Veľkonočné buchtičky s kandizovaným ovocím a marcipánom podľa Ondřeja Slaninu a Petra Šímu (Kluci v akcii, Česká televízia)

Kluci v akcii je obľúbená kuchárska relácia Českej televízie.
Zdroj: ČT

120 min.
stredná náročnosť
20 – 25 porcií

Vyskúšajte si veľkonočné pečenie už teraz!
Zdroj: ČT

Suroviny: 250 − 300 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 42 g droždia, 200 g masla, 4 žĺtky, 200 ml mlieka, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 cl rumu, štipka soli, 200 g kandizovaného ovocia, 200 g marcipánu, maslo s rumom na potrenie.

Postup: Pripravíme si kysnuté cesto – droždie rozmiešame s lyžicou cukru na kašičku, pridáme ostatné ingrediencie – vlažné rozpustené maslo, žĺtky, vlažné mlieko, múky, cukry, rum, štipku soli a kandizované ovocie. Najlepšie v robote všetko vymiešame na tuhé hladké cesto, ktoré sa nelepí na misu. Poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť – aspoň hodinu. Počas kysnutia raz až dvakrát cesto premiešame. Potom z cesta ušúľame hady, krájame z nich rovnaké časti, z ktorých tvarujeme guličky. Do nich vkladáme kúsok marcipánu. Guličky kladieme jednu vedľa druhej do maslom vymasteného pekáča. Medzi jednotlivými kúskami cesto tiež pomastíme. Pripravené buchtičky necháme ešte 15 až 20 minút pod utierkou kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C asi 20 minút dozlata. Ešte horúce potrieme rozpusteným maslom s rumom.

Ako robí lososa Jamie Oliver? Čítajte na ďalšej strane!