Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Ak máte radi klasiku, máme pre vás 4 RECEPTY za diskontné ceny

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Recept na vegetariánske rizoto s tekvicou a hráškom
    Reklama

    Čo si navaríme tento víkend? Skúste osvedčenú slovenskú a chorvátsku klasiku, hoci ochutenú štipkou inovácie. A ešte predtým nakúpte za diskontné ceny v Lidli!

    Zdroj: NMH

    S nami navaríte chutne a lacno.

    Čierne rizoto z Jadranu

    Zdroj: klub50.sk

    Čierne rizoto patrí k typickým jedlám na Jadrane.

    čas prípravy 55 min
    stredná náročnosť
    4 porcie

    Suroviny: 500 g mrazená sépia (očistená), 400 g ryźa, 3 PL extra panenský olivový olej, 2 ks šalotka, 200 ml biele víno, 3 PL citrónová šťava, 1 balíček, sépiová farba (4 g), 2 strúčiky, cesnak, 1 000 ml rybací vývar (zeleninový vývar), 1 hrsť strúhaný parmezán, 1 hrsť petržlenová vňať, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie.

    Postup: Rozmrazenú sépiu pokrájame na menšie kúsky. V strednej rajnici rozpálime olivový olej, pridáme nakrájanú šalotku a restujeme do sklovita. Keď je cibuľka mäkká, pridáme kúsky sépie a za občasného miešania dusíme asi 30 minút na miernom ohni. K zmäknutým sépiám pridáme vínko, citrónovú šťavu, sépiovú farbu, pretlačený cesnak, soľ, korenie  a necháme prebublávať na slabom plameni. Ryžu prepláchneme a v inom hrnci opražíme na troche oleja, zalejeme vývarom, zakryjeme a dusíme do mäkka, asi 15 minút.

    Recept na jahňacie na ďalšej strane

    Pečené jahňacie stehno na cesnaku a rozmaríne

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Jahňacina je naozaj delikatesa.

    čas prípravy 135 min
    stredná náročnosť
    6 porcií

    Suroviny: 1 ks jahňacie stehno s kosťou, 10 strúčikov cesnaku, 5 PL rastlinného oleja, 3 vetvičky rozmarínu, 3 dl zeleninového vývaru (bujón), podľa chuti soľ a korenie, 5 ks menších zemiakov, 10 ks malej karotky, 2 červené cibule.

    Postup: Rúru rozohrejeme na 180 °C. Stehno umyjeme a osušíme. Strúčiky cesnaku pozdĺžne rozpolíme a mäso nimi husto prešpikujeme. Ku každému cesnaku zapichnem aj zopár lístkov rozmarínu. Potom mäsko preložíme na veľký plech, osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Zvyšný cesnak a rozmarín vložíme na plech a celé podlejeme vývarom. Dáme piecť na cca 2 hodiny a mäsko pravidelne polievame vývarom a výpekom. Medzitým si očistíme zeleninu a nakrájame ju podľa ľubovôle. Zeleninku pridáme k mäsku zhruba hodinku pred dopečením.

    Bravčové s hubami je super! Čítajte ďalej

    Bravčové mäso na hubách

    Zdroj: Peter Záhradník

    Ako prílohu k bravčovému na hubách môžete zvoliť zemiaky, ryžu aj cestoviny.

    čas prípravy 30 minút
    nízka náročnosť
    4 porcie

    Suroviny:  600 g bravčové stehno, trochu oleja, 30 g anglická slanina, 1 citrón, 1 ČL kryštálový cukor, 150 ml, červené víno, 40 g čerstvé huby, 2 PL paradajkový pretlak, 2 PL, hladká múka, 2 ks celé nové korenie, soľ

    Postup: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Osolíme, obalíme v hladkej múke, na rozohriatom oleji opečieme z oboch strán. Mäso vyberieme a vo výpeku rozškvaríme slaninku nakrájanú na kocky, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a spolu opražíme. Potom ešte pridáme paradajkový pretlak, citrónovú šťavu, huby nakrájané na plátky, korenie, víno, cukor, soľ, trocha vody a prikryté dusíme 10 minút. Potom vložíme mäso a prikryté dusíme domäkka. Podávame so zemiakovou kašou.

    A čo kura na paprike? Recept na ďalšej strane

    Kuracie na paprike

    Zdroj: ZDRAVIE

    Kuracie stehná na paprike patria ku gurmánskej klasike.

    čas prípravy 90 min
    nízka náročnosť
    4 porcie

    Suroviny: 4 kuracie stehná, 1 stredne veľka cibuľa, 4 PL olej slnečnicový, 50 gmaslo, 1 PL paprika červená mletá, 250 ml (30 %) smotana na šľahanie, 100 ml mlieko, 500 ml vývar kurací, 1-2 list bobkový, podľa chuti korenie čierne mleté a soľ, 2 PL (na zápražku) múka hladká.

    Postup: V hrnci rozohrejeme 3 PL oleja a maslo. Vložíme vopred osolené mäso a opečieme z každej strany asi 4 minúty. Potom stehná vyberieme a odložíme na tanier. Do výpeku dáme nakrájanú cibuľu a orestujeme do zlatista. Odstavíme zo sporáku a pridáme mletú papriku. Krátko orestujeme. Zalejeme vývarom – množstvo zvolíme podľa množstva mäsa a podľa toho, koľko chceme omáčky. Kto nemá vývar, môže použiť aj kocku bujónu. Prilejeme aj trocha mlieka a pridáme bobkový list. Vrátime do hrnca naspäť mäso, prikryjeme a dusíme asi 60 minút. Potom mäso opať vyberieme. Na panvici na sucho opražíme hladkú múku do pieskovej farby. Pridáme troška oleja a ešte krátko opražíme. Zalejeme troškou vývaru, rozhabarkujeme a pridáme do omáčky. Okoreníme mletým korením podľa chuti a povaríme 10 minút. Pridáme smotanu, prípadne omáčku ešte dochutíme soľou a ponorným mixérom rozmixujeme. Mäso vrátime do omáčky a ešte chvíľu povaríme. Podávame s haluškami alebo inou obľúbenou prílohou.

    Za koľko nakúpite potrebné suroviny v Lidli? Pozrite sa TU!

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS