VÍKENDOVÉ VARENIE: A tieto veľkonočné recepty poznáte? Diskontné ceny Lidla určite áno...
28. 3. 2024, 9:05 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:50)
Sú tu veľkonočné sviatky, takže si treba nachystať slávnostné menu! Možno ho už máte premyslené, možno vás inšpirujeme. Takže nakúpte za diskontné ceny v Lidli a poďte na to!
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Tradičná veľkonočná hrudka – syrek
Zdroj: Archív
Syrek alebo veľkonočná hrudka je typickým jedlom týchto sviatkov.
30 min
stredná náročnosť
6 porcií
Suroviny: 10 vajec, 1 l mlieka, 1 lyžička soli (alebo viac podľa chuti), 1 lyžička cukru, 10 guličiek podrveného farebného korenia, štvrť lyžičky mletej červenej papriky, 3 lyžice nasekanej pažítky.
Postup: Rozbijeme vajcia do samostatnej misky a rozmiešame ich. Potom ich primiešame do hrnca s mliekom a pomaly zohrievame. Dochutíme soľou, cukrom, mletou paprikou a farebným korením. Zmes varíme, pokiaľ sa v mlieku nevytvoria hrudky, potom ešte pár minút. Pravidelne miešame, aby sa mlieko a vajcia nepripálili. Do uvarenej zmesi primiešame čerstvé bylinky. Všetko scedíme cez gázu, čistú plienku alebo utierku. Gázu zviažeme, zavesíme v chlade (v chladničke) nad misku a necháme cez noc stiecť.
K Veľkej noci patrí aj jahňacina. Recept na ďalšej strane! >>>
Jahňacie stehno na citróne
Zdroj: archív
Grilované alebo pečené jahňacie stehno patrí takisto k sviatočným špecialitám.
180 minút
nízka náročnosť
6 porcií
Suroviny: 1 kg jahňacieho stehna, 4 PL oleja, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky paprika sladká červená mletá, 4 PL citrónovej šťavy, 2 PL nakrájanej petržlenovej vňate, mäsový vývar, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Stehno vložíme do pekáča a opečieme ho na rozohriatom oleji. Vyberieme ho a v tom istom oleji opražíme na malé kocky nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku. Pridáme sladkú papriku, nakrájanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu a podlejeme vývarom. Vložíme mäso, osolíme, okoreníme, prikryjeme a pozvoľna v rúre podusíme domäkka. Stále podlievame, aby sa mäso nepripaľovalo. Ku koncu odkryjeme a mäso dopečieme dozlatista.
Pre jarné sviatky je typická "biela" polievka: Recept na ďalšej strane! >>>
Polievka z údeného mäsa
Zdroj: archív
Biela polievka sa je - ale bez mäsa - na Bielu sobotu.
90 min
nízka náročnosť
10 porcií
Suroviny: 750 g údeného mäsa, 5 vajec, vegeta, soľ podľa chuti, 4 bobkové listy, 5 ks celého nového korenia, 8 ks celého čierneho korenia, 1 veľká cibuľa, mleté korenie podľa chuti, 6 polievkových lyžíc hladkej múky, 1/2 l mlieka alebo 2 kelímky kyslej smotany, 4 polievkové lyžice octu, voda.
Postup: Do vody dáme variť udené mäso, pridáme celé čierne korenie, celé nové korenie, bobkový list a cibuľu. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a podľa chuti vývar ešte prípadne dosolíme. Z múky a mlieka (alebo z kyslej smotany) urobíme zátrepku, pridáme ju do vývaru. Necháme prevrieť. Do vriacej polievky vpustíme celé surové vajcia – môžeme ich vliať aj rozšľahané. Dochutíme vegetou. Nakoniec pridáme mleté čierne korenie a dochutíme octom.
Koláčik na sviatky musí byť! Recept na ďalšej strane >>>
Medový krémeš
Zdroj: Pinterest
Vanilkový krémeš je výborný a chutný.
120 min
stredná náročnosť
16 porcií
Suroviny
Cesto: 300 g hladkej múky, 50 g masla, 100 g práškového cukru, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 PL medu, 2 vajcia.
Pudingová kaša: 1liter mlieka, 3 PL hrubej múky, 2 ks Zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 150g práškového cukru, 250 g masla.
Postup: Všetky suroviny na cesto zmiešame, vymiesime a rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme a na opačnej strane plechu upečieme pri 180 stupňov.
Suroviny na plnku spolu uvaríme na hustú kašu. Keď vychladne, vmiešame do nej 250 g masla.
Plnku dáme medzi pláty, zaťažíme ich a necháme cey noc postáť v chlade. Na druhý deň posypeme práškovým cukrom.