Ak by to však bolo také jednoduché, neexistoval by fenomén, podľa ktorého viac ako polovici Slovákov táto dôležitá látka chýba. „Aktívnu formu vitamínu D3 si človek v našich zemepisných šírkach dokáže vytvoriť iba počas letných mesiacov. K najvyššej produkcii dochádza okolo poludnia, pričom slnečné lúče musia dopadať priamo na kožu, ktorá nie je chránená krémom s ochranným filtrom,“ vysvetľuje vedúca odboru laboratórií Agellab Elena Gaboňová.
Podľa vedeckých štúdií neexistuje úplne bezpečný spôsob, ako načerpať vitamín D zo slnka bez toho, aby nedošlo k zvýšeniu rizika vzniku rakoviny kože. Ako teda zabezpečiť, aby sme ho mali dostatok?
„Vitamín D môžeme čerpať okrem slnka aj z potravín, ktoré sú naň bohaté. Ide však o pomerne špecifické potraviny, ktoré nechutia každému, napríklad sleď, losos, treščia pečeň, huby či vajíčka.
Okrem toho ho nájdeme aj v mlieku a mliečnych výrobkoch, jeho obsah je však násobne nižší ako napríklad v rybách a tento zdroj nevyhovuje ľuďom s intoleranciou laktózy či alergiou na mlieko,“ približuje Gaboňová.
ČO ROBÍ S NAŠIM TELOM NEDOSTATOK VITAMÍNU D? KDE JE HO NAJVIAC? POZRITE SI GALÉRIU...
Po vitamíne D môžete siahnuť aj vo forme výživových doplnkov. Odporúčaná denná dávka je medzi 1 000 až 4 000 IU. Pokiaľ telo nedostane dostatok vitamínu D, je možné spozorovať rôznorodé prejavy. Od bolestí svalov a slabnutia kostí, až po zápal či artritídu.
Zaujímavosťou je, že na nedostatok tohto vitamínu môže poukazovať aj vzniknutý ekzém, problémy s vypadávaním vlasov či dokonca depresia.
Ku komplikáciám v tele však môže dôjsť aj v prípade, že ho máte priveľa. „Vitamín D je prospešný a bezpečný vitamín, je však potrebné prijímať ho v medziach odporúčaného dávkovania. V opačnom prípade môže dôjsť k hyperkalcémii, teda zvýšenej hladine vápnika v krvi, ktorá sa
prejavuje nevoľnosťami, vracaním, dehydratáciou či svalovými bolesťami a v konečnom dôsledku môže spôsobiť zníženie kvality kostí, ale napríklad aj vznik obličkových kameňov,“ upozorňuje odborníčka.