Veľký test kakaa: V ktorom sa našli ťažké kovy aj éčka?
12. 11. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 0:48)

Zdroj: Shutterstock
Viete, či kupujete naozaj kvalitné kakao? A podľa čoho ho v obchode spoznáte? Veľký test českého časopisu dTest vám prezradí, kde sa našlo zbytočne veľa soli, ťažké kovy aj "éčka".
Ak už premýšľate nad prípravou sladkých dobrôt na vianočný stôl, je jasné, že vám nesmie chýbať kakao. Na trhu je množstvo druhov rôznej ceny aj kvality. Odborníci z dTestu preverili, či obsahuje všetko, čo má. Prekvapujúco však našli aj niečo, čo vôbec nečakali!
Merali obsah čistého kakaa aj kakaového masla. Platí, že čím väčší je podiel masla, tým viac je výživových látok a vôňa i chuť kakaa je výraznejšia. Kakaové maslo ako prirodzená súčasť kakaových bôbov je drahá surovina a niektorí výrobcovia sa snažia tento vzácny tuk nahrádzať lacnejšími variantmi.
Dobrou správou je, že v žiadnom z testovaných práškov sa nezistili náhrady kakaového masla. Rozdiely sú však v jeho množstve a spotrebiteľ podľa informácií na obale nezistí, že ide o kakao so zníženým obsahom tuku. Orientovať sa dá podľa ceny, to s nízkym obsahom tuku býva lacnejšie. Kvalitné kakao obsahuje 20 percent masla, pri druhoch so zníženým obsahom je to len polovica.
Keď z prášku pripravíte svoj obľúbený nápoj, môžete zhodnotiť jeho rozpustnosť, chuť aj farbu. Presne to urobili aj v laboratóriu. Okrem toho skontrolovali nežiaduce prímesi, či sú na obaloch uvedené regulátory kyslosti, teda známe éčka s kódmi E 501, E 500 a E 503. Výsledky si pozrite v tabuľke.