Reklama

Expertka na výživu zhodnotila 10 zmrzlín: Túto si už nekupujte! Víťaz vás poriadne prekvapí

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Veľký test zmrzlín! Výživová poradkyňa porovnala ich zloženie: Ktorú si nekupovať?
    Zdroj: mh
    Reklama

    Zmrzlinu počas leta ochutná aspoň raz viac ako 90 percent Slovákov. Denník Plus JEDEN DEŇ preto dal desať rôznych zmrzlín z našich obchodov výživovej poradkyni, aby detailne rozobrala ich zloženie. Ktorá zmrzlina dopadla v teste najlepšie a ktorá pohorela?

    Leto bez zmrzliny si drvivá väčšina Slovákov nevie predstaviť. Najobľúbenejšou zmrzlinovou pochúťkou sú rôzne druhy nanukov a podobne je na tom aj klasická kopčeková zmrzlina. Oba si na týždennej báze počas letných mesiacov vychutnáva približne štvrtina Slovákov. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý realizovala agentúra Go4insight na vzorke 1000 respondentov vo veku 15 - 79 rokov v máji tohto roka. „Najmenej obľúbená spomedzi testovaných typov zmrzlín je točená strojová zmrzlina, na týždennej báze ju konzumuje päť percent,“ informoval Rastislav Kočan z agentúry.

    Šesť percent zmrzlinu neje vôbec. Najčastejšie ide o starších dôchodcov a mužov na vidieku. Na týždennej báze si ju zas najčastejšie doprajú tínedžeri a mladí ľudia. V porovnaní s rokom 2019 sa v prvej trojke obľúbených príchutí preferencie nezmenili. Dominujú príchute čokoládová, vanilková a citrónová.

    Mrazničky v obchodoch sú v lete plné ale aj rôznych ďalších príchutí a druhov zmrzlín. Podľa čoho si vybrať? Rozhodli sme sa 10 rôznych zmrzlín zo štyroch supermarketov kúpiť, aby sme zistili, ktoré sú najlepšie a ktoré sa kupovať neoplatí. Ohodnotiť sme ich dali výživovej poradkyni Soni Janičkovej. „Pri výbere akýchkoľvek produktov vrátane zmrzlín, je z hľadiska výživovej hodnoty dôležité sledovať zloženie. Čím viac zložiek daný produkt obsahuje, tým viac je spracovaný a tým menej je výživný. Taktiež platí, že zložky, ktorých je v produkte najviac, sú uvedené v zložení na prvých miestach,“ vysvetlila odborníčka na výživu.

    AKO DOPADLI ZMRZLINY? HODNOTENIE ODBORNÍČKY AJ S FOTKAMI SI POZRITE V »GALÉRII«

    „Úplne najhoršie u mňa obstála nanuková torta. Ak by som si mala vybrať z týchto kupovaných zmrzlín, z hľadiska zloženia u mňa najviac obstáli Zvolenský - marhuľový sorbet a pistáciová zmrzlina Grom,“ zhodnotila expertka na výživu.

    Ako si vyrobiť zmrzlinu doma? Recept od Soni Janičkovej nájdete na ďalšej strane »»»

    Výživová poradkyňa radí: Vyrobte si zmrzlinu doma!

    Ideálne je, samozrejme, pripraviť si zmrzlinu doma. „Sorbety sú na prípravu úplne jednoduché, je to vlastne iba rozmixované ovocie a z hľadiska kalórii sú tiež dobrou voľbou, ak si chcete udržať si dobrú postavu,“ tvrdí expertka na výživu Soňa Janičková. Ak uprednostňujete smotanovú zmrzlinu, tiež si ju viete pripraviť doma, avšak z kalorického hľadiska je na tom horšie než sorbety.

    Recept na smotanovú zmrzlinu - smotanu na šľahanie vyšľaháme, pridáme sladidlo (napr. med, rozmixovaný banán, xylitol,..), pridáme ovocné pyré, kakao alebo kúsky 70% čokolády, zmiešame a zamrazíme.

    Prečítajte si tiež:

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.