Reklama

Výskumníci našli v obľúbených jedlách TOXÍNY: Hrozia nádory, zlyhanie obličiek aj strata pamäti

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vedci opäť ŠOKOVALI: Obľúbené potraviny Slovákov sú vraj NÁVYKOVÉ
    Reklama

    Každý už vie, že nezdravé jedlo, ako napríklad hamburgery, čipsy, čokolády, keksíky a podobné nezdravé potraviny, sú plné cukru, soli a nasýtených tukov a môžu viesť k chronickej obezite. Na povrch však vyplávali ďalšie nechutnosti, z ktorých budú mnohí poriadne prekvapení. V obľúbených "dobrotách" sa skrýva ešte viac škodlivých prísad, ako sme si doteraz mysleli. Čo tentoraz výskumníci objavili?

    Toxické kovy v čokoláde

    Britský denník Daily Mail informoval o tom, že výskumníci objavili v čokoládových tyčinkách z horkej čokolády toxické kovy. Obsahovali ich dokonca aj výrobky známych značiek ako Hershey's, Lindt či Tony's Chocolonely.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Spotreba čokolády na na Slovensku zvýšila, každý Slovák priemerne zjedol 4 kg
      Zdroj: Twitter - Kristie Leong M.D.

      Hoci bola doteraz horká čokoláda vychvaľovaná pre priaznivé účinky na zdravie, nedávne kontroly 28 populárnych značiek ukázali, že takmer všetky čokoládové tyčinky obsahovali alarmujúce množstvá kadmia a olova, ktoré je spájané so zlyhaním obličiek, slabými kosťami či stratou pamäti.

      Anketa

      Ako sa stravujete vy?

      • Preferujem len zdravé jedlá30%
      • Jem všetko, neriešim čo je zdravé a čo nie64%
      • Väčšinou jem nezdravo4%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Hovorkyňa Úradu pre potraviny a liečivá (FDA) pripomenula, že v monitorovaní a regulácii úrovní environmentálnych kontaminantov vrátane olova a kadmia v potravinách naďalej pokračujú.

      Čo objavili vedci v nugetkách a v keksíkoch? Článok pokračuje na druhej strane >>>

      Nebezpečná látka v nugetkách aj v keksíkoch

      Bután je pre mnohých veľmi dobre známy. Okrem toho, že sa používa pri výrobe zapaľovačov, výskumníci ho objavili aj v kuracích nugetkách, zemiakových lupienkoch a niektorých rýchlych jedlách. Údajne je pridávaný preto, aby vďaka nemu zostali dlhšie čerstvé.

      Zdroj: iStockphoto

      Kuracie nugetky

      Chemická látka s názvom terc-butylhydrochinón (TBHQ) dostala od amerického Úradu pre potraviny a liečivá zelenú ešte v 70. rokoch, keď sa fastfoody stali extrémne populárne. V nízkych dávkach sa vraj považuje za bezpečnú, avšak vo väčších množstvách je veľmi nebezpečná. Spája sa totiž s nádormi, so zväčšením pečene, s kŕčmi či paralýzou.

      Ďalšou škodlivinou je bromičnan draselný, ktorý sa už desaťročia používa ako výbušnina. Biely prášok sa však primiešava aj do múky, pretože dokáže dopomôcť cestu vykysnúť a udržať lepší tvar. Laboratórne štúdie ho opakovane spájajú s rakovinou štítnej žľazy, avšak varovania o tom, že môže spôsobovať rakovinu, sa vyskytujú už od roku 1999.

      Hoci potravinári dlho tvrdili, že je bezpečné ho používať, pretože počas varenia sa prášok premieňa na bromid draselný, ktorý nie je karcinogénny, testy vo Veľkej Británii ukázali pravý opak! Tie, ktoré sa vykonali v roku 1994, ukázali, že bromičnan draselný zostáva v potravinách aj po varení.

      Cukríky plné farbív

      O nič lepšie na tom nie sú ani cukríky! Látka pridaná vo farbivách, v gume a plastoch sa skrýva aj v mnohých obľúbených značkách cukríkov. Priemyselné odvetvia totiž často používajú oxid titaničitý, aby výrobkom dodali farbu a lesk.

      Podľa zistení výskumníkov ich výrobcovia cukríkov, šalátových dresingov či žuvačiek pridávajú do svojich výrobkov. Populárne "pochúťky" rýchleho občerstvenia od veľkých fast-foodových reťazcov obsahujú dokonca malé množstvo priemyselných chemikálií nazývaných ftaláty, zlúčeniny používané na výrobu ohybných plastov. 

      Podľa Daily Mail štúdia zverejnená v roku 2021 testovala 64 jedál rýchleho občerstvenia z národných reťazcov a zistila, že väčšina z nich obsahuje tieto chemikálie. Predtým boli spájané so zdravotnými problémami vrátane narušenia hormónov, neplodnosti a zvýšeného rizika poruchy pozornosti.

      V posledných týždňoch odborníci varujú aj pred červenými potravinárskymi farbivami, ktoré výrobcovia pridávajú do cukríkov, ale nachádzajú sa aj v limonádach, ktoré sú spájané s rakovinou a so zápalovým ochorením čriev. 

      Prečítajte si aj: