VÍKENDOVÉ VARENIE: Počas fašiangov môže byť aj mäso nasladko - ale stále za diskontné ceny
1. 2. 2023, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:49)

Pre obdobie fašiangov, ktoré tento rok trvajú do 21. februára, sú typické šišky na všetky spôsoby. Ale ak si chcete tento čas osladiť, skúste na sladko aj mäso. Neobanujete!
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Šišky so šľahačkou a s rumom
Zdroj: https://www.instagram.com/p/B7VZsN5HovY/
Šišky patria k fašiangom!
čas prípravy 150 min
stredná náročnosť
40 porcií
Suroviny: 300 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 120 ml šľahačkovej smotany, 25 ml rumu, 20 g droždia, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, 1 čajová lyžička soli, olej
Postup: Z deci vlažného mlieka, trošky cukru, hrste múky a kvasníc si pripravíme kvások. Dobre rozmiešame a necháme na teplom mieste aspoň 13 – 15 minút odležať. Asi 40 g múky si odoberieme bokom na posypanie cesta. Múku si preosejeme do hotového kvásku, pridáme zvyšný cukor, soľ, žĺtky, smotanu, mlieko a rum. Dobre premiešame. Riedke cesto vymiesime a posypeme trochou múky. Necháme kysnúť 75 až 85 minút. Nakysnuté cesto vyberieme z misy a opäť ho poprášime múkou. Vaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Šišky vykrajujeme klasickým pohárom s priemerom 6 – 7 cm (cca 40 ks). Necháme ich na doske ešte trošku podkysnúť, kým si poriadne rozpálime olej v panvici. Šišky vyprážame dozlatista z oboch strán. Povyberáme ich na servítku, aby vsiakla prebytočný tuk. Šišky servírujeme s domácim džemom a posypané cukrom.
Vyskúšajte tresku s mandarínkami! Recept na ďalšej strane!
Treska s mandarínkami
Zdroj: Shutterstock
Treska a ovocie sa výborne dopĺňajú.
čas prípravy 35 min
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: aljašská treska, 4 lyžice rozpusteného masla, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice citrónovej šťavy; na prílohu: mandarínky, ½ šalátovej uhorky, 4 cibuľky, 30 ml vínneho octu, 1 lyžička cukru, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Mandarínky nakrájame na kocky, dáme do misy, pridáme nakrájanú uhorku, ocot, cukor, soľ, jemne nakrájanú cibuľku a korenie. Všetko premiešame a dáme na 30 minút do chladu. Tresku nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Vložíme do pekáčika, pokvapkáme maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 20 minút. Podávame s ryžou a s ovocno-zeleninovou zmesou, môžeme pridať aj viac mandarínok.
Kuracie prsia s ananásom sú super! Čítajte ďalej!
Kuracie prsia s ananásom
Zdroj: Peter Záhradník
Kuracie prsia môžete robiť na viac spôsobov - aj nasladko.
čas prípravy 45 min
stredná náročnosť
7 porcií
Suroviny: 750 g kuracích pŕs, olej, soľ, mleté čierne korenie, škorica, 1 konzerva ananásu, 1 – 2 hrste hrozienok.
Postup: Kuracie prsia umyjeme, usušíme a nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a necháme asi 15 minút odstáť. Potom rozpálime olej a mäso prudko restujeme do biela. Zalejeme šťavou z kompótu, posypeme mletou škoricou (1 – 2 ČL) alebo pridáme 1 – 2 tyčinky celej škorice a umyté hrozienka. Dusíme spolu asi 10 minút. Nakoniec pridáme na kocky nakrájaný ananás a ešte dusíme 5 minút.
A čokoládovo-avokádový krém? Recept na ďalšej strane!
Čokoládovo-avokádový krém
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Čokoládový krém s avokádom je spojenie maškrty so zdravou zeleninou.
čas prípravy 15 min
nízka náročnosť
3 porcie
Suroviny: polovica avokáda, banán, horká čokoláda (minimálne 70 %), kokosový olej, polovica bieleho jogurtu
Postup: Tyčovým mixérom rozmixujeme avokádo, banán a jogurt. Na oleji rozohrejeme čokoládu, potom ju premixujeme so zmesou. Ku krému si môžete dať palacinky alebo lievance.