Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Skúste FIT OBED! Zdravé a chutné recepty má VÍKENDOVÉ VARENIE, aj nákup za diskontné ceny

Reklama

Čo tak vyskúšať niečo ľahšie a zdravšie? Víkendové varenie denníka Plus JEDEN DEŇ ponúka 4 fit recepty. Ešte predtým však nakúpte za diskontné ceny v Lidli.

VÝDATNÁ LOSOSOVÁ POLIEVKA

Skúste z lososa urobiť netradične polievku.

Zdroj: Wittekova Laura Spolocnost7plus

Skúste z lososa urobiť netradične polievku.

príprava 25 minút
nízka náročnosť
4 porcie

Potrebujete: 300 g lososa, 1 fenikel, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, štipku šafranu, 150 ml paradajkového pyré, 150 ml suchého bieleho vína, 600 ml zeleninového vývaru, 3 stredne veľké zemiaky (uvarené v šupke), 1 lyžicu citrónovej šťavy, 3 lyžice kyslej smotany, za hrsť čerstvých byliniek (koriander, tymian), soľ, mleté čierne korenie, 3 lyžice olivového oleja.

Postup: Lososa umyte, osušte, stiahnite kožu a nakrájajte na väčšie kusy. Fenikel nakrájajte na menšie kúsky, ošúpanú cibuľu na mesiačiky. V hrnci rozohrejte olej a opečte lososa, fenikel, cibuľu a prelisovaný cesnak. Ochuťte soľou, korením, šafranom, pridajte paradajkové pyré, víno a premiešajte. Zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 10 minút. Asi polovicu lososa z polievky vyberte aj s niekoľkými kúskami fenikla a odložte. Veľmi krátko pomixujte ponorným mixérom. V polovici varenia vmiešajte do polievky uvarené zemiaky nakrájané na kocky a odloženého lososa a fenikel. Na záver pridajte citrónovú šťavu, vymiešanú smotanu, podľa potreby osoľte. Dajte prejsť varom a odstavte. Vmiešajte nasekané bylinky a servírujte ozdobené vňaťou z fenikla.

Recept na chutnú tresku na ďalšej strane!

TRESKA S CITRÓNOVÝM MASLOM

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Treska je diétna a chutná.

príprava 25 minút
nízka náročnosť
4 porcie

Potrebujete: 400 g aljašskej tresky, 30 g masla, 3 strúčiky cesnaku, polovicu hrste čerstvých byliniek (oregano, petržlenovú vnať...), šťavu z ½ citróna, 2 ČL korenia na ryby, soľ a mleté čierne korenie, olivový olej v spreji.

Postup: Tresku umyjeme, osušíme papierovými utierkami a z oboch strán ju posypeme korením na rybu, mletým čiernym korením a soľou. Rybu orestujeme na panvici vystriekanej olivovým olejom, z každej strany približne 4 minúty (záleží na hrúbke ryby). Rozpustené maslo zmiešame s citrónovou šťavou a cesnakom nakrájaným na tenké plátky. Maslovú omáčku vlejeme do panvice približne v polovici pečenia ryby. Keď je ryba prepečená, odstavíme ju z plameňa a posypeme čerstvými bylinkami. Rybu podávame s pečenými zemiakmi, so zeleninou a poliatu maslovou omáčkou.

Kura so zeleninou chutí a je zdravé! Recept na ďalšej strane

PEČENÉ KURA S MRKVOU

Zdroj: Shutterstock

Pečené kurča patrí ku klasike na víkendovom stole. Skúste ho so zeleninou.

príprava 80 minút
nízka náročnosť
6 porcií

Potrebujete: 1 kura, 3 zemiaky, 3 mrkvy, 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty, rascu, tymian, čierne korenie, soľ a karí, vrecko na pečenie.

Postup: Nakrájajte na kúsky zemiaky a mrkvu. V miske zrieďte paradajkovú pastu, pridajte korenie a premiešajte. Omáčku naneste dôkladne na celé kura. Potom ho vložte do vrecka na pečenie. Pridajte pokrájanú zeleninu a vrecko uzavrite. Na niekoľkých miestach ho prepichnite a dajte piecť v rúre na 200 stupňoch asi hodinu.

Mandarínkový cheescake je super! Čítajte na ďalšej strane!

MANDARÍNKOVÝ CHEESECAKE

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CDCRX5TinIK/

Cheesecake môžete urobiť z mandarínok, pomarančov alebo z manga.

príprava 80 minút
stredná náročnosť
8 porcií

Potrebujete: 200 g sušienok, 100 g masla, 500 g jemného tvarohu alebo mascarpone, 250 g kyslej smotany, 160 g práškového cukru, 2 PL hladkej múky, šťavu z jednej mandarínky, soľ, 2 vajcia.
Na mandarínkové coulis: 3 celé mandarínky, 1 PL cukru, 2 PL vody, 1 PL Solamylu jemného kukuričného škrobu.

Postup: Najskôr rozdrvíme sušienky a zmiešame ich s maslom izbovej teploty. Tortovú formu (24 cm) vyložíme papierom na pečenie. Zmes sušienok a masla vysypeme do formy a prstami alebo lyžičkou ju uťapkáme, aby bola rovnomerná. Krém pripravíme tak, že všetky suroviny vymiešame ručným mixérom. Vylejeme ho do formy na sušienkový základ. Rúru predhrejeme na 160 stupňov a pečieme asi 45 – 50 minút. Až budú okraje zlatohnedé, cheesecake je upečený. Po upečení ho necháme asi 1 hodinu v pootvorenej rúre. Mandarínkové coulis pripravíme tak, že mandarínky rozmixujeme, prevaríme ich s cukrom a troškou vody, potom prepasírujeme cez sitko. Solamyl zmiešame s 25 ml vody a nalejeme do prepasírovanej šťavy, chvíľku prevaríme, kým coulis nezhustne. Vylejeme ho na vychladnutý cheesecake a ozbobíme čerstvými mandarínkami.

Prečítajte si tiež:

Vyberáme pre vás niečo PLUS