 % a počkajte chvíľu, kým sa dostaví pocit sýtosti. Mozog potrebuje približne 20 minút, kým dostane signál, že je žalúdok plný.

Cvičenie: Skúste si v polovici obeda urobiť prestávku, sústreďte sa a uvedomte si nakoľko ste už sýti.

 

5. Uvedomte si pôžitok z jedla

Zdroj: Shutterstock

Nevečerajte pri televíznom programe!

Opíšte, prečo je vaše najobľúbenejšie jedlo také skvelé – ako vonia, ako vyzerá a chutí. A začnite vaše jedenie brať naozaj vážne. Urobte si naň dostatok času, pokojnú a príjemnú atmosféru. Nikdy nevečerajte pri televízii, pri jedle ani nečítajte! Stravu vnímame všetkými zmyslami, určite ste počuli, že aj oči jedia, upravte si jedlo na tanieri tak, aby vám nielen chutilo, ale bolo i vizuálne príťažlivé.

Ďalšie triky nájdete na nasledujúcej strane. >>

6. Čarujte s porciami

Zdroj: Shutterstock

Polovicu vášho taniera by na začiatku chudnutia mala zaplniť zelenina.

Keď začínate s chudnutím, mala by zelenina tvoriť polovicu vášho taniera. Štvrtinu by mala zaplniť hydina, ryby či iné mäso, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny a produkty z nich. Táto proteínová štvrtina sa postará o vaše nasýtenie. Poslednú štvrtinu môže tvoriť príloha, ako zemiaky, ryža a ostatné obilniny ako sú pohánka, pšeno, špalda či quinoa. Pri nich zvoľte vždy celozrnnú variantu.

 

7. Majte vždy pripravený pohotovostný zdravý snack

Zdroj: Shutterstock

Majte vždy pri sebe očistenú karotku či inú zeleninu, aby ste nesiahli po sladkostiach, keď dostanete chuť na niečo malé.

Hoci by ste počas diéty nemali pri sebe nosiť žiadne maškrty, všetci vieme, že občas je chuť na niečo malé taká silná, že sa nedá prekonať. Majte preto vždy na dosah nejakú zdravú maličkosť, napríklad očistenú mrkvu, kaleráb, reďkovku či malú hrsť orechov a dopoludnia si ako zdravú maškrtu môžete dopriať aj kus ovocia.

 

8. Nevážte sa stále, ale merajte sa!

Zdroj: Shuterstock

Váha vám nemusí dať správnu informáciu o tom či chudnete.

Keď chcete schudnúť, v žiadnom prípade sa nevážte častejšie ako raz za týždeň. Ak to budete robiť častejšie, vyhodí vás to z rovnováhy. Hmotnosť počas dňa kolíše v závislosti od množstva prijatej stravy a tekutín. Ideálne je váženie vynechať úplne a nahradiť ho meraním obvodov. „Ak ubúdajú centimetre, znižuje sa aj podiel tukového tkaniva,“ zdôrazňuje Chomová. Môžete sa aj pravidelne odfotiť v spodnej bielizni, na fotografiách uvidíte zmeny rovnako dobre ako pri meraní obvodov. A ak sa už vážite, tak ráno, najlepšie vždy v rovnakých podmienkach – napríklad ráno, po toalete a bez oblečenia.

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS