Najjednoduchšie je zájsť na trh a tam si čučoriedky kúpiť. Ale uznajte: nie je nad to, keď sa sami vyberiete ku kríčkom a naoberáte si šťavnaté bobule. Nezabúdajte však, že nemôžete očesať prvý krík, ktorý uvidíte. Lesné plody nesmiete zbierať v národných parkoch a v prírodných rezerváciách. Takže radšej neriskujte pokutu a vyskúšajte samozber na súkromných farmách.


Študentka Simona na farme brigáduje.

Foto: Daniela Pirschelová

Inšpirujte sa: Rýchla a ľahká letná večera pre vás

Za kilogram zaplatíte 4 eurá. My sme si samozber vyskúšali na farme v Bieli pri Trebišove. Museli sme si privstať, pretože zberači nastupujú už o šiestej. Len keď je hmla a vlhko, chodia ku kríčkom o ôsmej. Dostali sme debničku a plastové misky a šli sme ku kríkom. Potom vám už stačia iba dobré oči, šikovné prsty a správne tempo.


Zber čučoriedok si vyskúšala aj naša redaktorka.

Foto: Daniela Pirschelová

„Všetko prevážime a uložíme do chladiacich skríň. Potom čučoriedky nachystáme podľa požiadaviek odberateľov a rozvezieme,“ vysvetľuje majiteľka farmy v Bieli Olívia Kovácsová (43). Na farme zbiera aj celá rodina majiteľov, zamestnávajú však aj brigádnikov. „Každú bobuľku musíte opatrne odtrhnúť, aby ste ju nepoškodili, takže to dá zabrať,“ priznala Simona (17). Upozornila, že zber čučoriedok sa končí tento týždeň. Dozber trvá ďalších asi sedem dní.