VÍKENDOVÉ VARENIE ako od babičky! A za diskontné ceny Lidla
12. 12. 2024, 14:10 (aktualizované: 13. 12. 2024, 11:12)

Zdroj: shutterstock
Dajme si niečo dobré a výživné! Skúsme obed, aký by navarili aj naše babičky a staré mamy. A predtým nakúpte za diskontné ceny v Lidli, budete to mať za výborné peniaze.
Zdroj: Lidl Stiftung & Co. KG
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Šampiňónová polievka s haluškami
Zdroj: Shutterstock
Šampiňónová polievka je výborná nielen ako krémová.
30 min
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: 250 g šampiňónov, 5 zemiakov, 2 menšie cibule, 2 mrkvy, 1 petržlen, 2 strúčiky cesnaku, rasca mletá, červená paprika mletá, korenie čierne mleté, 1 liter mäsového vývaru, 1 vajce, 1 PL hladkej múky, soľ, petržlenová vňať.
Postup: Zemiaky a zeleninu ošúpeme, umyjeme a nadrobno nakrájame. Cesnak a jednu cibuľu nasekáme nadrobno. Druhú dáme do polievky neskôr variť. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, potom pridáme cesnak, zeleninu, huby a spolu orestujeme. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky, osolíme, okoreníme, ochutíme rascou, mletou červenou paprikou a uvaríme domäkka. Z vajca a múky vymiešame hladkú hmotu na halušky, ktorú osolíme a okoreníme. Halušky zavaríme do vriacej polievky a odstavíme. Nakoniec pridáme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
Netradičná kombinácia bravčové, kapusta a bryndza: Čítajte ďalej!
Bravčové plátky na kapuste s bryndzou
Zdroj: FoodAndPhoto
Bravčové s kapustou a bryndzou je zaujímavá kombinácia.
90 min
nízka náročnosť
10 porcií
Suroviny: 10 plátkov bravčového karé, olej, soľ, mleté čierne korenie, kyslá kapusta, 250 g bryndze, prerastená slanina,1 cibuľa, 1 dl červeného vína.
Postup: Bravčové karé naklepeme, osolíme, okoreníme a plátky krátko opečieme z oboch strán na oleji. Plech osolíme, okoreníme, vystelieme kyslou kapustou, pridáme červené víno a ukladáme na to všetko opečené mäso. Keď je mäso poukladané, zalejeme výpekom, v ktorom sme mäso opiekli, zakryjeme alobalom a dáme piecť pri teplote 190 stupňov. Kým sa mäso pečie, na panvici opečieme slaninu a nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Keď je mäso prakticky hotové, odokryjeme ho, na každý kúsok rozdrobíme bryndzu a posypeme opečenou slaninou s cibuľou. Dáme krátko zapiecť.
Niečo diétnejšie: Morčacie so zeleninovými hranolkami! Recept na ďalšej strane >>>
Morčacie stehno so zeleninovými hranolčekmi
Zdroj: MShev
Morčacie stehno skúste diétne, so zeleninou. Nestačí? Pokojne si dajte ryžu alebo zemiaky!
90 min
nízka náročnosť
6 porcií
Suroviny: 1 kg morčacieho stehna, 400 g kyslej kapusty, 300 g mrkvy, 500 g zeleru, 1 červená paprika, 4 strúčiky cesnaku, grilovacie korenie, maslo, soľ, mleté čierne korenie.
Postup: Zeler, červenú papriku a mrkvu očistíme a nakrájame na hrubšie rezance. Vysypeme do misy a posypeme grilovacím korením. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Morčacie stehno narežeme a prešpikujeme cesnakom. Vložíme do pekáča, vedľa poukladáme zeleninu, odkvapkanú kyslú kapustu a mäso polejeme sójovou omáčkou. Pečieme pri 200 stupňoch 45 minút zakryté, potom 20 – 30 min odokryté.
Sladké musí byť! Recept na ďalšej strane >>>
Koláč s marhuľami a tvarohom
Zdroj: Elena Zajchikova
Jednoduchý a rýchly, zdravý a chutný.
40 min
nízka náročnosť
16 porcií
Suroviny: 2 vajíčka, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, citrónová kôra.
Na plnku: 250 g tvarohu, 1 PL práškového cukru, marhule.
Postup: Vyšľaháme vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom, postupne pridáme ostatné suroviny, dobre vymiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Tvaroh s cukrom vymiešame. Na cesto kladieme polovičky marhúľ šupkou dole a pomedzi ne lyžičku tvarohu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch 20 – 25 minút.