VEĽKÝ VAJÍČKOVÝ MANUÁL: Viete, ako dlho variť vajce na mäkko? A čo robiť, aby neprasklo!
13. 10. 2024, 17:45 (aktualizované: 13. 10. 2024, 18:09)

Varenie vajec je jednou z najzákladnejších kuchárskych zručností, ale aj napriek tomu môže byť ťažké dosiahnuť presne to, čo chceme. Vajcia môžu byť pripravené rôznymi spôsobmi, a každý z nich si vyžaduje presný čas varenia.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Getty Images / picture alliance
Galéria k článku
Ako dosiahnuť dokonalý výsledok pre každý typ varenia, ako spoznať čerstvé vajcia a aké triky použiť, aby vajcia počas varenia nepopraskali? Ako dlho teda variť vajcia?
Vajcia namäkko (3 až 4 minúty)
Vajcia namäkko majú jemný bielok a tekutý žĺtok. Aby sa dosiahol tento výsledok, je potrebné vajcia vložiť do vriacej vody a variť 3 až 4 minút. Po uplynutí tejto doby vajcia okamžite ponorte do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia a vajcia sa ľahko lúpali, píše blesk.cz.
Vajcia "na hniličku" (6 až 7 minút)
Tieto vajcia majú pevný bielok, zatiaľ čo žĺtok je polotekutý, krémový. Na dosiahnutie tohto stavu je nutné vajcia variť 6 až 7 minút vo vriacej vode. Rovnako ako u vajec namäkko, je dobré ich po varení ihneď schladiť v ľadovej vode.
Anketa
Podarí sa vám vždy uvariť vajcia tak ako chcete?
Hlasovanie bolo ukončené
Vajcia natvrdo (9 až 12 minút)
Pre pevný bielok aj žĺtok, je potrebné vajcia variť 9 až 12 minút. Vajcia uvarené natvrdo sa často používajú do šalátov alebo ako samostatný pokrm. Dôležité je vajcia po uvarení opäť rýchlo schladiť, aby sa zastavil proces varenia a vajcia sa ľahšie lúpali.
Ako spoznať čerstvé vajcia?
Čerstvosť vajec je kľúčová na dosiahnutie dobrého výsledku pri varení. Existuje niekoľko jednoduchých trikov, ako zistiť, či je vajcia čerstvé:
Test s vodou: Naplňte misku alebo pohár studenou vodou a vložte do nej vajcia. Čerstvé vajcia sa potopia a ležia na dne, zatiaľ čo staršie vajcia sa budú zdvíhať alebo plávať na povrchu. Vajcia, ktoré plávajú, sú staré a nemali by sa konzumovať.
Test pretrepaním: Ak budete počuť špliechanie, vajce je staršie, pretože vzduchové vrecko vo vnútri vajíčka sa zväčšilo a tekutina sa pohybuje voľnejšie. Čerstvé vajce by nemalo vydávať žiadny zvuk.
Ako zabrániť praskaniu vajec počas varenia?
Prasknutie vajec počas varenia je častý problém, ktorý sa však dá ľahko vyriešiť pomocou niekoľkých jednoduchých trikov:
Izbová teplota: Pred varením nechajte vajcia ohriať na izbovú teplotu. Náhly prechod z chladničky do vriacej vody môže spôsobiť prasknutie škrupiny.
Pridanie soli alebo octu: Pridanie štipky soli alebo niekoľkých kvapiek octu do vody môže tiež pomôcť. Soľ alebo ocot totiž spevní bielkoviny vo vaječnej škrupine, a tým zníži riziko prasknutia.
Varenie vajec môže byť jednoduché, ale správne načasovanie je kľúčom k dosiahnutiu perfektného výsledku. Či už máte radi vajcia namäkko, nahniličku alebo natvrdo, s týmito radami sa vám podarí vždy dosiahnuť požadovaný výsledok. Navyše, s niekoľkými jednoduchými trikmi, môžete zaistiť, že vaše vajcia budú vždy čerstvé a nepopraskajú počas varenia.