VÍKENDOVÉ VARENIE: Niečo ľahšie a diétnejšie, ale za diskontné ceny Lidla
16. 5. 2024, 9:05 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:56)

Zdroj: instagram / simplyrecipes
Skúste tentoraz obed ľahší, zdravší a diétnejší, ale chutný. Nezabudnite predtým nakúpiť za diskontné ceny Lidla!
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Šampiňónová polievka

Zdroj: Shutterstock
Krémová hubová polievka zasýti a je chutná.
60 min
nízka náročnosť
6 porcií
Suroviny: 1 zväzok jarnej cibuľky, 180 g šampiňónov, 2 stredne veľké zemiaky (typ B), 1 PL olivového oleja, 1 l zeleninového vývaru, 60 ml bezlaktózovej smotany na varenie, 100 ml sójového mlieka, 1 ČL mletej rímskej rasce, soľ, čierne korenie.
Postup: Jarnú cibuľku očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme v hrnci na lyžici olivového oleja. Pridáme očistené a na plátky nakrájané šampiňóny a 5 minút ich opekáme na strednom stupni ohrevu. Potom zalejeme vývarom, pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky a necháme variť 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Prilejeme smotanu, mlieko a necháme variť ďalších 10 minút. Polievku odstavíme, necháme chvíľu vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu a podávame – najlepšie s celozrnným pečivom.
Losos na pomarančoch je skvelá voľba! Recept na ďalšej strane >>>
Losos na pomarančoch
Zdroj: Shutterstock
Losos je rýchlo hotový, ale pochutná si na ňom takmer každý.
45 min
nízka náročnosť
6 porcií
Suroviny: 700 g lososa, 1 pomaranč, 1 mandarínka, olivový olej, soľ, korenie.
Postup: Lososa nakrájame na filety a z každej strany osolíme a okoreníme. Na vrch poukladáme nakrájané pomaranče a mandarínky. Na prvú vrstvu pridáme ďalšiu a zalejeme olivovým olejom. Necháme marinovať, najlepšie cez noc. Lososa potom len krátko opražíme na oleji.
Morčacie mäso je zdravé a výživné: Čítajte na ďalšej strane >>>
Pečené morčacie prsia s fazuľkou a cibuľou
Zdroj: Peter Záhradník
Morčacie mäso sa dá urobiť na viaceré spôsoby.
45 min
stredná náročnosť
8 porcií
Suroviny: 1 kg morčacích pŕs, 500 g zelených fazuliek, 5 cibúľ, 3 PL masla.
Na marinádu: 5 PL olivového oleja, 2 PL plnotučnej horčice, 1 KL tekutého čili, 1 KL soli, 1 KL tymianu, 1 KL sušeného cesnaku.
Postup: Z potrebných surovín pripravíme marinádu. Morčacie prsia priečne rozkrojíme na tenké plátky a z oboch strán ich osolíme. Plátky mäsa potrieme marinádou. Mäso prudko opečieme na panvici a preložíme ho na vymazaný pekáč. Zalejeme trochou vody a dáme piecť na 15 minút do rúry pri teplote 180 stupňov. Na masle osmažíme cibuľu nakrájanú na mesiačiky. K osmaženej cibuli pridáme mrazené fazuľky a dusíme 10 minút. Po 15 minútach pridáme fazuľkovú zmes k mäsu a pečieme ďalej pri teplote 200 stupňov 15 minút.
Ako dezert netradičný koláč: Recept na ďalšej strane >>>
Jogurtový koláč s olivovým olejom
Zdroj: shutterstock
Sladké po obede musí byť! Ale môže to byť aj zdravé.
60 min
nízka náročnosť
12 porcií
Suroviny: trošku masla na vymastenie formy, 128 g hladkej múky, 100 g krupicového cukru, ½ prášku do pečiva, jedlá sóda, 125 ml bieleho gréckeho jogurtu, 60 ml slnečninocého oleja, soľ, 1 ČL pomarančovej kôry, 1 PL pomarančovej šťavy, ½ ČL vanilkového extraktu, 1 vajce, 2 pomaranče, práškový cukor.
Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslom vymažeme tortovú formu s priemerom asi 20 cm. V mise zmiešame múku, krupicový cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Potom vmiešame jogurt, olej, kôru a šťavu z pomaranča, vajce a vanilkový extrakt. Vlejeme do formy a pečieme asi 25 minút. Necháme vychladnúť. Na vrch môžeme poukladať mesiačiky pomaranča a koláč posypeme práškovým cukrom.