Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Z lúky na tanier: Naučte sa využívať v strave aj jedlé kvety

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chutná a krásna terasa a balkón: Návrhy črepníkových výsadieb pre maškrtné jazýčky
    Reklama

    Kvety sú len na ozdobu? Omyl! Na lúke nájdete aj ich chutné a zdravé formy. Žihľava, púpava či sedmokráska dokážu premeniť obyčajné jedlo na vitamínovú bombu. No pozor – zberať sa oplatí len to, čo naozaj poznáte!

    Mnohé krásne kvety môžete pokojne zjesť! Áno, čítate správne. To, čo nám rastie pod nosom v záhradách alebo na lúkach, nemusí byť len na obdivovanie, ale aj na tanier. Jedlé jarné kvety a rastliny dokážu oživiť každé jedlo a priniesť nové chute, o ktorých ste doteraz možno ani netušili.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Mária Treben bola známa bylinkárka. Aké rady dala pri zbere rastliniek?

      Okrem toho sú tieto prírodné dobroty doslova nabité vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi. Takže ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a zároveň prekvapiť chuťové poháriky, pokojne siahnite po jarnej zelenej nádielke. „Čím ďalej, tým viac ľudí sa vracia ku bylinkám, začínajú sa sami liečiť. Aj keď treba vedieť čoho koľko môžeme, pretože niektoré bylinky by mohli byť kontraindikácia ku niektorým liekom,“ upozorňuje bylinkárka Anna Michalcová zo Soblahova.

      Zdroj: shutterstock

      Vyrobte si tinktúru na vonkajšie použitie z lastovičníka väčšieho.

      Pri zbere jedlých rastlín platí zlaté pravidlo

      Zbierajte len to, čo naozaj poznáte! Pomýliť si nevinnú bylinku s nebezpečnou rastlinou môže mať nepríjemné následky, v horšom prípade až otravu. Takže, ak si nie ste istí, radšej nechajte kvet tam, kde je. „Tak isto konzumovať odporúčam čerstvo nasušené bylinky, vekom strácajú kvalitu, vôňu, chuť,“ hovorí skúsená bylinkárka Anna, ktorá vyrába obľúbený domáci čaj.

      Zdroj: Redakcia Plus JEDEN DEŇ

      Skúsená bylinkárka si sama zbiera a pripravuje bylinky do zdravého čaju

      Aké bylinky nájdete teraz aj vo svojej záhradke sa dočítate na druhej strane

      Vyberáme pre vás niečo PLUS