VÍKENDOVÉ VARENIE: Tieto recepty určite zvládnete! A diskontné ceny z Lidla sú bonusom
10. 8. 2023, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 15:11)

Čakáte hostí alebo chystáte párty? S našimi receptami zvládnete aj pohostenie pre veľkú partiu. Nezabudnite predtým nakúpiť za diskontné ceny v Lidli!
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Zapekaná aljašská treska na zemiakoch
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Pečená treska je rýchla a chutná.
50 min.
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: 4 väčšie zemiaky varené v šupke, 2 filety tresky, maslo, soľ, korenie, rozmarín
Postup: Uvarené zemiaky olúpeme a nakrájame na kolieska asi pol centimetra široké. Kolieska poukladáme na dno pekáča vymasteného maslom. Aljašskú tresku osolíme, okoreníme a prudko z oboch strán opečieme na masle. Potom ju preložíme na zemiaky do pekáča, posypeme trochou rozmarínu. Pre výraznejšiu chuť môžeme pridať cesnak. Pečieme asi pol hodiny na 170 °C.
Skúste špekáčiky netradične! Recept na ďalšej strane
Špekáčiky v mäsovom kabátiku
Zdroj: archív
Naplňte mleté mäso špekáčikom a uvidíte, že je to veľmi chutné.
50 min.
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: 4 špekáčiky, 200 g mletého mäsa, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, cesnak, vajce
Postup: Špekáčiky rozkrojíme na polovice. Mleté mäso zmiešame v mise s vajcom, majoránkou, so soľou, s korením a prelisovaným cesnakom. Zmesou obalíme špekáčiky a poukladáme ich do zapekacej misy. Podlejeme vodou a pečieme 40 minút. Ideálna príloha je zemiaková kaša.
Bataty ako samostatné jedlo: Recept na ďalšej strane
Gratinované bataty
Zdroj: archív
Bataty nemusia byť iba prílohou, ale aj samostatným jedlom.
75 min.
nízka náročnosť
8 porcií
Suroviny: 1 kg sladkých zemiakov (batatov), 200 ml smotany na šľahanie, 180 ml plnotučného mlieka, 1 strúčik cesnaku, 2 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
Postup: Zemiaky očistíme, dobre poumývame a pokrájame na plátky asi 4 mm hrubé. V miske zmiešame mlieko a smotanu. Dno hlbokého pekáča potrieme cesnakom a trochou masla.Na dno pekáča nalejeme trochu smotany a poukladáme prvú vrstvu zemiakových plátkov. Vrch osolíme, okoreníme a pridáme aj štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Ochutené zemiaky prelejeme smotanou a mliekom a takto to opakujeme, kým neminieme všetky zemiaky. Potom zemiaky pečieme zhruba 60 minút v rúre vyhriatej na 160 °C.
Banánové lievance milujú všetci! Recept na ďalšej strane
Banánové lievance
Zdroj: Archív NMH
Dobrý tip na sladký obed či večeru. To sú banánové llievance.
15 min.
nízka náročnosť
2 porcie
Suroviny: 2 vajcia, 1 banán, 1 balík kypriaceho prášku, mix orieškov, 1 balík vanilkového cukru, maliny, agávový sirup
Postup: V miske roztlačíme vidličkou banán na kašu. Primiešame k nemu dve vajcia, prášok do pečiva a celý balíček vanilkového cukru. Rozohrejeme palacinkovú panvicu a dáme na ňu trošku masla. Naberačkou nalejeme cesto na panvicu a tvoríme lievance asi 1 cm vysoké. Z každej strany ich opečieme zhruba 1-2 minúty. Hotové ozdobíme malinami, orieškami a môžeme poliať agáve sirupom.