Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Akoby ste boli na dovolenke v Grécku! Super jedlá za diskontné ceny

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastická GRÉCKA KUCHYŇA: Máme RECEPTY priamo od Gréka!
    Zdroj: NMH
    Reklama

    Grrécka dovolenka a grécka kuchyňa majú medzi Slovákmi veľa fanúšikov. Ak sa aj nedostanete do gréckej taverny, urobte si tradičné jedlá doma. S našimi receptami to určite zvládnete! A ak predtým nakúpite za diskontné ceny v Lidli, na obed ani nebudete musieť dať veľké peniaze.

    Fazuľová polievka Fasolada

    Zdroj: Great Stock!

    Grécka fasolada vám určite bude chutiť.

    90 min
    stredná náročnosť
    6 porcií

    Suroviny: 500 g bielych fazulí, 2 stredne veľké mrkvy (môže ich byť aj viac), 1 červená cibuľa, 2 jarné zelené cibuľky s vňaťou, hrsť čerstvej zelerovej vňate, 2-3 paradajky, lyžička paradajkového pretlaku, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie.

    Postup: Fazule prepláchneme a namočíme do 1,5 l vody. Najlepšie cez noc, na 10 – 12 hodín. Pred varením vodu vymeníme za čistú. Nad fazuľami by mala byť voda na dva prsty. Fazule pomaly varíme 1 hodinu v neosolenej vode. Po hodine varneia by mali byť takmer mäkké. Ak nie sú, varíme dlhšie – nie však do úplného zmäknutia, pretože sa ešte budú variť so zeleninou a mohli by sa rozpadať. Takmer domäkka uvarené fazule zlejeme cez sitko a necháme odkvapkať.
    Paradajky rozkrojíme napoly a na hrubom strúhadle prepasírujeme dužinu až ku šupke. Získame tak zaručene čerstvé prírodné paradajkové pyré.
    V hrnci ľahko rozohrejeme olivový olej. Postupne do hrnca nasypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Pridáme nahrubo nasekanú zelerovú vňať. Nakoniec pridáme nakrájanú jarnú cibuľku aj so zelenou vňaťou. Za stáleho miešania restujeme 5 minút. Potom trochu podlejeme vrelou vodou tak, aby bola zaliata všetka zelenina. Takto zeleninu dusíme ďalších 5 minút. Potom pridáme paradajkové pyré, zamiešame a nasypeme predvarenú fazuľu. Navrch dáme paradajkový pretlak. Všetko dobre premiešam, osolíme a okoreníme. Zalejeme vriacou vodou tak, aby bola na 2 prsty nad fazuľami. Varíme 30 minút, kým sú fazule úplne mäkké.

    Skúste grécky šalát ako samostatné jedlo alebo ako prílohu: Recept na ďalšej strane!

    Šalát Choriatiki

    Zdroj: shutterstock

    Choriatiki – grécky šalát - obsahuje veľa zeleniny a syra feta.

    20 min
    nízka náročnosť
    3 porcie

    Suroviny: 3 zrelé paradajky, 1 šalátová uhorka, 1 cibuľa, 200 g syra Feta, 50 g celých olív, 10 lyžíc olivového oleja, 1 lyžička balzamikového octu, štipka čierneho korenia, štipka soli, 1 lyžička oregana.

    Postup: Všetku zeleninu umyjeme. Paradajky nakrájame na kocky, cibuľu tiež. Uhorku ošúpeme a pokrájame. Paradajky by mali byť mäsité a zrelé, uhorka mladá a cibuľa čo najmenej štipľavá. Pokrájanú zeleninu presypeme do misy.
    Pripravíme zálievku. Zmiešame olivový olej, balzamikový ocot, korenie, soľ a oregano (najlepšie čerstvé). Oregano buď rozdrvíme v ruke, alebo nakrájame na jemno ostrým nožom. Zálievku prilejeme do misy a zeleninu v nej dôkladne obalíme.
    Olivy nakrájame na kolieska a fetu na menšie kocky. Prisypeme k šalátu, zľahka premiešame a môžeme podávať.

    Tradičným gréckym jedlom je musaka: recept na ďalšej strane!

    Musaka

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Grécka musaka je známa a obľúbená.

    35 min
    stredná náročnoť
    5 porcií

    Suroviny: 1 kg baklažánu, 1 zemiak, olivový olej, 2 cibule, 500 g mletého mäsa, 3 paradajky, 1 KL škorice, 1/2 KL soli, 1/2 KL mletého čierneho korenia, 1/2 KL oregana, 1 dl červeného vína.
    Omáčka: 4 PL masla, 4 PL hladkej múky, 1/2 PL soli, mleté čierne korenie, 2 vajcia, 1 liter mlieka, syr.

    Postup: Zemiak a baklažány očistíme a nakrájame na tenké kolieska, ktoré opečieme na rozpálenom oleji dozlatista. Prebytočný tuk z nich necháme stiecť. Očistenú a na drobno nakrájanú cibuľu zľahka opražíme, pridáme k nej mäso a opekáme. Pridávame paradajky, korenie a víno. Spolu varíme na miernom plameni 25 minút, kým sa voda neodparí.
    Múku vymiešame s rozpusteným maslom a varíme na miernom plameni. Prilejeme teplé mlieko, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania privedieme k varu. Omáčku na chvíľu odstavíme a vmiešame do nej vajcia.
    Na pekáč rozložíme opekané baklažány, zemiaky, mäso, zalejeme omáčkou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút, kým povrch nebude hnedastý a chrumkavý.

    Tradičnou gréckou dobrotou je aj souvlaki. Recept na ďalšej strane!

    Souvlaki

    Zdroj: Pinterest

    Obľúbené grécke souvlaki z bravčového mäsa.

    20 min
    nízka náročnosť
    4 porcie

    Suroviny: 700 g bravčového karé, 2 strúčiky cesnaku, 2 ČL morskej soli, 4 PL olivového oleja, 1 citrón – nastrúhaná kôra a šťava, 1 PL nasekaného kôpru.

    Postup: Mäso nakrájame na väčšie kocky. Cesnak a soľ podrvíme v mažiari (alebo rozmixujeme v mixéri), aby vznikla  pasta. Rozšľaháme olej, citrónovú kôru a šťavu, kôpor a pridáme cesnakovú pastu. marinádu jemne votrieme do mäsa. Prikryjeme a necháme aspoň dve hodiny marinovať v chladničke – ideálne je nechať tam mäso celú noc.
    Drevené špajdle na špízy namočíme dopredu do vody. Mäso vyberieme z chladničky 30 minút pred prípravou. Kúsky mäsa napichneme na drevené špajdle alebo na kovové ihly. Na grile alebo v grilovacej panvici opekáme špízy z každej strany 2–3 minúty. Počas grilovania potierame marinádou.

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS