Nakúpte lacno, navarte chutne.
Zdroj: NMH

Bravčové medailóniky na víne a jablkách

Skúste bravčovú panenku na víne a jablkách.
Zdroj: Peter Záhradník

čas prípravy: 45 minút
stredná náročnosť
5 porcií

Suroviny: 500 g bravčovej sviečkovice (panenky), 4 ks malé jablká, 250 ml suchého bieleho vína, 2 lyžice kryštálového cukru, pol lyžice mletej škorice, 1 lyžica citrónovej šťavy, zmes sušených talianskych byliniek, 2 lyžice oleja, 2 lyžice sterilizovaného chrenu, 125 ml smotany na varenie, drvené čierne korenie, soľ

Postup: Jablká olúpeme, vodorovne prekrojíme na polovice a vyberieme jadrovníky. V kastróliku prevaríme víno so 125 ml vody, s cukrom, so škoricou a s citrónovou šťavou. Pridáme polovice jabĺk a podusíme asi 3 minúty. Vyberieme, necháme na sitku odkvapkať, šťavu zachytíme. Bravčovú sviečkovicu umyjeme, osušíme a pokrájame na 12 plátkov. Ochutíme čiernym korením a talianskymi bylinkami. Na panvici na rozohriatom oleji opekáme 4 až 5 minút z každej strany. Osolíme a udržujeme v teple. Vypečenú šťavu zriedime vínovým vývarom. Vmiešame chren, smotanu, krátko povaríme, ak treba, osolíme a okoreníme. Omáčkou na tanieri prelejeme mäso a jablká. Podávame s opekanými zemiakmi.

Mleté mäso ako muffiny? Čítajte ďalej!