Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VEĽKÝ TEST burčiakov: Na čo si dať pozor, keď ho kupujete od predajcov pri ceste?

Dať si na jeseň burčiak patrí k našim pekným zvykom.

Zdroj: Tony Štefunko

Reklama

Burčiaková sezóna sa rozbehla naplno, tak si ju vychutnajte! Tento obľúbený, zdravý a u nás tradičný nápoj je obohatením vinárskeho roka. S riaditeľom Malokarpatského múzea v Pezinku Martinom Hrubalom sme pre vás testovali burčiaky z vínnych pivníc v Pezinku. Vášnivý vinár tiež prezradil, ako aj sami nachytáte nepoctivých predajcov na ulici.

Dobrý burčiak žije doslova len niekoľko hodín, ktoré musí vinár vystihnúť a kvasenie včas zastaviť, aby získal túto sezónnu pochúťku. Popri cestách v Pezinku, Vinosadoch a v mnohých ďalších vinárskych obciach kúpite liter za 2 či 3 eurá, no aj tak dobre vyberajte. Mnohí kupujeme burčiak práve na ulici, hoci predajca nemusí byť zároveň výrobcom, ktorému záleží na kvalite, ale len obchodníkom, ktorý chce na ňom čo najviac zarobiť. „Odporúčam zájsť po burčiak radšej do vinárstva, ako kupovať ho pri ceste, kde stojí na slnku ktovie ako dlho a často býva umelo docukrený. Keď ho už kupujete od neznámeho predajcu, určite sa pozrite, či nemá na dne usadeniny a ochutnajte ho,“ upozornil Martin Hrubala. Na testovanie sme s ním zašli k štyrom uznávaným vinárom v Pezinku, ktorí pestujú rôzne odrody hrozna, preto majú aj rôzne burčiaky. Pozrite sa, ako to dopadlo a prečítajte si aj to, ako spoznáte kvalitu aj pri burčiakoch predávaných na ulici.

Takto vinári pozývajú na ochutnávku.

1. zastavenie: Vinohradnícke vinárske družstvo podielnikov KARPATY

Na burčiak vás pozýva veľká tabuľa pred vinotékou. Ponúkajú ho počas celej jesene a vždy z inej odrody, ktorá je práve aktuálna. Momentálne je to Pesecká Leánka, rumunská odroda, ktorá je v Malých Karpatoch dosť rozšírená.Hodnotenie odborníka: Lahodná sladká harmonická chuť, svetlá farba, ovocná vôňa, bez akýchkoľvek sedimentov.Cena za liter: 2 €

Zdroj: Tony Štefunko

Ján Hacaj nalial nášmu degustátorovi Martinovi Hrubalovi niekoľko odrôd burčiakov.

2. zastavenie: Rodinné vinárstvo Hacaj

Vinár Ján Hacaj mal poruke hneď niekoľko druhov burčiaka. Degustátor si prezrel, privoňal a ochutnal tri druhy a najzaujímavejší mu pripadal Rizling vlašský, lebo ten nie je typický pre burčiak, ktorý sa robí viac zo skorších odrôd, ako je Iršai či Müller Thurgau. Hodnotenie odborníka: Už svetlá zelenkavá farba prezrádza, že burčiak je odkalený, kvalitný. Cítiť veľmi jemnú ovocnú vôňu a kvasinky.Cena za 1 liter: 3 €

Zdroj: Tony Štefunko

Milan Skovajsa pije každý deň iné víno, musí ochutnávať všetky odrody.

3. zastavenie: Rodinné vinárstvo Skovajsa

Majiteľ Milan Skovajsa sa najskôr posťažoval na zlý rok, všetko ešte dozrieva. Na ochutnanie ponúkol Frankovku modrú rosé, ktorá je práve vo fáze burčiaka. „Budeme mať ešte aj biele odrody Chardonnay a Pinot,“ doplnil.Hodnotenie odborníka: Farba je veľmi zaujímavá, burčiak odkalený, na dne pohára nie je žiaden sediment. Cítim krásnu ovocnú chuť, výrazný prírodný cukor, ale ešte je len na začiatku svojej cesty, takže je tam málo kyselinky. Má typickú kvasnicovú chuť, čo je veľmi pozitívne. Modré hrozno navyše obsahuje viac antioxidantu resveratrol, ktorý priaznivo ovplyvňuje srdce a cievy.Cena za1 liter: 3 €

Zdroj: Tony Štefunko

Lukáš Krasňanský, ktorý vinárstvo študoval aj na vysokej škole, si zakladá na svojich drevených malokarpatských sudoch.

4. zastavenie: Mladý vinár Lukáš Krasňanský

Hospodári vo vinárstve, kde víno robil jeho otec, dedo aj pradedo, niečo si prenajal aj dokúpil. Vinárstvo študoval na strednej aj vysokej škole. Hrdo nám ukázal svoje dubové a agátové sudy: „Tu kvasí Müller, tu Ruland, tu Rizling vlašský, ktorý je najtypickejšou odrodou tejto oblasti,“ vysvetľoval. Na test ponúkol Rizling vlašský.Hodnotenie odborníka: Farba je svetlá, má zelenkavý odtieň, burčiak je odkalený. Je sladký, teda je v prvej fáze kvasenia, ešte niekoľko dní potrvá, kým dosiahne ideálny pomer sladkosti a alkoholu, ale je veľmi chutný.Cena za 1 liter: 2 €

Zdroj: Tony Štefunko

Martin Hrubala je riaditeľom Malokarpatského múzea v Pezinku a nadšený vinár.

Odborník Martin Hrubala: Takto si preveríte kvalitu aj sami

1. Farba Správny burčiak má svetlú, svetložltú alebo zelenkavú farbu. Tmavohnedé sladené vody, ktoré občas vidíte na jarmokoch, nekupujte.2. Čírosť Mal by byť odkalený, to je dôležité, aby bol naozaj zdravý, lebo práve odkalením sa odstránia zvyšky chemických postrekov hrozna. Odkalený burčiak nemá na dne fľaše usadeninu.3. Vôňa Dobrý burčiak má ovocnú až muškátovú vôňu.4. Chuť Špekulanti zvyknú pridávať do burčiaka vodu aj cukor. Ten správny má do 4 – 6 % alkoholu. Keď je alkoholu viac, už nie je sladký a je to rampáš. Naopak, keď je príliš sladký, ešte nie je zrelý alebo je „dorábaný“ cukrom.

Prečo ho piť a koľko

Burčiak, ak je kvalitný, je zdravý nápoj, lebo obsahuje vitamín B, antioxidanty a je prírodný. Ale s množstvom to nepreháňajte! Lekári odporúčajú vypiť najviac 2 až 3 dcl denne.

Plus 1 TIP:

Pri prenášaní burčiaka domov nezabudnite fľašu kontrolovať. Je to živý nápoj a „pracuje“, takže vnútri vzniká oxid uhličitý, ktorý zatvorenú fľašu môže roztrhnúť a vy namiesto pitia dostanete ešte burčiakovú sprchu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS