Vyznáte sa v typoch múk? S týmto prehľadom už nikdy nepokazíte žiadne pečenie
7. 1. 2017, 19:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:15)

Zdroj: profimedia
Viete, ktorá múka je najlepšia na pečenie chleba a vďaka ktorej bude bábovka jemná a nadýchaná? Všetko zistíte z označenia na obale, ktoré sa skladá z písmena T a čísla. Na čo je to dobré vedieť?
Delenie múky na štyri hlavné druhy podľa hrúbky zŕn je všeobecne známe. Každý pozná stupnicu od hladkej, teda najjemnejšej cez polohrubú a hrubú múky až po krupicu.
Okrem toho nájdete na obale typové označenie múky, teda veľké písmeno T a číslo. Bežná pšeničná hladká múka má typové označenie T 650.
Čo prezrádza číslo?
Toto T-kódovanie hovorí, aký je obsah minerálnych látok v múke. Platí, že čím je číslo vyššie, tým je v múke nižší obsah lepku a viac minerálnych látok a bielkovín z obalov zŕn. Rozdiel je viditeľný aj na pohľad, múka s vyšším číslom býva tmavšia.
Platí, že na jemné a nadýchané cesto je vhodná múka s nižším číslom. Používajte ju napríklad na piškótové cesto. Na hutné, hustejšie cestá sa viac hodí múka s vyšším číslom. Dajte ju do medovníkov i kysnutých koláčov.
Označenie múk
Pšeničné múky
- T 400 – pšeničná výberová polohrubá
- T 450 – pšeničná hrubá
- T 512 – pšeničná pekárská špeciál
- T 530 – pšeničná múka hladká svetlá
- T 550 – pšeničná múka polohrubá svetlá
- T 650 – pšeničná múka hladká polosvetlá – vhodná pre pečenie chleba
- T 700 – pšeničná múka svetlá, chlebová
- T 1000- pšeničná múka hladká tmavá (chlebová)
- T 1050- pšeničná múka chlebová
- T 1150- chlebová múka";i:10;s:30:"T 1800- pšeničná celozrnná