Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Dobroty pre naše mamy po taliansky, ale za naše diskontné ceny

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama

    Naše mamy a staré mamy majú v nedeľu svoj deň! Tak ich potešte niečím dobrým a chutným, určite to ocenia. Stavte na taliansku kuchyňu, ktorú mä rád hádam každý, ale predtým nakúpte za slovenské diskontné ceny v Lidli.

    Minestrone - zeleninová polievka

    Zdroj: archív

    Minestrone s cestovinou Potrebujeme: 2 stredne veľké cibule, 6 strúčikov cesnaku, 4 mrkvy, 1 cuketu, 4 paradajky, 100 g sušenej bielej fazule, 500 g paradajkového pyré, zeleninový vývar, olivový olej, kúsok masla, nastrúhaný parmezán, 2 lyžičky cukru, čierne korenie, šafran, bagetu na opraženie Ako na to: Fazuľu preberieme a namočíme do studenej vody na 2-4 hodiny. Cibuľu, ces- nak, cuketu a mrkvu nadrobno nakrájame. Paradajky ošúpeme a nasek

    105 min
    nízka náročosť
    4 porcie

    Suroviny: 1 cibuľa, 1 mrkva, 1 zemiak, 1 zeler, 60 g zelenej fazule, 60 g hrášku, 1 mladá cuketa, 2 paradajky, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, 1 liter zeleninového vývaru, 60 g cestovín, 50 g zeleného pesta, podľa chuti soľ a  čierne korenie.

    Postup: Zeleninu nakrájame na malé kúsky. Všetko zalejeme vývarom, pridáme olej a varíme pomaly asi 1,5 hodiny. Potom dochutíme soľou, korením a pridáme cestoviny. Varíme 10 minút. Do polievky vmiešame pesto a odstavíme. Necháme odstáť 5 minút.

    Grilovaná panenka chutí vždy! Recept na ďalšej strane

    Grilovaná bravčová panenka s aromatickými paradajkami

    Zdroj: Maria Candrakova

    Grilovaná panenka je rýchlo hotová a chutí výborne.

    45 min
    stredná náročnosť
    6 porcií

    Suroviny: 600 g bravčovej panenky, 300 g cherry paradajok, 100 ml vínneho octu, 150 ml červeného vína, 40 g cukru, 5 strúčikov cesnaku, 4 ks celozrnného chleba, 3 lyžice olivového oleja, 1 grilovacie korenie, prípadne soľ.

    Postup: Bravčovú panenku nakrájame na hrubšie plátky a potrieme ich zmesou vytvorenou z grilovacieho korenia  a olivového oleja. Necháme postáť na chladnom mieste, aby chuť dobre prenikla do mäsa. Víno, ocot a cukor povaríme asi 10 minút. Paradajky nakrájame na polovice a dáme do hlbokej panvice. Pridáme uvarenú zmes, 4 celé strúčiky cesnaku, soľ a varíme, kým sa omáčka nezredukuje. Kúsky bravčovej panenky ugrilujeme na dobre zahriatom grile. Kúsky chleba položíme na gril k mäsu a opečieme ich. Potom ich potrieme cesnakom a pokvapkáme olivovým olejom. Na každý opražený kúsok chleba dáme kúsok bravčovej panenky, zalejeme paradajkovou omáčkou a podávame so šalátom z rukoly.

    Cestoviny s lososom sú lahodná kombinácia: Recpet na ďalšej strane

    Cestoviny s lososom

    Zdroj: INSTAGRAM

    Pečený losos s cestovinami.

    30 min
    nízka náročnosť
    4 porcie

    Suroviny: 400 g cestovín, 10 sušených paradajok, 2 filety lososa, eidam, olivový olej, 1 menšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, ½ plechovky nakrájaných poradajok, 1 lyžiča trstinového cukru, 1 lyžica masla, čerstvá bazalka, 3 hrste baby špenátu, soľ, sečuánske korenie, sušené oregano, citrón.

    Postup: Cibuľu a lososa nakrájame na kocky, cesnak najemno. Do vriacej a dobee osolenej vodydáme variť cestoviny. Medzitým si pripravíme omáčku. Na olivovom oleji opečieme cibuľu, pridáme lososa a nakonie cesnak. Dobee osolíme a okoreníme. Keď je losos zlatistý, pokvapkáme ho citrónovou šťavou a pridáme lyžičku masla. Zalejeme paradajky a chvíľočku ich povaríme, až omáčka trochu zhustne. Podľa chuti ju jemne osladíme, osolíme, okoreníme a pridáme sušené oregano. Nakoniec pridáme do omáčky cestoviny aj s trochou vody, v ktorej sa varili, nakrájané sušené paradajky a nasekanú bazalku. Premiešame a pridáme i baby špenát. Všetko zmiešame s trochou nastrúhaného syra. Servírujeme s nastrúhaným syrom, pokvapkané olivovým olejom a ochutené s čerstvou bazalkou.

    Dezert musí byť! recept na výbornú panna cottu na ďalšej strane!

    Čučoriedková panna cotta

    Zdroj: Pinterest

    Čučoriedková panna cotta.

    30 min + 4-5 hodín chladnutie
    stredná náročnosť
    4 porcie

    Suroviny:
    Na čučoriedkovú panna cottu:
    250 ml 33 % smotany, 50 g kryštálového cukru, 80 g čerstvých čučoriedok, plátky želatíny.
    Na čučoriedkový coulis: 100 g čučoriedok, 30 g kryštálového cukru, šťava z 1/4 citróna.

    Postup: Do misky so studenou vodou namočíme plátky želatíny. Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme kryštálový cukor, čučoriedky, premiešame a privedieme k varu. Prelejeme do vysokej nádoby a tyčovým mixérom riadne rozmixujeme. Smotanu opäť nalejeme do hrnca, pridáme dobre vyžmýkané plátky želatíny a na nízkom stupni zahrievame, kým sa plátky nerozpustia. Smotana nesmie vrieť! Celý obsah prelejeme do čistej nádoby cez sito. Čučoriedkovú panna cottu nalejeme do formičiek alebo nádob a dáme na 4 až 5 hodín do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním opláchneme nádobu horúcou vodou, tak vyklopíme panna cottu lepšie na tanier.
    Na čučoriedkový coulis zmiešame v malom hrnci čučoriedky, cukor a citrónovú šťavu. Pri nízkej teplote a za občasného miešania čučoriedky rozvaríme a cez tenké sito prepasírujeme. Čučoriedkovým coulisom ozdobíme panna cottu.