Veľký test pečiva: Čo je naozaj celozrnné a čo nás klame?
30. 6. 2016, 13:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:39)

Zdroj: shutterstock
Aj vy patríte k vyznávačom zdravého stravovania a v obchodoch vyhľadávate len celozrnné pečivo? Nemýľte si ho s tmavým chlebom či fitnes žemľami. Hnedé pečivo nie je automaticky celozrnné. Nasledujúci prehľad vás vyvedie z omylu a naučí vás prekuknúť triky výrobcov.
Odborníci z Ambulancie klinickej výživy sa pozreli na chlieb a pečivo v supermarketoch a vybrali to skutočne celozrnné. Preverili zloženie, podiel celozrnnej múky, použité konzervanty či pridané farbivá. Výsledok? Nie všetko, čo sa tvári zdravo a celozrnne, je skutočné zdravé a celozrnné! Zelenou farbou sú označené skutočne celozrnné výrobky.
Žlté sú celozrnné pečivá s pomerne vysokým obsahom necelozrnných múk, cukru, pridaného lepku a konzervantov. V oranžovej skupine je zdanlivo zdravé pečivo, ktoré láka názvami ako viaczrnné, cereálne či fitnes, no upiekli ho z bielej pšeničnej múky.
Zaručene celozrnné
Fit deň celozrnný ražný chlieb
hlavná zložka: ražný kvas (celozrnná ražná múka, celozrnný ražný šrot, pitná voda)
pozitíva: vysoký obsah vlákniny; žiadne pridané konzervanty; žiadny pridaný lepok
negatíva: pridaný karamelový sirup
Slatinský chlieb
hlavná zložka: celozrnná pšeničná múka 44 %
pozitíva: rôzne druhy celozrnných múk (pšeničná, ražná, ovsená, jačmenná, pohánková a amarantová); ľanové semená
negatíva: pridaný pšeničný lepok; konzervant sorban draselný
Active chlieb viaczrnný
hlavná zložka: celozrnná ražná krupica 37 %
pozitíva: obsahuje ľanové semeno, sezam; obsahuje ovsenú vlákninu; žiadne pridané konzervanty; žiadny pridaný lepok
negatíva: po otvorení nutné skladovať v chladničke
Ražné bežné pečivo
hlavná zložka: celozrnná ražná múka 58 %
pozitíva: celozrnná ražná múka má ešte lepší glykemický index ako pšeničná celozrnná múka
negatíva: kyslastá chuť, ktorá nevyhovuje každému a ťažšie sa kombinuje s inými chuťami
Jean Pierre ražný chlieb
hlavná zložka: celozrnná raž
pozitíva: veľký obsah vlákniny; žiadne pridané konzervanty; žiadny pridaný lepok
negatíva: sirup z invertného cukru; necelozrnné múky
Celozrnný RAŽNÝ CHLIEB s mrkvou a so slnečnicou
hlavná zložka: celozrnná ražná múka 40,5 %
pozitíva: pridaná čerstvá strúhaná mrkva 10 % ; pridané slnečnicové semená 10 %; žiadne pridané konzervanty; žiadny pridaný lepok; žiadny pridaný cukor
negatíva: pridaná biela múka 3 %
Knäckebrot RACIO
hlavná 93 % celozrnnej ražnej múky
pozitíva: neobsahuje konzervanty; neobsahuje pridaný lepok; neobsahuje pridaný cukor
neagatíva: pridaných 7 % ražnej „necelozrnnej“ múky
Môže byť
Celozrnný špaldový chlieb
hlavná zložka: celozrnná špaldová múka 44,4 %
pozitíva: žiadne pridané konzervanty
negatíva: 11 % bielej múky; pridaný pšeničný lepok; veľa éčok
Tekvicová poduška
hlavná zložka: pšeničná celozrnná múka
pozitíva: tekvicové semeno
negatíva: pridaný lepok; palmový tuk; veľa éčok
Celozrnné pšeničné pečivo
hlavná zložka: pšeničná celozrnná múka 45 %
negatíva: pridaný lepok; zbytočne veľký obsah bielej múky 16,5 %; veľa éčok
Vyznajte sa v názvoch
Čo znamená multicereálny chlieb, viaczrnné pečivo či fit žemľa? Nedajte sa obalamutiť dobre znejúcimi názvami. Dôležité je, z akej múky sú!
Biele pečivo
Vyrába sa z bielej múky, najčastejšie pšeničnej. Z obilných zŕn sa najskôr odstránia vonkajšie obaly a potom sa pomelú na múku. Odstránením vonkajších obalov sa však odstránia cenné minerály, vitamíny i vláknina.
Tmavé pečivo
Vyrába sa z bielej múky, do ktorej sa pridá trochu otrúb, farba sa upraví pridaním karamelu, praženej raže, jačmeňa či čakanky.
Viaczrnné pečivo
Je z bielej múky viacerých druhov obilia, môže obsahovať strukoviny ako pražená sója alebo olejnaté semená ako ľan, sezam.
Cereálne pečivo
Názov vyvoláva dojem, že ide o zdraviu prospešné pečivo. „Cereálne“ však znamená, že pečivo je vyrobené z cereálií, teda z obilnín, čiže z bielej múky!
Grahamové pečivo
Vyrába sa z grahamovej múky, ktorá vzniká zomletím celého obilného zrna a primiešaním otrúb.
Celozrnné pečivo
Pečie sa z celozrnnej múky, ktorá vzniká pomletím celého obilného zrna vrátane obalu, teda otrúb a klíčka, čím sa v múke zachovajú aj vitamíny, minerály a vláknina.