Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Vyskúšajte recepty známych ŠÉFKUCHÁROV za slovenské DISKONTNÉ CENY

Reklama

Navarte si ako známi šéfkuchári! Verte, ich recepty nie sú zložité, určite to zvládnete. A keď k tomu dobre nakúpite za diskontné ceny v Lidli, budete ešte spokojnejší. Skúste lososa s Jamie Olivierom či kura s Gordonom Ramsayom!

Veľkonočné buchtičky s kandizovaným ovocím a marcipánom podľa Ondřeja Slaninu a Petra Šímu (Kluci v akcii, Česká televízia)

Kluci v akcii je obľúbená kuchárska relácia Českej televízie.

Zdroj: ČT

Kluci v akcii je obľúbená kuchárska relácia Českej televízie.

120 min.
stredná náročnosť
20 – 25 porcií

Zdroj: ČT

Vyskúšajte si veľkonočné pečenie už teraz!

Suroviny: 250 − 300 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 42 g droždia, 200 g masla, 4 žĺtky, 200 ml mlieka, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 cl rumu, štipka soli, 200 g kandizovaného ovocia, 200 g marcipánu, maslo s rumom na potrenie.

Postup: Pripravíme si kysnuté cesto – droždie rozmiešame s lyžicou cukru na kašičku, pridáme ostatné ingrediencie – vlažné rozpustené maslo, žĺtky, vlažné mlieko, múky, cukry, rum, štipku soli a kandizované ovocie. Najlepšie v robote všetko vymiešame na tuhé hladké cesto, ktoré sa nelepí na misu. Poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť – aspoň hodinu. Počas kysnutia raz až dvakrát cesto premiešame. Potom z cesta ušúľame hady, krájame z nich rovnaké časti, z ktorých tvarujeme guličky. Do nich vkladáme kúsok marcipánu. Guličky kladieme jednu vedľa druhej do maslom vymasteného pekáča. Medzi jednotlivými kúskami cesto tiež pomastíme. Pripravené buchtičky necháme ešte 15 až 20 minút pod utierkou kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C asi 20 minút dozlata. Ešte horúce potrieme rozpusteným maslom s rumom.

Ako robí lososa Jamie Oliver? Čítajte na ďalšej strane!

Kuskus s lososom v pare podľa Jamieho Olivera

Zdroj: https://www.instagram.com/p/B70xmCLgerK/

Recepty Jamieho Olivera sa oplatí vyskúšať!

60 min.
stredná náročnosť
2 porcie

Zdroj: freeskyline

Losos s kuskusom je chutný a zdravý.

Suroviny: 2 hrste kuskusu, 2 plátky lososa, cibuľa, cesnak, koriander, hrudka masla, polovica citróna, olivový olej, 1 čili paprička, mleté čierne korenie, mletá škorica, feniklové semienka, soľ.

Postup: Dve hrsti kuskusu dáme do vody, aby napučal, premiešame. Na panvici na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú čili papričku (množstvo podľa chuti) a nakrájaný cesnak, osmažíme. Do mažiara alebo do mlynčeka dáme soľ, korenie, škoricu, koriander, feniklové semienka, rozdrvíme alebo pomelieme a pridáme do panvice. Na tom necháme rozpustiť maslo, všetko rozvrstvíme na kuskus a pomaly varíme. Navrch dáme plátky lososa, tie osolíme a okoreníme, položíme na ne polovičku citróna. Navlhčíme novinový papier, urobíme z neho pokrievku na panvicu a zakryté varíme v pare.

Jaroslav Žídek má recept na typický slovenský demikát: Čítajte na ďalšej strane!

Demikát z bryndze podľa Jaroslava Žídeka

Zdroj: Instagram grandhotelriverpark

Žídek patrí k najznámejším slovenským šéfkuchárom.

140 min.
stredná náročnosť
4 porcie

Zdroj: Shutterstock

Vyskúšajte klasický slovenský demikát.

Suroviny: 100 g prerastenej slaniny pokrájanej na kocky a opraženej
Na vývar: 1 bravčová kosť, 1 cibuľa nakrájaná nadrobno, 1 roztlačený strúčik cesnaku, pol lyžice drvenej rasce, 2 bobkové listy, 2 zrniečka celého nového korenia, 5 zrniečok celého čierneho korenia, 2 lyžice mletej červenej papriky, 1,5 l vody.
Na polievku: 500 g zemiakov, 200 ml smotany na šľahanie, 300 g bryndze, 100 ml kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, 1 krajec chleba, 2 lyžice bravčovej masti, petržlenová vňať a pažítka na ozdobenie.

Postup: Na masti vytopenej zo slaniny orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme rascu, bobkové listy, nové a čierne korenie. Pridáme mletú červenú papriku, krátko opečieme, aby paprika nezhorkla, a podlejeme vodou. Pridáme bravčovú kosť a uvaríme vývar. Trvá to asi 1,5 hodiny (v tlakovom hrnci 30 minút).
Očistené zemiaky nakrájané na kocky uvaríme v mierne osolenej vode domäkka. Časť zemiakov rozšľaháme, časť odložíme na neskôr. Použijeme ich ako závarku do polievky.
Vývar scedíme a zmiešame s rozšľahanými zemiakmi. Pridáme bryndzu rozmiešanú v šľahačke. Polievku dochutíme soľou a korením. Solíme až na koniec, lebo bryndza je dosť slaná. Pridáme zvyšné uvarené zemiaky. Chvíľu povaríme a napokon polievku zjemníme kyslou smotanou.
Chlieb nakrájame na kocky a opečieme na bravčovej masti. Demikát podávame s opraženým chlebom, ozdobený nasekanou petržlenovou vňaťou a pažítkou.

Skúste kura podľa Gordona Ramsayho! Recept na ďalšej strane!

Kuracie frikasé so zemiakmi podľa Gordona Ramsayho

Zdroj: Shutterstock

Gordon Ramsaysa preslávil svojou kuchyňou.

75 min.
stredná náročnosť
8 porcií

Zdroj: Shutterstock

Aj kura so zemiakmi sa vždy dá urobiť inak.

Suroviny: 8 kusov kuracích stehien, 700 g zemiakov, 1 červená cibuľa, 5 – 6 strúčikov cesnaku, 300 g húb (šampiňóny), 100 g pancetty (slanina z bôčika, môžeme ju nahradiť klasickou slaninou), 250 – 300 ml kuracieho vývaru, 2 – 3 vetvičky tymianu,  2 – 3 vetvičky rozmarínu, 1 zväzok petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 2 lyžice olivového oleja, 1 – 2 bobkové listy, 1 polievková lyžica brandy, 1 polievková lyžica husieho tuku (alebo masla či rastlinného oleja).

Postup: Kuracie stehná umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme papierovými utierkami. Posypeme soľou a korením po oboch stranách, korenie rozotrieme pod kožu. Zahrejeme panvicu a dáme do nej 2 polievkové lyžice olivového oleja. Keď sa trochu zohreje, rozložíme na panvicu kuracie stehná. Smažíme na miernom ohni a pravidelne ich obraciame. Cesnak (3 – 4 strúčiky) umyjeme a bez šúpania ich roztlačíme nožom. Umyté huby nakrájame na veľké kúsky a slaninu na malé kocky. Z vetvičku tymianu a vetvičky rozmarínu odstránime listy. Tie použijeme, ale stonku nie. Do panvice k mäsu pridáme nasekanú slaninu a dusíme ju s kuracím mäsom. Pridáme rozpučený cesnak, nakrájané huby, bobkové, tymianové a rozmarínové listy. Zamiešame a ďalej dusíme. Nalejeme lyžicu brandy. Pridáme 250 ml kuracieho vývaru a dusíme ešte 10 – 15 minút. Potom prikryjeme panvicu pokrievkou, pričom necháme maličkú medzierku, aby para odchádzala.

K mäsu urobíme zemiaky. Umyté zemiaky v šupke nakrájame na kolieska a dáme do vriacej slanej vody na 5 – 7 minút. Do panvice dáme polievkovú lyžicu husacieho tuku, maslo alebo rastlinný olej a zemiaky smažíme, až kým nemajú zlatú kôru. Cibuľu nakrájame na malé kúsky, roztlačíme niekoľko strúčikov cesnaku, nasekáme listy tymianu a rozmarínu aj petržlenovú vňať. Cibuľu, cesnak a bylinky dáme do panvice k zemiakom a poriadne zmiešame. Pražíme ešte 10 – 15 minút.

Za koľko nakúpite suroviny na obed v Lidli? Pozrite sa TU!

Vyberáme pre vás niečo PLUS