Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Veľká noc LAST MINUTE: Ako jednoducho a chutne pohostiť šibača vegána

Aj vegánske jedlá môžu byť veľmi chutné a dekoratívne.

Zdroj: blog.kitchenaid.cz

Reklama

Na Veľkú noc sú naše stoly plné údenej šunky, vajíčok, koláčov a iných dobrôt, ktoré však niektorí šibači a návštevy nemôžu alebo nechcú jesť. Pohostiť takéhoto stravníka však nie je až také ťažké. Vyskúšajte a uvidíte, že týmto dobrotám neodoláte ani vy.

Veľkonočná vegánska plnka

Bylinky môžete zvoliť podľa vašej chuti.

Zdroj: blog.kitchenaid.cz

Bylinky môžete zvoliť podľa vašej chuti.

Veľkonočná vegánska plnka je nielen veľmi chutná, ale aj na stole dobre vyzerá. Dajte si záležať najmä na bylinkách. Vďaka nim sa z veľkonočnej pochúťky stane vitamínová bomba!

Potrebujeme :

tri celozrnné bagety

cca 4 dcl rastlinného mlieka

1 údené tofu = 250g

1 červenú cibuľu

1 menší pór

1 šalotka

1 menšia červená paprika

dve hrste pŕhľavy

hrsť medvedieho cesnaku

pažítka a petržlenová vňať podľa chuti

olej

soľ

čierne korenie

2 čaj. lyžičky údenej červenej papriky

2dcl vody

2 pol. lyžice ryžovej múky

Postup: Do veľkej misy si dajte nakrájané rožky a zalejte mliekom. Pokrájajte si cibuľky a pór  a smažte na oleji, keď cibuľa zmäkne pridajte papriku a tofu nakrájané na prúžky alebo kocky. Osoľte, okoreňte, pridajte aj červenú údenú papriku. Podlejte vodou a pridajte ryžovú múku. Dobre premiešajte nechajte prejsť varom a odstavte.

Rúru si predhrejte na 190°C. Formu vymažte a vysypte. Všetky bylinky umyte a nasekajte na menšie kúsky. K namočenému pečivu pridajte cibuľovú zmes s tofu, pridajte bylinky, dobre premiešajte a dajte do formy. Pečte cca 1 hodinu.

Recept pripravila Martina Schmidtová, viac jej receptov nájdete na: blog.kitchenaid.cz

 

Vegánsky mazanec 

Zdroj: blog.kitchenaid.cz

Klasika na vegánsky spôsob.

Potrebujeme:

250 g hladkej žitnej múky (ale môže byť aj pšeničná)

250 g polohrubej múky

1/2 kocky čerstvého droždia (+ štipka cukru a trocha vlažnej vody na kvások)

200ml rastlinného mlieka

80 g rastlinného oleja

50 g hnedého cukru

1 vanilkový cukor

1 lyžica vanilkového extraktu

štipka soli

kôra z chemicky neošetreného citróna

banán

hrsť lieskových orechov

hrsť mandlí + mandle na ozdobu

Postup:

1. Do väčšej misy, v ktorej budete miesiť, si dajte obe múky a v strede do jamky rozdrobte droždie, posypte štipkou cukru a zalejte vlažnou vodou. Nechajte vykvasiť.  Orechy nasekajte nožom a pomeľte.  Banán si popučte.

2. Rúru si predhrejte na 180°C. Keď máte kvások pripravený, začnite postupne pridávať všetky ingrediencie a mixujte.

3. Cesto prikryte a nechajte cca 45 minút kysnúť. Po uplynutí tejto doby ho znova premieste, preložte na plech na ktorom budete mazanec piecť  a nechajte ešte asi 30 minút kysnúť. Mandle na ozdobu si namočte, keď je cesto dokysnuté poukladajte navrch mandle a dajte do rúry. Pečte približne 40 minút.

Recept pripravila Martina Schmidtová, viac jej receptov nájdete na: blog.kitchenaid.cz

 

Hrianky so špenátovou nátierkou

Zdroj: blog.kitchenaid.cz

Zdobenie môže byť rôzne a tým sa dá aj zmeniť chuť tejto skvelej a zdravej jednohubky.

Potrebujeme:

cca 500 g čerstvého špenátu                     

hrsť vlašských orechov (ale môže byť aj viac)

3 strúčiky cesnaku

olej

soľ

čierne korenie                                          

1 menšia červená cibuľa

nakrájaná bageta

Postup: Bagety si opečte do zlata, ide to aj v rúre, prípadne na liatinovej panvici bez oleja. Do mixéru dajte špenát, očistený cesnak, orechy, asi 3 lyžice oleja, 3 lyžice vody. Rozmixujte na redšiu nátierku. Na oleji restujte cibuľku, pridajte k nej špenátovú zmes a približne 3 minúty varte. Na opečenú hrianku dajte nátierku a podávajte ozdobené a obložené čerstvou zeleninou. Takto pripravený špenát je výborný aj na cestoviny.

Recept pripravila Martina Schmidtová, viac jej receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Na Zelený štvrtok utíchli zvony, nahradili ich rapkáče

    Vyberáme pre vás niečo PLUS