VEĽKÝ TEST KÁV Najlepšie dopadla klasika. Ktorá skončila na poslednom mieste? Neuveríte
31. 8. 2024, 7:00 (aktualizované: 31. 8. 2024, 10:52)
Káva je druhým najobľúbenejším nápojom na svete hneď po vode. Okrem tradičnej mletej, zrnkovej či instantnej formy sa dnes veľkej obľube tešia aj kávové kapsuly, ktoré stačí vložiť do stroja a pár sekúnd počkať na horúci nápoj. Jednoduchá príprava mnohých láka, no podľa čoho si vybrať z množstva možností v obchode? Zaujímať by nás mali chuť, cena, ale aj obsah kofeínu.
Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/762375043176182164/
Zdroj: shutterstock/gettyimages
Zdroj: shutterstock/gettyimages
Galéria k článku
Pred viac ako desiatimi rokmi mala monopol na výrobu kapsúl pre kávovary Nespresso jedna (rovnomenná) spoločnosť. V roku 2012 však jej patent vypršal, a to otvorilo dvere konkurenčným značkám, ktoré sú často lacnejšie. Potravinový Sherlock sa preto rozhodol preskúmať ich kvalitu a dal otestovať 11 značiek kávových kapsúl, ktoré sú primárne určené na prípravu espressa, píše český denník Blesk. Na obale kávových kapsúl sa totiž zvyčajne uvádza druh použitej kávy a sila praženia. Čo sa však nedozvieme, je obsah kofeínu, pričom rozdiel v množstve môže byť až dvojnásobný. Po ktorých siahnuť?
To, čo robí kávu kávou, je obsah kofeínu. Preto sa laboratórium Eurofins zameralo predovšetkým na meranie množstva kofeínu v hotovom 40 ml espresse. Množstvo kofeínu v testovaných vzorkách sa pohybovalo v rozmedzí od 62 mg do 112 mg na šálku espressa. Na predstavu, šálka najslabšieho espressa vás nakopne podobne ako napríklad šálka čierneho čaju a 50 g mliečnej čokolády. Najsilnejšie espresso má hodnotu plechovky energetického nápoja a pohára koly dohromady.
Pri senzorickom testovaní kávy sa okrem iného hodnotí aj telo. Vyjadruje to, ako nápoj vnímame v ústach, akúsi „hutnosť“. Najlepšie telo mala podľa odborníkov káva z kapsúl, ktoré boli vzorom pre ostatné značky.
Okrem arómy, chuti, kyslosti a spomínaného tela sa pri káve hodnotí aj dochuť (aftertaste) alebo crema. Práve pena je znakom dobrého espressa. Mala by byť kompaktná, hustá a dlhotrvajúca.
Na senzorickom teste sa zúčastnilo dvanásť vyškolených odborníkov z Vysokej školy chemickotechnologickej (VŠCHT) v Prahe, ktorí v laboratóriu senzorickej analýzy VŠCHT hodnotili kávy pripravené podľa pokynov výrobcu. Laboratórium sa postaralo nielen o organizáciu senzorického testu, ale aj o jeho vyhodnotenie.