VÍKENDOVÉ VARENIE: Urobte si super domácu hostinu! A za diskontné ceny
14. 9. 2023, 12:05 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:27)

Čaká nás predĺžený víkend, takže je čas navariť dobrý rodinný obed. Ak nakúpite za diskontné ceny v Lidli, domáca hostina vás nevyjde draho a s našimi receptami to hravo zvládnete!
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Kuriatková krémová polievka

Zdroj: Canva
Hubová polievka výborne chutí a je zdravá.
50 min.
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: Huby – kuriatka vrchovatý polievkový tanier, olivový olej, 1 cibuľa, 3 stredne veľké zemiaky, sladká smotana na varenie, zelerová alebo petržlenová vňať, 2,5 dl vývaru z hríbov alebo voda a hubový bujón, soľ, zelené korenie, rasca, karí.
Postup: Na oleji jemne orestujeme nakrájanú cibuľu, primerane osolíme. Po zosklovatení cibule pridáme na kocky nakrájané zemiaky, zalejeme asi dvomi pohármi vody. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Potom zemiaky tyčovým mixérom rozmixujeme do jemna. Pridáme rascu a dolejeme ešte pohár vody. Pridáme nakrájané kuriatka. Povaríme asi 15 minút, dosolíme, okoreníme a pridáme štipku karí. Vlejeme sladkú smotanu a pridáme nasekanú vňať. Len čo polievka začne vrieť, odstavíme ju.
Pečená kačica patrí k jeseni! Recept na ďalšej strane
Pečená kačica plnená jablkom
Zdroj: archív
Pečená kačica s lokšami je vynikajúcou pochúťkou.
280 min.
stredná náročnosť
6 porcií
Suroviny: 1 kačica, 1 jablko, 1 cibuľka malá, 1 – 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, rasca drvená, majorán, mlieko na poliatie.
Postup: Kačicu očistíme, umyjeme, osušíme a deň vopred nasolíme. Na druhý deň ju opláchneme od soli a znovu trochu nasolíme. Dovnútra dáme celé jablko. Kačicu vložíme do pekáča prsami dole, posypeme koreninami, nakrájanou cibuľou a cesnakom. Podlejeme troškou vody, prikryjeme pekáč a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme veľmi pomaly. Po hodine pečenia kačicu otočíme a prikrytú pečieme ďalej. Poliať stačí po ďalšej hodine. Pečieme ešte hodinu, masť zlejeme, polejeme mliekom a odokrytú dopečieme do červena ďalšiu asi 1/2 hodinu. Mliekom potierame po 15 minútach. Po dopečení necháme odstáť asi 20 minút, jablko vyberieme a kačicu naporciujeme.
Bravčové kotlety trochu inak: Recept na ďalšej strane
Tatranské kotlety
Zdroj: archív
Zapečené kotlety zvládnete hravo a vašim hosťom budú chutiť.
75 min.
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: 4 kotlety z karé, 100 g tvrdého syra, 4 plátky anglickej slaniny, 4 plátky šunky, 1,5 dl smotany na šľahanie, sterilizované lečo, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Kotlety mierne naklepeme a narežeme okraje, osolíme a okoreníme. Na každú kotletu dáme plátok anglickej slaniny, plátok šunky, prípadne šunkovej salámy a lyžicu leča. Pripravené kotlety rozložíme na plech, posypeme postrúhaným syrom, zalejeme smotanou na šľahanie a pečieme v dobre vyhriatej rúre. Podávame so zemiakmi.
Domáci malinový nanuk? No kto by ho odmietol! Recept na ďalšej strane
Malinové nanuky
Zdroj: Robo HUBAC
Nanuky si môžete urobiť aj doma.
20 min.
stredná náročnosť
5 porcií
Suroviny: 300 g malín, 300 ml kyslej smotany, 150 ml smotany na šľahanie, 40 g želatíny, práškový cukor podľa chuti.
Postup: Želatínu namočíme do smotany na šľahanie a necháme napučať. Potom ju vo vodnom kúpeli zahrejeme, až sa rozpustí. Maliny umyjeme, osušíme. Polovicu malín nahrubo roztlačíme vidličkou a zamiešame do 150 ml kyslej smotany. Pridáme cukor podľa chuti a vmiešame polovicu rozpustenej želatíny. Druhú polovicu malín rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Polovicu prepasírovaných malín primiešame k zvyšnej kyslej smotane, dochutíme cukrom a vmiešame zvyšnú rozpustenú želatínu. Do formičiek na nanuky navrstvíme krém s roztlačenými malinami, naň nalejeme neochutené prepasírované maliny a navrch dáme krém z prepasírovaných malín a kyslej smotany. Do nanukov zapichneme paličky a dáme stuhnúť do mrazničky.