Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Tentoraz fašiangy V ALPSKOM ŠTÝLE, ale za diskontné ceny

Reklama

Fašiangy sa pomaly krátia a príde predvoľkonočný pôst! Tak si ich ešte užite nielen na zábavách a plesoch, ale aj pri stole. Skúste typické dobroty spod Álp, ale za diskontné ceny Lidla.

Tirolský Gröstl

Zdroj: archív

Tirolský Gröstl je pomerne jednoduché, ale výdatné jedlo.

čas prípravy 60 min
nízka náročnosť
8 porcií

Suroviny: 600 g zemiakov, 2 lyžice oleja, 1 veľká cibuľa, 250 g bravčového vareného mäsa (môže byť aj údenina alebo anglická slanina), soľ, čierne mleté korenie, 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate, majoránka, vajcia podľa potreby.

Postup: Uvarte zemiaky v šupke, nechajte ich vychladnúť a ošúpte. Zemiaky na krájajte na plátky, mäso nahrubo, cibuľu najemno. Vo veľkej panvici rozohrejte olej a opečte v ňom cibuľu, ale len do sklovita. Pridajte mäso, chvíľu opekajte, pridaje zemiaky a ďalej opekajte, až sú zlatisté a chrumkavé. Osoľte, okoreňte a dochuťte majoránkou. V inej panvicu si urobte volské oko, ktoré k tomu podávate. Môžete si dať aj kapustový alebo zeleninový šalát.

Upečte si klasickú rakúsku jablkovú štrúdľu! Recept na ďalšej strane

Jablková štrúdľa

Zdroj: Peter Záhradník

Jablková štrúdľa s orechami je obľúbená a odskúšaná dobrota.

čas prípravy 75 – 80 min
stredná náročnosť
10 porcií

Suroviny na štrúdľu: hotové lístkové cesto alebo cesto na štrúdľu z obchodu, asi 1,5 kg jabĺk, 80–100 g cukru (podľa chuti a potreby), 4 lyžice hrozienok, rum, citronová šťava, škorica, mleté klinčeky, práškový cukor na posypanie, maslo a prípadne 1 vajce na potrenie.
Suroviny na orechovú strúhanku: 100 g strúhanky, 3 lyžice masla, 3 lyžice strúhaných lieskových orieškov.

Postup: Hrozienka namočte do rumu a nechajte nasiaknuť. Na orechovú stráhanku nechajte na panvici speniť maslo, pridajte strúhanku a na miernom plameni pomaly restujte dozlata. Pred dokončením vsypte namleté orechy, krátko opražte a odstavte.Jablká ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Podľa kyslosti jabĺk pridajte cukor, mleté klinčeky, poriadnu štipku škorice a zamiešajte. Rúru predhrejte na 180 °C (funkcia horúci vzduch). Vhodný plech či pekáč vymažte maslom. Cesto rozvaľkajte tak, aby sa naplnená štrúdla na papieri na pečenie dobre vošla na plech. Asi polovicu rozvaľkaného cesta posypte orechovou strúhankou. Poukladajte nakrájané jablká a namočené hozienka. Druhú časť cesta dôkladne potrite rozpusteným maslom. Štrúdľu zrolujte a okraje dobre pritlačte. Ak používate lístkové cesto, naneste jablčnú náplň doprostred rozvalkaného plátu a strany preklopte do stredu. Konce a okraje takisto dobre pritlačte. Pomocou plátu papiera na pečenie preložte štrúdľu na plech. Štrúdľu potrite buď maslom (ak máte cesto na štrúdľu) alebo rozšľahaným vajcom (lístkové cesto). Pečte 40–50 minut dozlatova (lístkové cesto sa pečie o niečo kratšie). Hotovú štrúdľu vyberte z rúry, nechajte trochu vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Štajerský šalát s pečeným kuracím mäsom pre diétnejšiu stravu: Recept na ďalšej strane

Štajerský šalát s pečeným kuracím mäsom

Zdroj: archív

Zelený šalát a opečené kuracie mäso chutí hádam každému.

čas prípravy 85 min
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny na opečené mäso: 4 kuracie rezne, 2 vajcia, soľ, hrubá múka na obalenie, strúhanka na obalenie, rozpustené maslo alebo rastlinný olej na pečenie.
Suroviny na šalát: čerstvý listový šalát podľa chuti, 1–2 lyžice jablčného alebo iného kvalitného octu, 3–5 ĺyžíc tekvicového oleja (alebo iného rastlinného oleja), trochu silného vlažného zeleninového alebo hovädzieho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, trochu ostrej horčice, cherry paradajky na ozdobu.

Postup: Kuracie rezne nakrájajte na malé kúsky s veľkosťou jedného sústa. Dôkladne ich osoľte a nechajte asi hodinu odstáť. Medzitým si pripravte marinádu na šalát. Vo vlažnom vývare rozmiešajte horčicu a primiešate ocot. Osoľte, okoreňte, vmiešajte tekvicový olej. Šalát opláchnite a nechajte odkvapkať. Kúsky mäsa obaľte postupne v múke, rozšľahaných vajciach a v strúhanke. V panvici rozohrejte maslo alebo olej. Kúsky mäsa vložte do rozpáleného tuku a podľa veľkosti smažte z každej strany dozlatova, asi 3 až 7 minút. vyberte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Šalát zmiešajte s pripravenou marindou. Doprostred taniera dajte šalát, naň poukladajte kúsky mäsa. Ozdobte cherry paradajkami. Ako prílohu môžete podávať pečivo alebo chliebs tekvicovými semienkami.

Leberkäse – tradičná bavorská sekaná z 3 druhov mäsa: Recept na ďalšej strane

Leberkäse – bavorská sekaná z 3 druhov mäsa

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Pravá bavorská sekaná je veľmi najemno pomleté mäso.

čas prípravy 60 min
nízka náročnosť
6 porcií

Suroviny: 600 g chudé hovädzie mäso, 400 g bravčové plece, 200 g slanina bez kože, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžica sušenej majoránky, ¼ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška, ½ lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry, 250 ml jemne drveného ľadu (ľadovej triešte), maslo na vymazanie formy, 1 lyžička čerstvo zomletého bieleho korenia, 1 lyžička soli.

Postup: Slaninu s ošúpanou cibuľou zomeľte v mäsovom mlynčeku cez nástavec so strednými otvormi. Cez nástavec s najmenšími otvormi zomeľte hovädzie a bravčové mäso a cesnak. Pomeľte ich niekoľkokrát na jemné mäsové pyré. Jemne namleté mäso dajte do mixéra, osoľte, okoreňte a pri postupnom pridávaní ľadovej triešte vymiešajte do hladkej hmoty. Ľadu dajte len toľko, aby bola hmota vláčna, ale nie tekutá! Zmes dajte do misy, vmiešajte pomletú slaninu s cibuľou, ochuťte majoránkou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou, ešte trochu osoľte a všetko dôkladne pomiešajte. Formu na chlebíček vymažte tukom, dajte do nej mäsovú hmotu, povrch uhlaďte a urobte pomocou noža alebo vidličku mriežku. Pečte v rúre pri 180 °C približne 50–60 minút.

Vyberáme pre vás niečo PLUS