Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VEĽKÝ TEST KÁV Najlepšie dopadla klasika. Ktorá skončila na poslednom mieste? Neuveríte

Zdieľať

Reklama
Logo Plus JEDEN DEŇLogo Plus JEDEN DEŇ

Káva je druhým najobľúbenejším nápojom na svete hneď po vode. Okrem tradičnej mletej, zrnkovej či instantnej formy sa dnes veľkej obľube tešia aj kávové kapsuly, ktoré stačí vložiť do stroja a pár sekúnd počkať na horúci nápoj. Jednoduchá príprava mnohých láka, no podľa čoho si vybrať z množstva možností v obchode? Zaujímať by nás mali chuť, cena, ale aj obsah kofeínu.

Pred viac ako desiatimi rokmi mala monopol na výrobu kapsúl pre kávovary Nespresso jedna (rovnomenná) spoločnosť. V roku 2012 však jej patent vypršal, a to otvorilo dvere konkurenčným značkám, ktoré sú často lacnejšie. Potravinový Sherlock sa preto rozhodol preskúmať ich kvalitu a dal otestovať 11 značiek kávových kapsúl, ktoré sú primárne určené na prípravu espressa, píše český denník Blesk. Na obale kávových kapsúl sa totiž zvyčajne uvádza druh použitej kávy a sila praženia. Čo sa však nedozvieme, je obsah kofeínu, pričom rozdiel v množstve môže byť až dvojnásobný. Po ktorých siahnuť?

To, čo robí kávu kávou, je obsah kofeínu. Preto sa laboratórium Eurofins zameralo predovšetkým na meranie množstva kofeínu v hotovom 40 ml espresse. Množstvo kofeínu v testovaných vzorkách sa pohybovalo v rozmedzí od 62 mg do 112 mg na šálku espressa. Na predstavu, šálka najslabšieho espressa vás nakopne podobne ako napríklad šálka čierneho čaju a 50 g mliečnej čokolády. Najsilnejšie espresso má hodnotu plechovky energetického nápoja a pohára koly dohromady.

Pri senzorickom testovaní kávy sa okrem iného hodnotí aj telo. Vyjadruje to, ako nápoj vnímame v ústach, akúsi „hutnosť“. Najlepšie telo mala podľa odborníkov káva z kapsúl, ktoré boli vzorom pre ostatné značky.

Okrem arómy, chuti, kyslosti a spomínaného tela sa pri káve hodnotí aj dochuť (aftertaste) alebo crema. Práve pena je znakom dobrého espressa. Mala by byť kompaktná, hustá a dlhotrvajúca.

Na senzorickom teste sa zúčastnilo dvanásť vyškolených odborníkov z Vysokej školy chemickotechnologickej (VŠCHT) v Prahe, ktorí v laboratóriu senzorickej analýzy VŠCHT hodnotili kávy pripravené podľa pokynov výrobcu. Laboratórium sa postaralo nielen o organizáciu senzorického testu, ale aj o jeho vyhodnotenie.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.