Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Niečo ľahšie, aby ste sa neprejedli! A všetko za diskotné ceny

Reklama

Ak nakúpite v Lidli, môžete získať novú kuchársku knihu 100 receptov z Kuchyne Lidla. My vám z nej ponúkame malú ochotnávku. Všetko potrebné nakúpite v Lidli za diskotné ceny.

Cestoviny s kuracím mäsom

Zdroj: PATRIK GUBIS

Cestoviny s kuracím mäsom sú jednoduché jedlo, ktoré vám bude chutiť.

čas prípravy 35 minút
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny: 400 g kuracích pŕs, 4 strúčiky cesnaku, 2 lahôdkové cibuľky, 100 g sušených paradajok, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, 500 g cestovín z červenej šošovice, 50 g masla, 100 g mrazeného hrášku, čerstvá petržlenová vňať, 50 g syra Grana Padano.
Postup: Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, cesnak nadrobno a lahôdkovú cibuľku so sušenými paradajkami na menšie kúsky. V rozohriatej wok panvici s olejom restujeme mäso. Ochutíme soľou a čiernym korením.
Do vriacej osolenej vody dáme variť cestoviny.
Keď je mäso zatiahnuté, do panvice pridáme cesnak, cibuľu a sušené paradajky. Za občasného miešania restujeme do zlatista. Potom postupne pridávame maslo, rozmrazený hrášok a nasekanú petržlenovú vňať. Stiahneme z plameňa a pridáme uvarené cestoviny. Podávame posypané hoblinami syra.

Čo tak treska so šalátom? Čítajte na ďalšej strane!

Treska so šalátom

Zdroj: PATRIK GUBIS

Treska je diétna, ale chutná.

čas prípravy 40 minút
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny: 600 g filiet z tresky, 4 strúčiky cesnaku, čerstvý rozmarín, 40 g masla, šťava z ½ citróna, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej.
Na šalát: 1 hrsť orechov mix, 1 zeler, 1 zväzok petržlenu, 1 zväzok mrkvy, 1 zväzok lahôdkovej cibuľky, 1 jablko, šťava z ½ citróna, 150 g kyslej smotany, 100 g majonézy.

Postup: Najprv si pripravíme šalát. Orechy krátko opečieme na suchej panvici. Očistený zeler, petržleny a mrkvy nakrájame na malé kocky a 2 minúty varíme v osolenej vriacej vode. Precedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Polovicu lahôdkových cibuliek nakrájame nadrobno. V hlbokej mise zmiešame cibuľky, na kocky nakrájané jablko, citrónovú šťavu, smotanu, majonézu, uvarenú zeleninu a nasekané opečené orechy. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
Filety tresky osolíme, okoreníme a krátko opečieme v panvici na oleji. Ochutíme rozpučenými strúčikmi cesnaku a rozmarínom. Keď sú filety z jednej strany opečené, obrátime ich a do panvice pridáme maslo. Pokvapkáme citrónovou šťavou a stiahneme z plameňa.

Nie je nad klasické pečené buchty! Recept na ďalšej strane

Pečené buchty

Zdroj: PATRIK GUBIS

Klasické lekvárové buchty

čas prípravy 40 min + 90 min kysnutie
stredná náročnosť
12 porcií

Suroviny: 225 ml mlieka, 42 g čerstvého droždia, 40 g kryštálového cukru, 360 g hladkej múky, 3 žĺtka, 40 g masla (alebo Hery), štipka soli, kôra z 1 citróna, 300 g slivkového lekváru, 30 ml tuzemáku, 30 g roztopeného masla, 30 g práškového cukru.

Postup: V teplom mlieku rozmiešame droždie, lyžicu kryštálového cukru a lyžicu múky. Necháme na teplom mieste cca 10 minút podkysnúť. V kuchynskom robote vymiesime zvyšnú múku s cukrom, žĺtkami a kváskom. Po 5 minútach pridáme zmäknuté maslo (alebo Heru), soľ, citrónovú kôru. Vymiesime cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Pomúčenými rukami ho natiahneme, vrátime do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste aspoň hodinu kysnúť. Potom ho na pomúčenej doske krátko premiesime, rozvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika, ktorý rozrežeme na 12 štvorcov. Do stredu každého dáme lyžicu lekváru. Zabalíme a vytvarujeme buchty. Uložíme ich tesne vedľa seba do maslom vymazanej okrúhlej formy s priemerom 20 cm. Pod utierkou necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút. Buchty pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút. Dozlatista upečené buchty potrieme zmesou tuzemáku a roztopeného masla. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

A čo makové lúpačky? Čítajte na ďalšej strane!

Sladké rožky – lúpačky s makom

Zdroj: PATRIK GUBIS

Ďalšia klasika: sladé rožky alebo lúpačky.

čas prípravy 3 hodiny
stredná náročnosť
12 porcií

Suroviny: 200 ml mlieka, 450 g hladkej múky, 80 g trstinového cukru, ½ kocky čerstvého droždia, 1 žĺtok, 100 g roztopeného masla, 30 g medu, štipka soli, na potretie: 1 vajce, 1 žĺtok, štipka soli, na posypanie: 40 g mletého maku.

Postup: V teplom mlieku rozmiešame lyžicu múky, lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Na teplom mieste necháme 5 – 10 minút podkysnúť. V kuchynskom robote zmiešame všetky ostatné suroviny aj s kváskom a vymiesime hladké cesto. Pomúčenými rukami cesto párkrát premiesime, vytvarujeme z neho bochník, dáme do misky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 12 častí. Z každej vytvarujeme bochník, ktorý poprášime múkou. Pomúčenou stranou položíme bochník na dosku, dlaňou pritlačíme, aby sme vytvorili placku, ktorú rozvaľkáme do tvaru trojuholníkového špica. Každý kus pevne zvinieme od najširšej časti smerom k špičke. Zrolované lúpačky ešte rukami pogúľame na dĺžku asi 15 cm. Konce zahneme do mesiačikovitého tvaru. Ukladáme ich v rozostupoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom so žĺtkom a štipkou soli, posypeme makom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 – 20 minút.

Vyberáme pre vás niečo PLUS