Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Super jedlo na ázijský spôsob za diskontné ceny

Reklama

Ázijská kuchyňa je výborná, zdravá a diétna. Chutí hádam každému. Máme pre vás 4 recepty, vďaka ktorým si môžete urobiť ázijské dobroty aj doma. Verte, chutiť bude všetkým! A nezabudnite si predtým nakúpiť za diskontné ceny v Lidli.

Jarné závitky v ryžovom papieri

Jarné závitky patria k typickým ázijským jedlám.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Jarné závitky patria k typickým ázijským jedlám.

40 min
nízka náročnosť
10 porcií

Suroviny: 20 ks ryžového papiera, 3 lyžice sójovej omáčky, 250 g mletého miešaného mäsa, 100 g ryže, 250 g bielej kapusty, 2 mrkvy.

Postup: Uvaríme ryžu a necháme ju vychladnúť. Oškrabeme mrkvu, očistíme kapustu a nastrúhame ich. Zmiešame nastrúhanú zeleninu s ryžou a mletým mäsom. Je na vás, koľko dáte zeleniny a koľko mäsa. Ochutíme sójovkou, soľou a korením. Ryžový papier navlhčíme, naň poukladáme zmes a balíme do malých roliek. Na panvici rozpálime olej a rolky v ňom smažíme, kým nie sú zlaté.

Opečené ryžové rezance patri k ázijskej kuchyni! Recept nájdete na ďalšej strane

Opekané čínske ryžové rezance

Zdroj: https://www.instagram.com/p/B_PZHW7hKNJ/

Čínske rezance sa dajú urobiť na viacero spôsobov.

35 min
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny: 300 g kuracích pŕs, 300 g ryžových rezancov, 1 mrkva, 1 pór (menší), 100 g kapusty bielej hlávkovej, 1 chilli paprička, 3 PL sójovej omáčky tmavej, 0,5 dcl oleja.

Postup: Kuracie mäso nakrájame na kocky, opražíme na oleji, podlejeme troškou vody a podusíme asi 7-10 minút. Mrkvu a kapustu nakrájame na tenké pásiky a pór na tenké polmesiačiky, chilli papričku nadrobno. Asi po 7 minútach pridáme k mäsu mrkvu a papričku, po ďalších 7 minútach pridáme kapustu. Necháme vydusiť vodu a všetko ešte krátko orestujeme. Pridáme 2-3 PL sójovej omáčky. Ryžové rezance pripravíme podľa návodu, pridáme ich k mäsu a spolu ešte osmažíme, prípadne dochutíme sójovou omáčkou.

Aj lososa môžete urobiť na ázijský spôsob! Recept na ďalšej strane

Losos na spôsob Teriyaki

Zdroj: Shutterstock

Losos na spôsob Teriyaki má výbornú chuť.

40 min
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny: 4 porcie čerstvého lososa, 170 ml sójovej omáčky, 1 PL
medu, 2 PL bieleho vínneho octu, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL mletého zázvoru, 1 PL olivového oleja.

Postup: Pripravíme si marinádu. Do menšieho hrnca nalejeme sójovú omáčku, med, vínny ocot, roztlačený cesnak, zázvor a olivový olej. Marinádu varíme asi 5 minút, aby sa prepojili chute. Prelejeme ju do misy a necháme vychladnúť. Potom do nej vložíme lososa a necháme v chladničke aspoň 30 minút. Lososa vyberieme z marinády, osušíme a opekáme na olivovom oleji 3 minúty z každej strany. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou. Zvyšnú marinádu prelejeme cez sitko do hrnca, zredukujeme na omáčku, ktorou prelejeme lososa na tanieri.

Netradičná praženica s paradajkami: Recept na ďalšej strane

Praženica s paradajkami

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Skúste praženicu na ázijský spôsob.

20 min
nízka náročnosť
2 porcie

Suroviny: 2 na plátky pokrájané paradajky, 2 PL oleja, 1/2 ČL cukru (nemusíte), 1/2 šálky kuracieho vývaru alebo vody, 1 PL zemiakového škrobu zmiešanú s vodou do pasty, 1 nasekanú jarnú cibuľku, 4 veľké vajíčka, soľ.
Na omáčku: 1 PL sójovej omáčky (light), 1/2 ČL sójovej omáčky (dark), 1/2 ČL ustricovej omáčky

Postup: Do panvice s lyžicou oleja dáme paradajky, cukor, kurací vývar alebo vodu a mix omáčok. Jemne zamiešame a varíme asi tri minúty, kým paradajky nezmäknú. Postupne a za stáleho miešania pridávame pastu zo zemiakového škrobu na zahustenie omáčky a odstavíme. Na ďalšiu panvicu dáme rozohriať druhú lyžicu oleja. V miske medzitým vyšľaháme vajíčka so soľou, ktoré vylejeme do panvice a miešame, kým nezačnú tuhnúť. Tesne pred dokončením, keď je praženica stále trocha vodnatá, pridáme paradajky s omáčkou. Odstavíme a zamiešame jarnú cibuľku.

Vyberáme pre vás niečo PLUS