Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Niečo chutné a netradičné - a ešte aj za diskontné ceny Lidla

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!
    Reklama

    Aj klasické jedlá sa dajú pripraviť inak a netradične! Máme pre vás štyri takéto recepty, s ktorými navaríte dobre a chutne. A predtým nakúpte za diskontné ceny v Lidli, vyjde vás to lacnejšie.

    Pečené morčacie stehno s ryžovo-brokolicovo-avokádovým pyré

    Zdroj: Wittekova Laura Spolocnost7plus

    Morčacie mäso je zdravé a chutné.

    150 min.
    nízka náročnosť
    5 porcií

    Suroviny: 1 morčacie stehno (cca 800 g), 2 PL olivového oleja, korenie podľa chuti (cesnakové, paprika, mleté čierne, drvená rasca), 1 ČL morskej soli, 1/2 hrnčeka vody, 80 g obľúbenej ryže, 1/2 avokáda, 200 g brokolice, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 cibule, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, kúsok čerstvej bazalky

    Postup: Morčacie stehno umyjeme a dáme na pekáč. V malej miske zmiešame olivový olej s korením a so soľou. Marinádou potrieme stehno a podlejeme ho 1/2 hrnčekom vody. Stehno zakryjeme alobalom a pečieme 1 hodinu pri 200 stupňoch. Po hodine ho obrátime na druhú stranu, opatrne polejeme výpekom a pečieme ešte 40 – 60 minút na 180 stupňoch. Mäso by malo byť po dopečení mäkké a malo by sa odlupovať od kosti.

    Zatiaľ čo sa mäso pečie, pripravíme pyré. Ryžu uvaríme vo vode so soľou, s nadrobno nakrájanou cibuľou a s korením (bez čerstvej bazalky). V druhom malom hrnci privedieme vodu do varu a uvaríme v nej brokolicu (zhruba 8 minút). Brokolicu precedíme a rozmixujeme v mixéri spolu s 1/2 avokáda, 2 strúčikmi cesnaku a čerstvou bazalkou. Nakoniec do pyré primiešame uvarenú ryžu.

    Čo tak jelení guláš? Recept na ďalšej strane!

    Jelení guláš na víne

    Zdroj: Profimedia

    Jelení guláš určite nevaríte každý deň.

    140 min.
    nízka náročnosť
    6 porcií

    Suroviny: 800 g jelenieho mäsa na guláš, 400 g cibule, 1 strúčik cesnaku, 300 ml vývaru, 200 ml červeného vína, 7 vetvičiek tymianu, 2 lyžice masla, 2 lyžice mletej sladkej papriky, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 5 guličiek čierneho korenia, 3 jalovce, 1 nové korenie, 1/4 lyžičky rasce, soľ

    Postup: Jelenie mäso nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozpustíme sadlo a pridáme cibuľu. Osolíme a cibuľu pomaly karamelizujeme do zlatohneda. Pridáme mäso, necháme ho pustiť šťavu a vyrestujeme na tuk. Pridáme pretlak, korenie, cesnak a papriku. Krátko orestujeme. Pridáme tymian. Zalejeme vývarom, vínom a privedieme tesne pod bod varu. Necháme pomaly dusiť do úplného zmäknutia mäsa (cca 2 hodiny). Guláš môžeme zahustiť zápražkou alebo chlebom.

    Brokolica ako francúzske zemiaky: Recept na ďalšej strane

    Brokolica na spôsob francúzskych zemiakov

    Zdroj: Shutterstock.com

    Zapečená brokolica na spôsob francúzskych zemiakov je iná, ale rovnako chutná.

    35 min.
    nízka náročnosť
    4 porcie

    Suroviny: 1 brokolica, 2-3 vajcia uvarené natvrdo , 6 plátkov šunky, 2 polievkové lyžice olivového oleja (masla), 1 stredne veľká cibuľa, dve hrste nastrúhaného syra, na vymastenie zapekacej misy kúsok masla alebo lyžica olivového oleja
    Na zálievku: 1 šľahačková smotana (200 – 250 ml), 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie

    Postup: Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, hrubé stonky odstránime. V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme trochu soli. Ružičky brokolice obvaríme cca 3 minúty. Potom ich prelejeme studenou vodou a scedíme. Zapekaciu misu veľkosti približne 17 x 25 cm vymastíme maslom alebo olivovým olejom. Polovicu ružičiek  brokolice rozložíme po celej miske. Takto pripravenú brokolicu jemne osolíme a koreníme, poukladáme na ňu kolieska natvrdo uvarených vajec, na ne nakrájanú šunku. Pokračujeme nadrobno nakrájanou a orestovanou cibuľou. Nakoniec prekladanie surovín ukončíme zvyšnými ružičkami brokolice, jemne osolíme a okoreníme. Pripravíme si zálievku: v smotane rozšľaháme vajcia, osolíme a okoreníme. Brokolicu zalejeme, posypeme syrom a pečieme pri teplote 175 °C 20 minút dozlata.

    A ešte koláč s ringlotami! Recept na ďalšej strane

    Jemný tvarohový koláč s ringlotami

    Zdroj: PINTEREST

    Koláč s ringlotami.

    60 min.
    nízka náročnosť
    6 porcií

    Suroviny: 500 g tvarohu, 50 g rozpusteného masla, 3 vajcia, 3 PL kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 3 PL detskej krupice, 200 g kyslej smotany, 3 ringloty, 2 PL práškového cukru, 200 g kyslej smotany, 1 balíček vanilkového cukru

    Postup: Rúru rozohrejeme na 180 °C. Vyššiu zapekaciu misku vymastíme trochou masla a vysypeme krupicou. Vo väčšej miske roztlačíme tvaroh vidličkou alebo ho rozmixujeme ponorným mixérom a primiešame doň roztopené maslo. Potom pridáme vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom a šľaháme do krémova. Nakoniec do cesta už len zľahka primiešame krupicu a kyslú smotanu. Cesto zarovnáme do zapekacej misky. Ringloty prekrojíme na polovice, odkôstkujeme, z oboch strán ich obalíme v práškovom cukre a opatrne položíme na vrch cesta. Koláč pečieme 40 minút pri teplote 180 °C, necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu a uložíme do chladu aspoň na hodinu. Potom ho pokrájame na rezy, ktoré podávame poliate kyslou smotanou vymiešanou s vanilkovým cukrom.

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS