Veľká noc Last minute: Čo ponúknuť šibačom
1. 4. 2018, 9:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 12:12)

Zdroj: ANZA
Veľká noc, to nie sú len kraslice a šibáky. Nevieme si ju predstaviť hlavne bez dobrôt, ktoré niekoľko dní zháňame, vyvárame a vypekáme a potom s hrdosťou ponúkame šibačom aj iným návštevám.

Zdroj: archív

Zdroj: Dušan Křístek, Kulinarium

Zdroj: archív
Galéria k článku
Spoločným základom jedál je na celom Slovensku mäso, zväčša šunka, jedlá z vajec, koláče, alkoholické nápoje, mladé rastliny ako symbol jari a chren. Obsah veľkonočného stola sa jemne líši podľa regiónov.
Chute podľa krajov
Veľkonočné jedlá majú podľa etnologičky Kataríny Popelkovej z Ústavu etnológie SAV konzervatívny charakter, lebo sú spojené so sviatkom, ktorý vyžaduje dodržiavanie zvykov.
Východne od Spišskej Novej Vsi sa pripravuje veľkonočný koláč nazývaný paska. V oblasti stredného Slovenska sú tradičnými sviatočnými jedlami huspenina, polievka z kyslej kapusty, plnené jahňa, kozľa alebo zajac so zemiakovým šalátom, ako aj kysnutý koláč. Na západnom Slovensku patrili medzi sviatočné jedlá pečené kozľa, plnené teľacie mäso, polievka z údeného mäsa, údená šunka so zemiakovým octovým šalátom a cvikla s chrenom. Zo sladkých jedál bol rozšírený kysnutý pletený koláč „calta“, vianočka, tvarohové a makové záviny potreté maslom.
Ponúkame vám niekoľko tradičných a zároveň moderných receptov:
Bylinková syrová hrudka
Potrebujeme: 1000 ml mlieka, 10 vajec, soľ, mleté čierne korenie, 3 lyžice nadrobno posekaných miešaných bylín (petržlenova vňať, kôpor , bazalka)
Postup: V mlieku rozšľaháme vajcia. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, nadrobno posekané bylinky a za stáleho miešania na miernom plameni uvedieme do varu. Keď sa vajcia v mlieku vyzrážajú , odstavíme a precedíme cez gázu. Gázu zviažeme a zmes necháme voľne odkvapkať. Vychladnutú hrudku pokrájame na plátky. Podávame s čerstvou zeleninou , varenými vajcami a bagetou.
Syrové kolieska
Potrebujeme: 300 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, ½ lyžičky soli, 125 g masla, 120 ml mlieka, Na plnku: 100 g masla, 100 g syru Niva, 100 g tvrdého syra, soľ a na ozdobu orechy.
Postup:
1. V mise preosejte múku s kypriacim práškom a soľou. Pridajte zmäknuté maslo, prilejte mlieko a spracujte na hladké cesto. Cesto odložte do chladu na 30 minút.
2. Pripravte plnku: Maslo vyšľahajte, postupne do neho zašľahajte najemno nastrúhané syry a podľa chuti osoľte.
3. Odležané cesto rozdeľte na tri časti. Na pomúčenej doske každú časť rozvaľkajte na tenkú placku, potrite tretinou plnky a pevne stočte. Stočené rolády odložte do chladničky na 30 minút stuhnúť.
4. Rolády pokrájajte na tenšie kolieska, uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Do každého kolieska pritlačte kúsok vlašského orecha. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C upečte.
Čo ponúknuť ľuďom, ktorí nemôžu jesť múku
Recept na OLIVOVÉ BOCHNÍČKY Potrebujeme: 300g SCHAR „Mix it! Universal, 1 lyžica repkového oleja Flaviol, 200 ml vlažnej vody, 15g čerstvého droždia, 1 kávová lyžička soli, ½ kávovej lyžičky cukru, 8 lyžíc nahrubo posekaných zelených olív. POSTUP: Do múky v strede urobíme jamku. Čerstvé droždie rozpustíme v teplej vode a pridáme cukor. Rozpustené droždie zmiešame s múkou. Necháme 10 minút odpočívať. Pridáme soľ a olej. Vymiesime na vláčne cesto, necháme cca pol hodiny kysnúť na teplom mieste. Cesto rozdelíme na štyri časti. Pridáme olivy a z každej časti vlhkými rukami vytvarujeme 2 malé bochníčky. Potrieme ich vodou a ozdobíme olivami. Necháme 15 minút kysnúť na teplom mieste. Rúru vyhrejeme na 230 °C. Pečieme v strednej polohe rúry 15 – 20 minút. Ozdobiť môžeme pred pečením alebo už upečené. Namiesto olív môžeme použiť aj slnečnicové semienka, paradajky alebo orechy.
Nový trend - jahňacina
Podľa šéfkuchára Daniela Hrivňáka sa u nás v posledných rokoch udomácňuje aj staronový veľkonočný gastronomický trend: „Prichádza z Talianska. Kuracinu či hovädzinu nahrádzame jahňacinou a začína sa preferovať aj kozľacina. Oživiť môžeme aj tradičnú veľkonočnú hrudku,“ hovorí Hrivňák. „Stačí nahradiť kravské mlieko kozím.“
Recept na pomaly pečené jahňacie stehno
Na pečené jahňacie stehno potrebujete:
- 1 jahňacie stehno bez kosti
- 500 g oravskej slaniny
- soľ
- mleté čierne korenie
- tymian
- rozmarín
Príloha:
1 zväzok špargle (asi 550 g)
Na špecle potrebujete:
- 500 g polohrubej múky
- 200 – 250 ml vody
- 5 vajec
- soľ
- 50 g masla
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- mleté čierne korenie
- čerstvá pažítka
POSTUP: Umyté a osušené stehno našpikujte časťou slaniny, ochuťte soľou a korením, potrite nasekanými bylinkami, položte na pekáč, podlejte vodou, zakryte a pečte asi 8 hodín pri teplote 80 °C.
Cesto na špecle si pripravíte tak, že zmiešate múku, vodu, vajcia a soľ. Cesto potom prepasírujte cez sito na halušky do dostatočného množstva vriacej osolenej vody. Uvarené špecle sceďte, opláchnite vlažnou vodou, premiešajte s maslom a hrudkovitým tvarohom, ktorý ste si ochutili soľou a korením, prípadne čerstvou pažítkou. Plátky slaniny opečte na panvici, špargľu len jemne oblanšírujte v osolenej vode.
Pečené stehno servírujte so špeclami, špargľou a opečenou slaninkou.