Čierne rizoto z Jadranu
čas prípravy 55 min
stredná náročnosť
4 porcie
Suroviny: 500 g mrazená sépia (očistená), 400 g ryźa, 3 PL extra panenský olivový olej, 2 ks šalotka, 200 ml biele víno, 3 PL citrónová šťava, 1 balíček, sépiová farba (4 g), 2 strúčiky, cesnak, 1 000 ml rybací vývar (zeleninový vývar), 1 hrsť strúhaný parmezán, 1 hrsť petržlenová vňať, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Rozmrazenú sépiu pokrájame na menšie kúsky. V strednej rajnici rozpálime olivový olej, pridáme nakrájanú šalotku a restujeme do sklovita. Keď je cibuľka mäkká, pridáme kúsky sépie a za občasného miešania dusíme asi 30 minút na miernom ohni. K zmäknutým sépiám pridáme vínko, citrónovú šťavu, sépiovú farbu, pretlačený cesnak, soľ, korenie a necháme prebublávať na slabom plameni. Ryžu prepláchneme a v inom hrnci opražíme na troche oleja, zalejeme vývarom, zakryjeme a dusíme do mäkka, asi 15 minút.