Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Zdravé, sýte a nie úplne tradičné, za diskontné ceny Lidl

Pomaly dusené jelenie stehno s hubovou plnkou. Aj to je jeden zo spôsobov prípravy.

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama

Jana Pustayová

Hlavná editorka

Tento víkend si uvaríme zdravo a sýto, ale trochu netradične. Áno, cuketová polievka je klasika, ale ako časti si dávate jelenie stehno alebo falošnú hovädziu sviečkovicu? Tak to skúste! A ak nakúpite za diskontné ceny v Lidli, obed bude aj za dobrú cenu!

Zemiakovo-cuketová krémová polievka

Zdroj: Pinterst

Cuketová polievka s mätou zahustená zemiakmi a pórom. Ozdobiť ju môžete aj petržlenovou vňaťou.

35 min.
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny: 2 PL olivového oleja, 1 PL masla, 1 menšia cibuľa alebo šalotka, 2 strúčiky cesnaku, 3 stredne veľké zemiaky, 1 liter zeleninového vývaru (bujónu), 1 väčšia cuketa, 100 ml smotany na šľahanie, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie, trochu petržlenovej vňate na ozdobu

Postup: Cuketu umyjeme, ale nešúpeme. Prepolíme ju, lyžicou vydlabeme zrniečka a cuketu pokrájame na kocky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. V hrnci zahrejeme olej a maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a restujeme do sklovita. K cibuli pridáme kocky zemiakov a zeleninu, zľahka osolíme, okoreníme a restujeme ešte 5 minút. Nakoniec orestujeme aj nadrobno posekaný cesnak – asi minútku. Do hrnca nalejeme vývar, privedieme do varu a zakryté povaríme, kým zemiaky nezmäknú. Potom do polievky nasypeme kocky cukety, povaríme asi 5 minút a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Zjemníme smotanou, dochutíme soľou – ak treba. Polievku servírujeme ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.

Recept na falošnú hovädziu sviečkovicu na ďalšej strane >>>

Pečená falošná hovädzia sviečkovica

Zdroj: sweet marshmallow

Pečená hovädzia sviečkovica sa dá servírovať rôzne.

110 min.
stredná náročnosť
4 porcie

Suroviny: 1 kg falošnej hovädzej sviečkovice, 4 ks strúčiky cesnaku, 1 ks šalotky, 100 g prerastenej slaniny v celku, 3 lyžice oleja, 1 lyžica hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Mäso očistíme od blán, umyjeme a osušíme. Cesnak očistíme a strúčiky pozdĺžne prekrojíme napoly, slaninu nakrájame na hrubšie pásiky. Dlhým tenkým nožom urobíme do mäsa zárezy a do nich vtlačíme cesnak a slaninu. Mäso osolíme, potrieme olejom a prudko opečieme v panvici z každej strany. Panvicu s výpekom odložíme. Hlbší plech vymažeme olejom, dáme doň šalotku nakrájanú na hrubšie kolieska a na ňu položíme mäso. Prikryjeme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne 1 a pol hodiny. Mäso vyberieme a necháme prikryté odpočívať asi 20 minút. Potom ho pokrájame na plátky a držíme v teple. Výpek v panvici poprášime múkou, krátko orestujeme a za stáleho miešania doň prilejeme asi 150 ml studenej vody. Ak je omáčka hustá, pridáme ešte trochu vody. Osolíme a okoreníme ju podľa chuti.

Ako urobiť jelenie stehno? Recept na ďalšej strane >>>

Jelenie stehno nadivoko

Zdroj: Chamois huntress

Jelenie stehno nie je obvyklým jedlom.

180 min.
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny: 800 g jelenieho stehna, 3 mrkvy, 1 kaleráb, 1 petržlen, 1/4 zeleru, 400 ml červeného vína, plátok masla, 1 cibuľa, olej, bobkový list, borievka, badián, čierne korenie, soľ

Postup: Do hrnca s vodou dáme všetky koreniny aj s bobkovým listom. Necháme zovrieť a varíme aspoň 10 minút. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Dáme do hrnca spolu s umytou jeleninou a zalejeme koreninovým vývarom. Necháme odstáť od večera do rána. Na druhý deň nakrájame cibuľku a orestujeme ju na oleji. Mäso vyberieme z nálevu, zeleninu precedíme – nálev si však necháme. K opraženej cibuľke pridáme koreňovú zeleninu a orestujeme ju. Pridáme jeleninu, osolíme. Mäso podlejeme časťou odloženého nálevu a prilejeme víno. Prikryjeme a pomaly dusíme. Keď je mäso úplne mäkké, vyberieme ho z hrnca. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme plátok masla a miešame, omáčka sa zahustí.

Dezert musí byť! A kombinácia čokoláda - tvaroh - maliny je skvelá! Recept na ďalšej strane >>>

Čokoládovo-tvarohový dezert s malinami

Zdroj: archív

Chutný dezert vždy dobre padne!

20 min.
nízka náročnosť
3 porcie

Suroviny: 120 g malín (čerstvých alebo mrazených), 1 vanilkový cukor, 200 g čokolády na varenie, 250 g jemného tvarohu

Postup: Zmiešame maliny, vanilkový cukor a kvapku vody, v hrnci privedieme do varu. Varíme, kým sa maliny nezačnú rozpadávať. Odstavíme a necháme vychladnúť. Nad vodným kúpeľom rozpustíme nalámanú čokoládu, odstavíme a necháme ju trochu vychladnúť. Do čokolády primiešame studený tvaroh. Do dezertných pohárov striedavo vrstvíme čokoládový krém a malinovú omáčku.

Diskontné ceny nájdete vo fotogalérii

Autor článku

Jana Pustayová

Hlavná editorka
Vždy chcela byť novinárkou a podarilo sa! Za tie roky sa venovala rôznym témam, dnes najradšej píše o histórii, zaujímavých ľuďoch a jedinečných miestach.