Veľká noc LAST MINUTE: Ako jednoducho a chutne pohostiť šibača vegána
20. 4. 2019, 12:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 18:47)

Zdroj: blog.kitchenaid.cz
Na Veľkú noc sú naše stoly plné údenej šunky, vajíčok, koláčov a iných dobrôt, ktoré však niektorí šibači a návštevy nemôžu alebo nechcú jesť. Pohostiť takéhoto stravníka však nie je až také ťažké. Vyskúšajte a uvidíte, že týmto dobrotám neodoláte ani vy.
Veľkonočná vegánska plnka

Zdroj: blog.kitchenaid.cz
Bylinky môžete zvoliť podľa vašej chuti.
Veľkonočná vegánska plnka je nielen veľmi chutná, ale aj na stole dobre vyzerá. Dajte si záležať najmä na bylinkách. Vďaka nim sa z veľkonočnej pochúťky stane vitamínová bomba!
Potrebujeme :
tri celozrnné bagety
cca 4 dcl rastlinného mlieka
1 údené tofu = 250g
1 červenú cibuľu
1 menší pór
1 šalotka
1 menšia červená paprika
dve hrste pŕhľavy
hrsť medvedieho cesnaku
pažítka a petržlenová vňať podľa chuti
olej
soľ
čierne korenie
2 čaj. lyžičky údenej červenej papriky
2dcl vody
2 pol. lyžice ryžovej múky
Postup: Do veľkej misy si dajte nakrájané rožky a zalejte mliekom. Pokrájajte si cibuľky a pór a smažte na oleji, keď cibuľa zmäkne pridajte papriku a tofu nakrájané na prúžky alebo kocky. Osoľte, okoreňte, pridajte aj červenú údenú papriku. Podlejte vodou a pridajte ryžovú múku. Dobre premiešajte nechajte prejsť varom a odstavte.
Rúru si predhrejte na 190°C. Formu vymažte a vysypte. Všetky bylinky umyte a nasekajte na menšie kúsky. K namočenému pečivu pridajte cibuľovú zmes s tofu, pridajte bylinky, dobre premiešajte a dajte do formy. Pečte cca 1 hodinu.
Recept pripravila Martina Schmidtová, viac jej receptov nájdete na: blog.kitchenaid.cz
Vegánsky mazanec
Zdroj: blog.kitchenaid.cz
Klasika na vegánsky spôsob.
Potrebujeme:
250 g hladkej žitnej múky (ale môže byť aj pšeničná)
250 g polohrubej múky
1/2 kocky čerstvého droždia (+ štipka cukru a trocha vlažnej vody na kvások)
200ml rastlinného mlieka
80 g rastlinného oleja
50 g hnedého cukru
1 vanilkový cukor
1 lyžica vanilkového extraktu
štipka soli
kôra z chemicky neošetreného citróna
banán
hrsť lieskových orechov
hrsť mandlí + mandle na ozdobu
Postup:
1. Do väčšej misy, v ktorej budete miesiť, si dajte obe múky a v strede do jamky rozdrobte droždie, posypte štipkou cukru a zalejte vlažnou vodou. Nechajte vykvasiť. Orechy nasekajte nožom a pomeľte. Banán si popučte.
2. Rúru si predhrejte na 180°C. Keď máte kvások pripravený, začnite postupne pridávať všetky ingrediencie a mixujte.
3. Cesto prikryte a nechajte cca 45 minút kysnúť. Po uplynutí tejto doby ho znova premieste, preložte na plech na ktorom budete mazanec piecť a nechajte ešte asi 30 minút kysnúť. Mandle na ozdobu si namočte, keď je cesto dokysnuté poukladajte navrch mandle a dajte do rúry. Pečte približne 40 minút.
Recept pripravila Martina Schmidtová, viac jej receptov nájdete na: blog.kitchenaid.cz
Hrianky so špenátovou nátierkou
Zdroj: blog.kitchenaid.cz
Zdobenie môže byť rôzne a tým sa dá aj zmeniť chuť tejto skvelej a zdravej jednohubky.
Potrebujeme:
cca 500 g čerstvého špenátu
hrsť vlašských orechov (ale môže byť aj viac)
3 strúčiky cesnaku
olej
soľ
čierne korenie
1 menšia červená cibuľa
nakrájaná bageta
Postup: Bagety si opečte do zlata, ide to aj v rúre, prípadne na liatinovej panvici bez oleja. Do mixéru dajte špenát, očistený cesnak, orechy, asi 3 lyžice oleja, 3 lyžice vody. Rozmixujte na redšiu nátierku. Na oleji restujte cibuľku, pridajte k nej špenátovú zmes a približne 3 minúty varte. Na opečenú hrianku dajte nátierku a podávajte ozdobené a obložené čerstvou zeleninou. Takto pripravený špenát je výborný aj na cestoviny.
Recept pripravila Martina Schmidtová, viac jej receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz
