Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Zdravo, chutne a po slovensky, za diskontné ceny Lidla

Reklama

Tentokrát sme spolu s diskontom Lidl stavili na produkty od slovenských pestovateľov a chovateľov. Aj recepty sme sa snažili vybrať tak, aby vám pripomenuli našu tradičnú kuchyňu.

Hrášková polievka

Zdroj: Ladislav Prikler

Hrášková polievka je zdravá a chutná.

30 min
nízka náročnosť
10 porcií

Suroviny: 300 g zeleného hrášku,  ½ cibule, 2 strúčiky cesnaku, kúsok masla, 2 vajcia, cca 20 zarovnaných polievkových lyžíc krupice, na dochutenie: soľ, celá rasca, kurkuma, mletá červená paprika, petržlenová vňať, pažítka

Postup: Najprv si pripravíme cesto na halušky. Vajíčka vidličkou vyšľaháme, pridáme štipku soli a postupne zapracujeme krupicu. Do cestíčka môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Cesto necháme postáť, aby krupica napučala.
Do hrnca nalejeme tri litre vody, pridáme hrášok, lyžicu masla, celú rascu, kurkumu, mletú červenú papriku, soľ a nadrobno nakrájanú cibuľu. Dáme variť. Keď polievka zovrie, zavaríme halušky cez sito alebo ich vykrajujeme lyžicou namočenou v studenej vode. Povaríme, aby sa halušky uvarili, približne 10 – 15 minút.
V tanieri posypeme polievku nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Špargľa je tradičnou potravinou a oplatí sa vrátiť sa k nej! Recept na ďalšej strane >>>

Kuracie mäso so špargľou

Zdroj: shutterstock

Kuracie prsia a špargľa je skvelá kombinácia aj pre každého, kto chce schudnúť.

75 min
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny: 4 vykostené horné kuracie stehná, biela špargľa, 60 až 80 g údeného syra, 8 tenkých plátkov slaniny, soľ, mleté čierne korenie, korenie na hydinu, rozmarín, cibuľa, 0,2 l lúpaných paradajok, kurací vývar, olej

Postup: Kuracie mäso rozklepeme na plátky, posolíme ich, okoreníme a posypeme korením na hydinu. Očistenú špargľu naparíme. Každý plátok mäsa posypeme trochou nastrúhaného syra, rozmarínom, uložíme dve naparené špargle a znova posypeme syrom. Stočíme do rolky a obalíme dvoma plátkami slaniny.
V panvici rozohrejeme olej a rolky mäsa prudko opečieme z oboch strán. Preložíme ich do zapekacej misy, podlejeme výpekom, vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. V hrnci na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme lúpané paradajky, podlejeme vývarom a pod pokrievkou udusíme domäkka.

Aj cuketa je zdravá a chutná, tak si z nej urobte placky! Recept na ďalšej strane >>>

Cuketové placky

Zdroj: Shutterstock

Cuketové placky s dipom.

35 min
nízka náročnosť
6 porcií

Suroviny: 1,5 kg cukety, 2 – 3 vajcia, 100 – 150 g hladkej múky, 1 ČL majoránky, 1 ČL oregana, 2 strúčiky cesnaku, olej, soľ, mleté čierne korenie

Na jogurtový dip: biely jogurt 150 g, hrsť pažítky, hrsť petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Cuketu umyjeme, nadrobno nastrúhame, pridáme zarovnanú lyžičku soli a premiešame. Necháme 15 minút odležať. Potom cuketu vyžmýkame. Pridáme vajcia, múku, prelisovaný cesnak, majoránku, oregano, korenie, soľ a premiešame. Cesto by malo byť hustejšie. Rozpálime panvicu s olejom, pomocou lyžice robíme placky a pečieme ich dozlata.

Medzitým zmiešame suroviny na dip, ktorý podávame k plackám.

Sladký, ale zdravý dezert: Tvarohový pohár s ovocím. Recept na ďalšej strane >>>

Tvarohový pohár s ovocím

Zdroj: Peter Záhradník

Je len na vás, aké ovocie pridáte k tvarohu.

15 min
nízka náročnosť
3 porcie

Suroviny: 250 g jemného tvarohu, 145 g bieleho gréckeho jogurtu, 2 PL medu, vanilková esencia, 12 ks sušienok BeBe, 9 jahôd, hrsť čučoriedok, hrsť malín

Postup: Tvaroh, jogurt, med a kvapku vanilkovej esencie zmiešame. Nalámeme keksíky, umyjeme jahody, čučoriedky a maliny. Plníme poháre vrstvami: na spodok nasypeme keksíky tak, aby pokryli dno, na ne dáme ovocie, potom tvarohový krém. Pokračujeme znovu keksíkovou vrstvou, ovocím, tvarohom. Poháre dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.

Diskontné ceny Lidla vo fotogalérii

Vyberáme pre vás niečo PLUS