Dnes nájdete v obchodoch desiatky, možno aj stovky adventných kalendárov od rôznych výrobcov, ktoré lákajú svojim obalom. Milá kresba je však tá menej podstatná časť kalendára. Zaujímať by vás malo najmä to, čo je vo vnútri.

Kvalita čokolády závisí najmä od kvality kakaových bôbov. Čím lepšie a kvalitnejšie kakaové bôby, tým je lepšia chuť čokolády. Ďalej je veľmi dôležité si všímať celkové zloženie. „Tie najkvalitnejšie obsahujú len kakaovú sušinu, kakaové maslo, pravú vanilku a trstinový cukor,“ hovorí odborníčka na výživu Zdenka Havettová.

Menej kvalitné čokolády nahrádzajú kakaové maslo inými nekvalitnými rastlinnými tukmi. „Všeobecne by mala horká čokoláda obsahovať najmenej 35% kakaovej sušiny, za kvalitnú horkú čokoládu sa potom považuje čokoláda s obsahom nad 50% kakaa. Mliečna čokoláda obsahuje aj sušené mlieko a prípadne aj sójový lecitín, ktorý vylepšuje konzistenciu čokolády. Obsah kakaovej sušiny v mliečnej čokoláde musí byť najmenej 25%,“ vysvetlila Havettová.

Cukor nie je jed
Rozhodujúce je množstvo skonzumovaného cukru v daný deň. Toto treba brať do úvahy. Adventné kalendáre a čokoládové figúrky k Mikulášu patria, stále však máme možnosť výberu. Ak obsahujú rôzne pasty, arómy, tuky, škodlivé éčka a ďalšie iné ingrediencie je to pre nás znamením, že čokoláda je pre nás viac menej nekvalitná.

Načo by sme si pri kúpe čokolád mali dávať najväčší pozor? „Vyhýbajte sa najmä rôznym arómam, dochucovadlám, škodlivým „éčkam“ a pridaným stuženým tukom,“ radí odborníčka. 

Ak nemáte čas študovať zloženie, prípadne ste si nie istý, čo je dobré a čo nie, platí jednoduchá pomôcka. Čím menej ingrediencií v zložení, tým je výrobok lepší, resp. menej škodlivý pre vaše zdravie.

»  Fotky kalendárov nájdete v galérii. «

Pozrite, ako dopadol test kalendárov, ktoré sme nakúpili. Výsledok prekvapil. Na 1. mieste skončil kalendár, ktorý bol zo všetkých najlacnejší »»