VÍKENDOVÉ VARENIE s Marthou Elefteriadu: Grécke chute a diskontné ceny Lidla
29. 2. 2024, 16:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:47)

Pamätáte si speváčky Marthu a Tenu Elefteriadu? Sestry prišli do Československa s rodičmi z rodného Grécka a už tu ostali žiť. Ale na rodisko nezabudli: Martha napríklad napísala aj niekoľko kuchárskych kníh s gréckymi receptami. Tak nakúpte za diskontné ceny Lidla a uvarte si grécky obed.
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Pravý grécky šalát so syrom Feta a olivami

Zdroj: Shutterstock
Šalát s feta syrom je typický pre grécku kuchyňu.
15 min
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: 200 g syra Feta, čierne celé olivy, 1 uhorka, 4 paradajky, 1 červená cibuľa, olivový olej, balzamikový ocot, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Zeleninu očistíme a pokrájame na väčšie kusy, cibuľu na prúžky. Zmiešame olej, balsamico, štipku soli a korenia. Vmiešame do pokrájanej zeleniny. Pridáme syr pokrájaný na kocky. Nakoniec vmiešame olivy.
Skúsite smažené papričky? Recept na ďalšej strane! >>>
Smažené papriky (piperies tiganites)
Zdroj: Peter Záhradník
Pečené papriky môžete aj naplniť.
20 min
nízka náročnosť
3 porcie
Suroviny: papriky (asi 3 na osobu), olej na smaženie, ocot alebo citrón, soľ.
Postup: Papriky umyjeme a osušíme. Na panvici rozpálime olej a papriky pomaly smažíme zo všetkých strán. Vyberieme, dáme do misy a necháme vychladnúť. Potom ich olúpeme – odstránime vrchnú šupku. Pripravíme marinádu z octu alebo citrónovej šťavy, olivového oleja a soli. Tekutinou papriky polejeme.
Mäsové guličky na grécky spôsob: Recept na ďalšej strane! >>>
Mäsové guličky
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CKG9v9uLl4G/
Chutné mäsové guličky.
45 min
nízka náročnosť
5 porcií
Suroviny: cca 1 kg mletého mäsa, 1 čajový hrnček strúhanky, 3 lyžice nadrobno pokrájenej cibule, 1 lyžica nadrobno pokrájenej petržlenovej vňate, 1 lyžica sušenej mäty, 2 vajcia: žžĺtky a bielky zvlášť, tretina hrnčeka masla, 2-3 mladé cibuľky s vňaťou, polovica hrnčeka octa, 1 lyžica kukuričnej múky, polovica hrnčeka mlieka, olej na smaženie, soľ, korenie.
Postup: Zmiešame mäso so strúhankou, cibuľou, petržlenovou vňaťou, mätou, dvomi bielkami, soľou a korením. Urobíme guličky veľké asi ako vlašský orech. Obalíme ich v múke a osmažíme.
V hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom mladú cibuľku bez vňate. Keď zozlátne, prilejeme dva čajové hrnčeky horúcej vody, ocot a povaríme asi desať minút.
Do tekutiny pridáme mäsové guličky. Varíme na miernom ohni, pokiaľ sa voda takmer neodparí. Porom vyšľaháme dva žĺtky premiešané s kukuričnou múkou a trochou mlieka, vlejeme ich do tekutiny. Zamiešame, tekutina musí byť hladká.
Chvíľu počkáme, až sa chute v hrnci spoja. Potrasieme, aby sa guličky obalili.
Recept na lahodné kura na citróne na ďalšej strane! >>>
Kura na citróne
Zdroj: archív
Kuracie stehná so zemiakmi v jednom pekáči nachytáte rýchlo a jednoducho.
120 min
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: 4 kuracie stehná, 1 až 2 citróny, zemiaky, 300 ml kuracieho vývaru, niekoľko vetvičiek čerstvej šalvie alebo rozmarínu, soľ, korenie, olivový olej, 2 – 4 strúčiky cesnaku, 150 ml bieleho vína, svetlá zápražka z masla a hladkej múky.
Postup: Kura umyjeme a osušíme. Votrieme doň soľ a jemne okoreníme. Citróny dôkladne umyjeme v horúcej vode a nakrájame na kolieska. Do pekáča vymasteného olivovým olejom vložíme kura a obložíme ho plátkami citrónu. Podlejeme polovicou vývaru a prikryté dáme piecť do trúby na 20 – 30 minút. Počas pečenia podlievame šťavou, prípadne dolejeme vývar.
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na osminky. Bylinky opláchneme, natrháme z nich lístky, cesnak nakrájame na tenké plátky. Pekáč vyberieme z rúry a okolo kuraťa poukladáme zemiaky, posypeme bylinkami a cesnakom. Dolejeme zvyšok vývaru a pečieme ešte 60 – 70 minút, posledných 30 minút odkryté.
Do vypečenej šťavy pridáme víno, necháme zovrieť a nakoniec pridáme zápražku.