Z lúky na tanier: Naučte sa využívať v strave aj jedlé kvety
16. 5. 2025, 11:20

Kvety sú len na ozdobu? Omyl! Na lúke nájdete aj ich chutné a zdravé formy. Žihľava, púpava či sedmokráska dokážu premeniť obyčajné jedlo na vitamínovú bombu. No pozor – zberať sa oplatí len to, čo naozaj poznáte!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Archív autorky
Zdroj: Archív autorky
Galéria k článku
Mnohé krásne kvety môžete pokojne zjesť! Áno, čítate správne. To, čo nám rastie pod nosom v záhradách alebo na lúkach, nemusí byť len na obdivovanie, ale aj na tanier. Jedlé jarné kvety a rastliny dokážu oživiť každé jedlo a priniesť nové chute, o ktorých ste doteraz možno ani netušili.

Okrem toho sú tieto prírodné dobroty doslova nabité vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi. Takže ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a zároveň prekvapiť chuťové poháriky, pokojne siahnite po jarnej zelenej nádielke. „Čím ďalej, tým viac ľudí sa vracia ku bylinkám, začínajú sa sami liečiť. Aj keď treba vedieť čoho koľko môžeme, pretože niektoré bylinky by mohli byť kontraindikácia ku niektorým liekom,“ upozorňuje bylinkárka Anna Michalcová zo Soblahova.
Zdroj: shutterstock
Vyrobte si tinktúru na vonkajšie použitie z lastovičníka väčšieho.
Pri zbere jedlých rastlín platí zlaté pravidlo
Zbierajte len to, čo naozaj poznáte! Pomýliť si nevinnú bylinku s nebezpečnou rastlinou môže mať nepríjemné následky, v horšom prípade až otravu. Takže, ak si nie ste istí, radšej nechajte kvet tam, kde je. „Tak isto konzumovať odporúčam čerstvo nasušené bylinky, vekom strácajú kvalitu, vôňu, chuť,“ hovorí skúsená bylinkárka Anna, ktorá vyrába obľúbený domáci čaj.
Zdroj: Redakcia Plus JEDEN DEŇ
Skúsená bylinkárka si sama zbiera a pripravuje bylinky do zdravého čaju
Aké bylinky nájdete teraz aj vo svojej záhradke sa dočítate na druhej strane
Strana
1/2