Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Veľký test KLOBÁSOK NA GRIL: Na obale si všimnite jednu vec! Aké si nekupovať a ktoré sú naj?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TENTO nápoj si dá polovica Slovákov aspoň raz týždenne: Viete ho kombinovať s jedlom?
    Zdroj: mh
    Reklama

    S príchodom leta a letných prázdnin odštartovala aj sezóna grilovačiek. Vône grilovaných dobrôt zo záhrad Slovákov bude cítiť až do jesene. Grilovačky sú o dobrej spoločnosti a zábave s priateľmi, no dôležitý je aj výber produktov, ktoré návštevám či rodine budeme servírovať. Podľa čoho produkty na gril nakupovať?

    V obchodoch už od začiatku leta nájdeme desiatky rôznych produktov, ktoré sa na nás usmievajú zo sekcie “na gril”. Veľkej popularite sa medzi Slovákmi tešia klobásky, ktoré si nevyžadujú žiadnu predprípravu, stačí ich rozbaliť a položiť na rošt. Ako si však vybrať tú najlepšiu variantu? Denník Plus JEDEN DEŇ si pre vás pripravil veľké porovnanie až desiatich produktov z najväčších reťazcov na Slovensku. Do testu sme vybrali výrobky v rôznych cenových kategóriách, od rôznych značiek a tiež s rôznymi príchuťami.

    Produkty sme odniesli na zhodnotenie odborníčke na zdravú výživu Soni Mihálovej. Tá si dôkladne prezrela zloženie klobások a vybrala víťaza. „Ak by som si mala z tohto zoznamu zvoliť favorita, bol by to produkt č. 8, klobásky s mangalicou,” uviedla expertka. Veľmi dôležité je podľa nej pozrieť si dĺžku zloženia. Ak obsahuje príliš veľa prísad, ide o vysokospracované potraviny. Na ich škodlivosť upozornila nedávno aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

    „Súčasné potravinové prostredie pozostáva z vysoko spracovaných a ľahko dostupných potravín s vysokým obsahom nezdravých tukov, cukrov a sodíka. Mnohé z týchto potravín sú relatívne lacné. V dôsledku toho majú spotrebitelia často problém prijímať zdravé rozhodnutia týkajúce sa potravín. Nezdravé stravovanie je v súčasnosti hlavným globálnym rizikom pre verejné zdravie, ktoré prispieva k vzniku neprenosných ochorení vrátane obezity, cukrovky, srdcových ochorení, mŕtvice a rakoviny,“ uviedol doktor Ruediger Krech, riaditeľ odboru podpory zdravia vo WHO.

    Dať si klobásku raz za čas neuškodí, ale siahať po nich dookola celé leto by pre nás nebolo najlepšie. Preto odborníčka pridala aj jeden tip pre mäsožravcov: „Klobásy môžeme nahradiť kvalitným steakom alebo iným kvalitným mäsom.” Nakoľko sme do testu zahrnuli aj dva rastlinné produkty, Mihálová doplnila odporúčanie aj pre vegetariánov: „Rastlinné produkty môžeme nahradiť tempehom či tofu.”

    Anketa

    Čo najradšej cez leto grilujete?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.