Vyznať sa v ponuke olejov je hotová veda: Na ktorom radšej nevyprážajte?
22. 5. 2017, 14:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:05)

Zdroj: shutterstock
Poznáte to – stojíte v predajni pred regálom s bohatou ponukou olejov a zvažujete, ktorý by ste si mali vybrať. Zvyčajne vyhráva tradičné riešenie – veľká plastová fľaša na varenie, malá sklená na studenú kuchyňu. Je takýto jednoduchý výber v poriadku? Ako si vybrať ten správny olej na teplú i studenú kuchyňu?

Zdroj: shutterstock

Zdroj: internet

Zdroj: internet
Galéria k článku
,,Už prvý pohľad na fľašu oleja napovie, na čo sa používa. Menšie sklené tmavšie fľašky obyčajne ukrývajú oleje na studenú kuchyňu, prípadne na jednu zdravotnú lyžičku či na smoothie,“ radí Táňa Hybká zo spoločnosti Palma. Do väčších svetlých fliaš sa zas zvyčajne balí olej určený na tepelnú úpravu jedál. Pri výbere si však vždy prečítajte aj informácie na etikete.
Napríklad repkový olej je výborný na tepelnú úpravu, no dá sa využiť aj pri pečení koláčov. Pri nákupe oleja sa nezriedka riadime cenou. Je akcia – no nekúpte to! Výhodná cena by však nemala byť jedinou motiváciou. A keď nás akciová cena presvedčí, mali by sme si pozrieť aj odporúčania výrobcu na etikete. Dôležitá je najvyššia odporúčaná teplota pre daný druh oleja, tzv. bod zadymenia, keď sa olej začína prepaľovať a znehodnotí aj pripravované jedlo.
Prihorené jedlo nie je chutné ani zdravé pre náš organizmus. Niekedy sa zdá, ako by aj používanie oleja v kuchyni podliehalo móde. Pred časom odborníci odporúčali slnečnicový olej, potom zrazu všetci kuchári začali používali olivový v studenej i teplej kuchyni, teraz je v kurze kokosový... Čo na tento olejový kolotoč hovorí odborníčka?
„Pred výberom oleja by sme si mali ujasniť, na čo ho chceme použiť. Olej pre studenú kuchyňu, za studena lisovaný, má nízky bod zadymenia, preto sa začne pomerne rýchlo prepaľovať,“ hovorí Táňa Hybká.
„Na rýchle varenie môžeme použiť u nás veľmi populárny slnečnicový olej alebo olivový olej (nie extra panenský). No najvhodnejší na varenie, pečenie či vyprážanie je spomínaný repkový olej. Na vyprážanie či fritovanie dostať špeciálne fritovacie oleje. Na ochutenie šalátov a prípravu studených jedál môžeme použiť extra panenský olivový olej, repkový či slnečnicový, ale aj netradičnejšie oleje, ako sú kokosový, tekvicový, sezamový, ľanový, z hroznových jadier, z vlašských orechov. Tieto oleje sú vhodné na dochucovanie jedla pre ich špecifickú chuť. V ponuke nájdete už aj repkové oleje s bylinkami a so sušenou zeleninou, ktoré možno využiť na prípravu gurmánskeho menu v studenej i teplej kuchyni.“
ZORIENTUJTE SA: KTORÝ OLEJ NA ČO POUŽIŤ?
Repkový – najvhodnejší na tepelnú úpravu jedál, keďže sa tak rýchlo neprepáli. Má neutrálnu chuť i vôňu, takže ho pokojne môžete využiť aj na pečenie koláčov.Slnečnicový – využite ho len na rýchle varenie, napríklad na polievky. Nie je vhodný na vyprážanie, má nízky bod zadymenia.Olivový - má špecifickú chuť i farbu. Na varenie používajte len druh na to určený, extra panenský je vhodný na ochutenie studených jedál.Kokosový – možno ho využiť aj na varenie či praženie, napríklad palaciniek alebo lievancov.Tekvicový – má výraznú chuť a je skvelou bodkou na dochutenie jedál na studeno.Orechový – má príjemnú chuť vlašských orechov, je skvelým tipom na ochutenie jogurtu, ovocného šalátu, tvarohu alebo kaše.Ľanový – za studena lisovaný obsahuje veľa živín, príjemne spestrí recepty v studenej kuchyni.