Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Veľký zvrat, inšpektori menia názor: V pohánke našli kopu chémie, no vraj ju môžeme jesť!

Pohánka je plná vitamínov, je vhodná aj pre celiatikov. O to viac šokuje zistenie kontroly.

Zdroj: pixabay.com

Reklama

Pohánka je dnes módnym hitom. Hovorí sa o nej ako o potravinovom zázraku, ktorý mý blahodarný vplyv na zdravie. Potravinoví inšpektori na Slovensku však zistili niečo úplne iné!

Pri kontrole priamo v prešovskej firme, ktorá predáva zdravé potraviny, odobrali vzorku tmavej pohánky vypestovanej v Číne. Výsledok rozboru je šokujúci!

„Vo vzorke bol zistený prekročený limit rezíduí pesticídov, a to glyphosatu,“ uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Limit bol prekročený až desaťnásobne!

Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európy o maximálnych hladinách rezíduí pesticídov v alebo na potravinách a krmivách rastlinného a živočíšneho pôvodu stanovuje limit glyfosátu na 0,1 miligramu na kilogram potraviny.

V pohánke určenej do slovenských obchodov namerali až 1,1 miligramu na kilogram potraviny. Veterinárna správa rozhodla, že výrobok sa musí stiahnuť z trhu.

Inšpekcia mení názor

Štátna veterinárna a potravinová správa so sídlom v Bratislave vydala varovanie pred pohánkou z prešovskej firmy 13. marca. O dva dni, 15. marca, prichádza úplne iné stanovisko, tentoraz od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prešove.

„Výsledok laboratórneho rozboru nevyhovujúceho výrobku „Pohánka termicky lúpaná – tmavá 500 g, DMT: 14. 11. 2017.... bol predložený Národnému poľnohospodárskemu a potravinárskemu centru... Uvedená inštitúcia posúdila zdravotné riziko z konzumácie, na základe čoho vydala stanovisko, v ktorom uviedla, že daná komodita nepredstavuje zdravotné riziko z konzumácie...“

Ako je to možné? Pomýlili sa bratislavskí inšpektori v hodnotení rizika? Ústredný riaditeľ ŠVPS vysvetľuje: „Na základe varovania o riziku zo zahraničia sme odobrali vzorku z daného výrobku a dali ju preveriť. Zistili sme v nej nadlimitné množstvo glyfosátu, a tak sme v záujem ochrany spotrebiteľa vydali pokyn na stiahnutie výrobku z trhu. Následne sme do centra poľnohospodárskeho výskumu v Nitre dali preveriť mieru rizika pre ľudí, je to bežný postup. Ukázalo sa, že pri konzumácii v primeranom množstve nie je táto pohánka nebezpečná.“

Znamená to, že glyfosát v danom výrobku síce naozaj odhalili, no rizikový by podľa potravinárov mohol byť iba v prípade nadmernej konzumácie.

„V Nitre však robili len výpočtový, matematický test. Preverovali rizikovosť pri bežnom množstve. Nešlo o test biologický, na ľuďoch,“ dopĺňa šéf potravinových inšpektorov.

Pohánka je zdravá, ale bez pestidíov

Liečivé účinky má vďaka vysokému obsahu rutinu, teda vitamínu P. Obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2), C a E, minerálne látky - fosfor, vápnik, draslík, horčík a železo, nenasýtené mastné kyseliny a aminokyseliny. Pohánka pomáha pri ochoreniach žíl, hemoroidoch, problémoch s cholesterolom, vysokým tlakom alebo pri oslabenej imunite.

Všetko o výsledkoch testov potravín na Pluska.sk:

Viac servisných informácií na Pluska.sk:

Vyberáme pre vás niečo PLUS