VÍKENDOVÉ VARENIE: Niečo pre silvestrovských hostí za diskotontné ceny Lidla
28. 12. 2023, 9:18 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:39)

Plánujete, čím pohostíte silvestrovských hostí alebo čo si dáte na prelome rokov vy sami? Máme pár tipov! Niečo je klasika, niečo ste možno ešte nejedli. Tak do toho - a predtým nezabudnite nakúpiť za diskontné ceny v Lidli.
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Paradajkový šalát s vajcom a syrom
Zdroj: archív
Paradajky so syrom a vajíčkom tvoria výbornú kombináciu.
15 min
nízka náročnosť
6 porcií
Suroviny: 400 g cherry paradajok, 200 g tvrdého syra, 2 vajcia, 2 dl kyslej smotany.
Postup: Paradajky umyjeme, usušíme a prekrojíme napoly. Tvrdý syr nakrájame na rezance a vajcia uvarené natvrdo nakrájame na kocky. Všetko zamiešame, zalejeme kyslou smotanou, zamiešame a podávame.
Zapečené bagety sú rýchle a chutné: Recept na ďalšej strane!
Zapekaná bageta so zeleninou, šunkou a syrom
Zdroj: Peter Záhradník
Záleží len na vás, čo dáte na bagety.
30 min
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: bageta, 4 cherry paradajky, 1 paprika, 100 g klobásy alebo šunky, 1-2 strúčiky cesnaku, 150 g tvrdého syra, 2 lyžice majonézy.
Postup: Bagetu nakrájame na tenšie krajce. Na kocky nakrájame paradajky a dáme ich do väčšej misy. Na malé kocky nakrájame šunku (alebo klobásu). Rovnako nakrájame aj papriku. Najemno nastrúhame tvrdý syr a s ostatnými surovinami ho pridáme do misky. Nakoniec k zmesi prelisujeme cesnak a zmiešame s majonézou. Plech alebo formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Zmes natrieme na nakrájané kúsky bagety. Uložíme ich do formy alebo na plech a pečieme pri teplote 180 °C asi 10-15 minút.
Tradičná kapustnica trochu inak: Recept na ďalšej strane!
Kapustnica
Zdroj: Shutterstock
Kapustnica je na Silvestra výborná.
120 min
nízka náročnosť
10 porcií
Suroviny: 50 g sušených húb, 1 kg kyslej kapusty, 500 g údenej krkovičky, 350 g bravčového pliecka, 100 g slaninky, nožička klobásy, 2 surové zemiaky, 2 veľké cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1 KL čierne mleté korenie, 2 KL kmín celý, nové korenie, bobkový list, jalovec (4 ks), červená paprika mletá, voda bravčová masť/olej.
Postup: Všetko korenie spolu s hubami pridáme do približne 3-4 litrov vody a uvedieme do varu. Po chvíli pridáme kyslú kapustu. Údenú krkovičku nakrájame a pridáme do hrnca s kapustou a koreninami.
Jednu cibuľu nakrájame, osmahneme na panvici do zlatista. Pridáme nakrájané pliecko, ktoré poprášime červenou mletou paprikou a necháme chvíľku podusiť. Zatiahnuté mäso pridáme do hrnca s kapustou.
Na kocky nakrájanú a pekne vyškvarenú slaninku pridáme ku kapustnici zhruba o hodinu. Nakoniec pridáme druhú cibuľu a cesnak nakrájané na plátky, ktoré speníme najprv na panvici a pridáme do kapustnice. Kapustnicu odstavíme a necháme vychladnúť.
Na druhý deň ju opäť privedieme do varu a pridáme klobásku a napokon najemno nastrúhané zemiaky, ktoré necháme prevariť pol hodinu až hodinu. Podľa chuti môžeme pridať sladkú alebo kyslú smotanu, prípadne sušené slivky (tie spolu s klobásou).
Pečený bôčik alebo rebierka vám budú chutiť! Recept na ďalšej strane
Rozprávkový bôčik
Zdroj: © StockFood
Bravčový bôčik môžete jesť aj na studeno.
120 min
nízka náročnosť
5 porcií
Suroviny: 1 kg bôčiku (alebo rebrá), červená mletá paprika, soľ, čierne mleté korenie, med alebo hnedý cukor, veľa cesnaku, horčica, drvená rasca.
Omáčka: 1 nasekaná cibuľa, 3-4 stručiky cesnaku, rozmarín, strúhaný čerstvý zázvor, 2 PL oleja, 1/2 šálky kečupu, balzamikový ocot, 3 PL sójovej omáčky, soľ, korenie, med, asi1/2 šálky vody.
Postup: Mäso narežeme, nasolíme. Všetky suché koreniny v miske zmiešame a mäsko nimi pekne ponatierame. Necháme pácovať cez noc alebo aspoň pár hodín. Pred pečením podlejeme a zakryjeme alobalom. Pečieme pri 180 stupňoch domäkka.
Suroviny na omáčku rozmixujeme. Pridame vodu a varíme asi 10 minut. Omáčka zhustne. Ak treba, ešte dochutíme. Mäkké mäso celé ponatierame omáčkou, otočíme kožou nahor a odokryté dopečieme do chrumkava.