Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Vianočné dobroty trochu inak a za diskontné ceny Lidla

Reklama

Rozmýšľate, že je načase vianočné menu trochu obmeniť? S našimi receptami zachováte tradície, ale predsa len to bude trochu iné. Akurát diskontné cey Lidla ostávajú stále výhodné.

Hubová polievka

Zdroj: Canva

Hubová polievka patrí v niektorých oblastiach k Štedrej večeri.

55 min
nízka náročnosť
8 porcií

Suroviny: 50 g sušených dubákov, 1 cibuľa, 5 zemiakov, 50 g masla, 250 g kyslej smotany, 250 g sladkej smotany, 1 bujón, 5 kusov čierne celé korenie, 2 bobkové listy, 1 PL cukru, 2 PL octu, 1,80 l vody, soľ podľa chuti.

Postup: Huby vopred namočíme. Potom vodu zlejeme a nalejeme novú. Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Zalejeme vodou s namočenými hubami, posolíme, pridáme bobkové listy, celé korenie, bujón a necháme asi 30 minút variť. Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie kocky. Obe smotany zmixujeme s múkou. Po 30 minútach varenia húb pridáme zemiaky a ešte 15 minút povaríme. Potom za stáleho miešania prilejeme smotanovú zmes a varíme ďalších 10 minút. Nakoniec dochutíme cukrom a octom.

Filet z kapra: Recept na ďalšej strane

Filety z kapra so zemiakmi

Zdroj: shutterstock

Chutné a dobré mäso máva kapor s váhou do troch kíl.

25 min
nízka náročnosť
2 porcie

Suroviny: 2 filety po 150 g, 400 g zemiakov, 40 g hladkej múky, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica sladkej papriky, 1 lyžica masti alebo oleja, pažítka na ozdobu, citrón na dochutenie, soľ.

Postup: Neolúpané zemiaky umyjeme a uvaríme v osolenej vode takmer domäkka. Zlejeme, necháme vychladnúť a nakrájame na osminky.
Rybu umyjeme a osušíme. Niekoľkokrát narežeme kožu vo vzdialenosti 0,5 cm. Jeden strúčik cesnaku prelisujeme, zmiešame so štipkou soli a potrieme ním stranu ryby bez kože. Druhý strúčik cesnaku nakrájame na plátky, ktoré vtlačíme do pripravených zárezov v koži kapra. Rybu z oboch strán osolíme. Papriku zmiešame s múkou a obalíme v nej kapra.
V panvici rozohrejeme masť (olej). Rybu najprv vložíme kožou dole a opekáme ju 4 minúty. Potom ju obrátime, pridáme nakrájané zemiaky a všetko pečieme dozlatista 4 – 5 minút. Podľa chuti osolíme.
Pred podávaním ozdobíme najemno nakrájanou pažítkou a plátkami citróna.

Morka si upečte podľa Jamieho Olivera: Recept na ďalšej strane

Morka podľa Jamieho Olivera

Zdroj: nealehaynes.com 07831659607

Jamie Oliver má svoj recept na morku.

210 min
stredná náročnosť
8 porcií

Suroviny: morka, 2 mrkvy, 2 zelery, 2 cibule, 1 zväzok cesnaku, 1 zväzok šalvie, 4 PL brusnicového džemu, soľ, olivový olej, 2 PL múky.
Na ochutené maslo: 1 mandarínka – klementínka, 1 citrón, 125 ml masla.
Na plnku: ½ zväzku šalvie, 3 červené cibule, soľ, korenie, 700 g mletého bravčového mäsa, 250 g strúhanky, hrsť sušených brusníc.

Postup: Plnku je dobré pripraviť deň vopred, ale nie je to nutné. Do panvičky dáme trošku olivového oleja, opečieme na ňom nakrájané červené cibule, osolíme, okoreníme. Cibuľu opekáme 10 minút. Pridáme šalviu, krátko opečieme. Necháme odstáť, aby zmes vychladla.
Mleté mäso dôkladne zmiešame so strúhankou a sušenými brusnicami. Nakoniec pridáme cibuľu so šalviou a znova premiešame.

Do pekáča dáme zeleninu: mrkvu rozkrojenú napoly, hlavičku cesnaku napoly rozpolenú, olúpanú cibuľu nakrájanú na kúsky, zeler nakrájaný na väčšie kusy. prilejeme vodu.

Urobíme ochutené maslo. Do misy dáme zmäknuté maslo, soľ, korenie, nastrúhanú kôru z mandarínky a citróna. Všetko dobre premiešame.

Morku osolíme, potrieme olivovým olejom. Pod kožou urobíme veľké vrecko, do ktorého dáme ochutené maslo a lístky šalvie. Do morky vložíme plnku, ale len asi do polovice spodnej časti dutiny. Stehná obalíme alobalom, ktorý predtým zľahka potrieme olivovým olejom.

Zdroj: Dobré jedlo

Pečená morka má chutné a zdravé mäso.

Morku položíme na pripravený zeleninový základ. Dáme do rúry vyhriatej na maximum. Po 35 minútach znížime teplotu na 190 stupňov. Keď je morka upečená, stiahneme alobal zo stehien a ešte ich dopečieme.
Morku vyberieme a odložíme. Pekáč položíme na sporák. Odoberieme 3 – 4 lyžice tuku, potom vmiešame múku a dobre ju rozmiešame. Pridáme brusnicový džem. Pučidlom na zemiaky všetko poriadne popučíme. Ak je vzniknutá omáčka veľmi hustá, zriedime ju vývarom alebo vodou. Potom ju precedíme.

Morku i plnku naporciujeme. Servírujeme poliate omáčkou a s pečenými zemiakmi. Môžeme si dať aj zemiakový šalát zo Štedrého dňa.

A chutný ananásový dezert: Recept na ďalšej strane!

Rýchly ananásový dezert

Zdroj: archív

Po vianočnom hodovaní stačí aj ľahší dezert.

20 min
nízka náročnosť
3 porcie

Suroviny: 1 ananás, 1 PL trstinového cukru, 300 ml bieleho jogurtu, 250 g mascarpone, 1 balíček vanilínového cukru, 130 g maslových sušienok, 1 PL strúhaného kokosu.

Postup: Do mixéra dáme kocky ananásu, pridáme cukor a mixujeme spolu na pyré. Vodu pridávame podľa požadovanej hustoty. Do misy dáme jogurt, mascarpone a vanilkový cukor podľa chuti. Všetko vymiešame, aby sa chute spojili. Sušienky rozdrvíme na drobné kúsky. Môžeme použiť aj mixér. Do rozdrvených sušienok vmiešame strúhaný kokos. Do pohárov začneme vrstviť sušienky, krém a na záver pridáme ananásové pyré.

Vyberáme pre vás niečo PLUS