Veľký zvrat, inšpektori menia názor: V pohánke našli kopu chémie, no vraj ju môžeme jesť!
17. 3. 2017, 11:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:25)

Zdroj: pixabay.com
Pohánka je dnes módnym hitom. Hovorí sa o nej ako o potravinovom zázraku, ktorý mý blahodarný vplyv na zdravie. Potravinoví inšpektori na Slovensku však zistili niečo úplne iné!

Zdroj: profimedia

Zdroj: ŠVPS

Zdroj: profimedia
Galéria k článku
Pri kontrole priamo v prešovskej firme, ktorá predáva zdravé potraviny, odobrali vzorku tmavej pohánky vypestovanej v Číne. Výsledok rozboru je šokujúci!
„Vo vzorke bol zistený prekročený limit rezíduí pesticídov, a to glyphosatu,“ uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Limit bol prekročený až desaťnásobne!
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európy o maximálnych hladinách rezíduí pesticídov v alebo na potravinách a krmivách rastlinného a živočíšneho pôvodu stanovuje limit glyfosátu na 0,1 miligramu na kilogram potraviny.
V pohánke určenej do slovenských obchodov namerali až 1,1 miligramu na kilogram potraviny. Veterinárna správa rozhodla, že výrobok sa musí stiahnuť z trhu.
Inšpekcia mení názor
Štátna veterinárna a potravinová správa so sídlom v Bratislave vydala varovanie pred pohánkou z prešovskej firmy 13. marca. O dva dni, 15. marca, prichádza úplne iné stanovisko, tentoraz od Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prešove.
„Výsledok laboratórneho rozboru nevyhovujúceho výrobku „Pohánka termicky lúpaná – tmavá 500 g, DMT: 14. 11. 2017.... bol predložený Národnému poľnohospodárskemu a potravinárskemu centru... Uvedená inštitúcia posúdila zdravotné riziko z konzumácie, na základe čoho vydala stanovisko, v ktorom uviedla, že daná komodita nepredstavuje zdravotné riziko z konzumácie...“
Ako je to možné? Pomýlili sa bratislavskí inšpektori v hodnotení rizika? Ústredný riaditeľ ŠVPS vysvetľuje: „Na základe varovania o riziku zo zahraničia sme odobrali vzorku z daného výrobku a dali ju preveriť. Zistili sme v nej nadlimitné množstvo glyfosátu, a tak sme v záujem ochrany spotrebiteľa vydali pokyn na stiahnutie výrobku z trhu. Následne sme do centra poľnohospodárskeho výskumu v Nitre dali preveriť mieru rizika pre ľudí, je to bežný postup. Ukázalo sa, že pri konzumácii v primeranom množstve nie je táto pohánka nebezpečná.“
Znamená to, že glyfosát v danom výrobku síce naozaj odhalili, no rizikový by podľa potravinárov mohol byť iba v prípade nadmernej konzumácie.
„V Nitre však robili len výpočtový, matematický test. Preverovali rizikovosť pri bežnom množstve. Nešlo o test biologický, na ľuďoch,“ dopĺňa šéf potravinových inšpektorov.
Pohánka je zdravá, ale bez pestidíov
Liečivé účinky má vďaka vysokému obsahu rutinu, teda vitamínu P. Obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2), C a E, minerálne látky - fosfor, vápnik, draslík, horčík a železo, nenasýtené mastné kyseliny a aminokyseliny. Pohánka pomáha pri ochoreniach žíl, hemoroidoch, problémoch s cholesterolom, vysokým tlakom alebo pri oslabenej imunite.
Všetko o výsledkoch testov potravín na Pluska.sk:
- VEĽKÉ POROVNANIE slovenských a rakúskych potravín: V rovnakých obaloch sú obrovské rozdiely!
- Tabuľa hanby potravinárov: Pozrite sa, čo jeme my a čo Rakúšania!
- Slováci sú pre zahraničie zákazníkmi druhej triedy. Ktoré dovážané potraviny sú naozaj kvalitné?
- Rozdiely v kvalite potravín na Slovensku a v Rakúsku: Obchodné reťazce reagujú!
Viac servisných informácií na Pluska.sk:
- Slováci, pozor na veľký podvod: Nedajte sa zlákať na falošný 100-eurový kupón!
- Rozčúlené matky na Slovensku odkazujú politikom: Nútite nás, aby sme sa úplne zodrali!
- Kedy pôjdete do dôchodku? Takto to jednoducho zistíte
- Zasa z nás idú ťahať peniaze. Toto vás poriadne nahnevá!
- Pacienti majú smolu. Ambulancie po celom Slovensku ich už viac nezoberú. Ste medzi nimi aj vy?
- Novinka pre obyvateľov rodinných domov so záhradou: Ak sa neprihlásite, čakajte doma kontrolu!