Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zabráňte tráviacim problémom ešte pred Popoluškou. Toto si dajte hneď zajtra ráno nalačno!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tri jednoduché tipy, ako cez Vianoce určite nepribrať
    Reklama

    Vianoce sú za rohom a na nás skáču rady, ako sa neprejedať. Pripravili sme pre vás pár tipov, ako problémom s trávením predchádzať - pomôžu doplnky stravy aj správne suroviny v jedálničku.

    Odborníci radia, aby sme počas dní, keď hodujeme, mali v lekárničke lieky a doplnky stravy s tráviacimi enzýmami. „Odporúčam mať poruke žalúdočné kvapky, elixír Bonora, prípadne Iberogast, a okamžite ich pri začínajúcom probléme nasadiť,” hovorí Mgr. Pavla Horáková.

    Najlepšia prevencia pred tráviacimi ťažkosťami, ešte predtým, než si sadneme k sledovaniu Popolušky, je, samozrejme, všetko nemiešať a neprejedať sa. „Ak už k problému dôjde, je dobré mať pri sebe tráviace enzýmy, ako napríklad Pangrol, Pancreolan, Panzynorm, prípadne doplnky stravy s tráviacimi enzýmami,” hovorí farmaceutka Mgr. Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk.

    Vo forme elixírov, kvapiek či tabletiek. Pavla Horáková prichádza aj s radou, ktorá sa dotýka prírodnej čínskej medicíny: „Vitamíny a minerály obsiahnuté v strave je dobré dať do žalúdka medzi 7. a 9. ráno, keď tak posilníme čchi žalúdka, ten sa nám za starostlivosť odvďačí.”

    Problém so žlčníkom a s črevami nehaste, predchádzajte mu stravou

    Ráno je podľa odborníčky dobré vypiť teplý čaj so zázvorom. Ideálne nalačno. Organizmus prehreje a vnútorné orgány sa pripravia na celodennú záťaž. Pavla Horáková tiež odporúča včas pridať do jedálnička potraviny, ktoré posilňujú žalúdok: pšeno, koreňová zelenina, tekvica, bataty, jablká, marhule, datle, hrozno či hrušky. Z exotických surovín sú to ananás, papája alebo avokádo.

    „Ovocie však krátko poduste v pare, aby bolo lepšie stráviteľné,” radí. Medzi bylinky, ktoré ulahodia nášmu tráveniu, odborníčka zaradila mätu, zázvor, fenikel, kmín a majoránku. Neváhajte ich pridať do jedla alebo si z nich navariť lahodný čaj.

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.