Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE Niečo netradičné za tradične diskontné ceny Lidla

Reklama

Jana Pustayová

Hlavná editorka

Skúsme na obed niečo netradičnejšie! Čo tak polievka z tresky alebo teľacia pečeň? Ale za tradičné diskontné ceny Lidla!

Polievka z tresky

Zdroj: Shutterstock/Kolpakova Svetlana

Rybacia polievka z tresky je chutná a zdravá.

50 min
nízka náročnosť
3 porcie

Suroviny: 400 – 500 g filé z tresky, mrkva, petržlen, kúsok zeleru, cibuľa, petržlenová vňať, 1 strúčik cesnaku, maslo, soľ, korenie – môže byť muškátový oriešok, krutónky.

Postup: Očistenú zeleninu nakrájame nadrobno. Zľahka ju opražíme na masle, potom k nej pridáme filé, zalejeme vodou a okoreníme podľa chuti. Cesnak vymiešame a dáme do polievky. Privedieme ju do varu a varíme, kým nie sú mäso aj zelenina mäkké. Pri servírovaní dozdobíme petržlenovou vňaťou a krutónmi.

Teľacia pečeň: Recept na ďalšej strane >>>

Teľacia pečeň na víne a jablkách

Zdroj: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Kombinácia pečienky a jabĺk je výborná.

35 min
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny: 600 g teľacej pečene, soľ, čierne mleté korenie, 150 g šalotky, 100 g oleja, 100 g červeného vína, 50 g medu, 200 g jabĺk.

Postup: Teľaciu pečeň očistíme a narežeme, aby sa pri opekaní neskrúcala. Dáme ju do rozohriateho oleja a pomaly opekáme. Na kolieska nakrájanú šalotku pridáme k pečeni. Keď je cibuľka mäkká, pridáme med a zalejeme vínom. Počas dusenia pridáme na kolieska nakrájané jabĺčka, ktoré sme zbavili jadrovníkov. Nakoniec pečeň osolíme.

Bataty ako ľahký obed či chutná večera: Recept na ďalšej strane >>>

Plnené pečené batáty

40 min
nízka náročnosť
3 porcie

Suroviny: 3 ks batáty, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, obľúbené korenie na pomazánku, 3 kopcovité PL syra ricotta, 3 PL ajvaru, 300 g tuniaka z konzervy (ideálne vo vlastnej šťave), pažítka, rukola.

Postup: Batáty umyjeme, vydrhneme, osušíme a potrieme olivovým olejom. Dáme ich na plech alebo do zapekacej misy vyloženej papierom na pečenie. Batáty upečieme v rúre vyhriatej na 220 °C domäkka.
Medzitým pripravíme náplň. Ricottu zmiešame s odkvapkaným tuniakom, ajvarom, nasekanou pažítkou a ochutíme soľou, korením a obľúbeným korením na pomazánku.
Upečené batáty pozdĺžne narežeme približne do polovice tak, aby sa otvorili, ale neprerežeme ich celé. Podľa chuti ľahko osolíme, naplníme ricottovou zmesou a ozdobíme rukolou.

Tvarohový koláč trochu inak: Recept na ďalšej strane >>>

Tvarohový koláč s jablkami

Zdroj: Shutterstock/MariaKovaleva

Skúste tvarohový koláč trošku inak.

75 min
nízka náročnosť
16 porcií

Suroviny cesto: 250 g polohrubej múky, 120 g masla izbovej teploty, 1 vajce, 100 g práškového cukru, 1/2 balíčka prášku do pečiva.
Suroviny plnka: 250 g jemného tvarohu, 250 g hrudkovitého tvarohu, 1 vajce, 50 g práškového cukru, 1 balíček Zlatého klasu, 1 ČL citrónovej kôry.
Ďalšie suroviny: 3 jablká, 1 balíček škoricového cukru, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 hrnček hrozienok, rum (na namočenie hrozienok).

Postup: Do misky preosejeme múku, prášok do pečiva, práškový cukor. Pridáme vajíčko a maslo izbovej teploty. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky odpočívať aspoň na 30 minút.

Medzitým si pripravíme plnku. Do misky dáme hrudkovitý tvaroh, jemný tvaroh, vajíčko, citrónovú kôru, Zlatý klas a cukor. Dobre vymiešame. Jablká očistíme a nakrájame na malé kocky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a ochutíme škoricovým cukrom.

Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu (cca 30 x 40 cm). Prenesieme ho na vymastený a múkou vysypaný plech a popicháme vidličkou. Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku, vrch posypeme škoricovými jabĺčkami a vopred namočenými hrozienkami v rume. Namočené hrozienka môžeme dať priamo do tvarohovej plnky.

Takto pripravený koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 35 – 40 minút. Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.

Diskontné ceny vo fotogalérii

Autor článku

Jana Pustayová

Hlavná editorka
Vždy chcela byť novinárkou a podarilo sa! Za tie roky sa venovala rôznym témam, dnes najradšej píše o histórii, zaujímavých ľuďoch a jedinečných miestach.