Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Počas fašiangov môže byť aj mäso nasladko - ale stále za diskontné ceny

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Naše TRADIČNÉ: Máme pre vás RECEPTY na tie najlepšie FAŠIANGOVÉ SLADKOSTI
    Reklama

    Pre obdobie fašiangov, ktoré tento rok trvajú do 21. februára, sú typické šišky na všetky spôsoby. Ale ak si chcete tento čas osladiť, skúste na sladko aj mäso. Neobanujete!

    Šišky so šľahačkou a s rumom

    čas prípravy 150 min
    stredná náročnosť
    40 porcií

    Suroviny: 300 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 120 ml šľahačkovej smotany, 25 ml rumu, 20 g droždia, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, 1 čajová lyžička soli, olej

    Postup: Z deci vlažného mlieka, trošky cukru, hrste múky a kvasníc si pripravíme kvások. Dobre rozmiešame a necháme na teplom mieste aspoň 13 – 15 minút odležať. Asi 40 g múky si odoberieme bokom na posypanie cesta. Múku si preosejeme do hotového kvásku, pridáme zvyšný cukor, soľ, žĺtky, smotanu, mlieko a rum. Dobre premiešame. Riedke cesto vymiesime a posypeme trochou múky. Necháme kysnúť 75 až 85 minút. Nakysnuté cesto vyberieme z misy a opäť ho poprášime múkou. Vaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Šišky vykrajujeme klasickým pohárom s priemerom 6 – 7 cm (cca 40 ks). Necháme ich na doske ešte trošku podkysnúť, kým si poriadne rozpálime olej v panvici. Šišky vyprážame dozlatista z oboch strán. Povyberáme ich na servítku, aby vsiakla prebytočný tuk. Šišky servírujeme s domácim džemom a posypané cukrom.

    Vyskúšajte tresku s mandarínkami! Recept na ďalšej strane!

    Treska s mandarínkami

    Zdroj: Shutterstock

    Treska a ovocie sa výborne dopĺňajú.

    čas prípravy 35 min
    nízka náročnosť
    4 porcie

    Suroviny: aljašská treska, 4 lyžice rozpusteného masla, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice citrónovej šťavy; na prílohu: mandarínky, ½ šalátovej uhorky, 4 cibuľky, 30 ml vínneho octu, 1 lyžička cukru, soľ, mleté čierne korenie.

    Postup: Mandarínky nakrájame na kocky, dáme do misy, pridáme nakrájanú uhorku, ocot, cukor, soľ, jemne nakrájanú cibuľku a korenie. Všetko premiešame a dáme na 30 minút do chladu. Tresku nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Vložíme do pekáčika, pokvapkáme maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 20 minút. Podávame s ryžou a s ovocno-zeleninovou zmesou, môžeme pridať aj viac mandarínok.

    Kuracie prsia s ananásom sú super! Čítajte ďalej!

    Kuracie prsia s ananásom

    Zdroj: Peter Záhradník

    Kuracie prsia môžete robiť na viac spôsobov - aj nasladko.

    čas prípravy 45 min
    stredná náročnosť
    7 porcií

    Suroviny: 750 g kuracích pŕs, olej, soľ, mleté čierne korenie, škorica, 1 konzerva ananásu, 1 – 2 hrste hrozienok.

    Postup: Kuracie prsia umyjeme, usušíme a nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a necháme asi 15 minút odstáť. Potom rozpálime olej a mäso prudko restujeme do biela. Zalejeme šťavou z kompótu, posypeme mletou škoricou (1 – 2 ČL) alebo pridáme 1 – 2 tyčinky celej škorice a umyté hrozienka. Dusíme spolu asi 10 minút. Nakoniec pridáme na kocky nakrájaný ananás a ešte dusíme 5 minút.

    A čokoládovo-avokádový krém? Recept na ďalšej strane!

    Čokoládovo-avokádový krém

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Čokoládový krém s avokádom je spojenie maškrty so zdravou zeleninou.

    čas prípravy 15 min
    nízka náročnosť
    3 porcie

    Suroviny: polovica avokáda, banán, horká čokoláda (minimálne 70 %), kokosový olej, polovica bieleho jogurtu

    Postup: Tyčovým mixérom rozmixujeme avokádo, banán a jogurt. Na oleji rozohrejeme čokoládu, potom ju premixujeme so zmesou. Ku krému si môžete dať palacinky alebo lievance.

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS