Obľúbené potraviny spôsobujú rakovinu: Doma ich zrejme máte aj vy, zbavte sa ich čo najskôr!
6. 1. 2019, 18:00

Zdroj: Shutterstock
Odborníci volajú na poplach. Väčšina spracovaného mäsa ako napríklad slanina či šunka je nebezpečná pre zdravie človeka. Obsahujú totiž látky, ktoré preukázateľne spôsobujú rakovinu.

Zdroj: martin domok

Zdroj: Daniela Pirschelová

Zdroj: Daniela Pirschelová
Galéria k článku
Napriek tomu, že táto informácia je pomerne dlho známa, nikto situáciu nerieši a pacientov s rakovinou hrubého čreva či konečníka pribúda. Na skutočnosť sa rozhodla upozorniť skupina britských expertov, ktorí sa snažia, aby vláda konečne zakročila. Varovný prst podľa informácií televízie Sky News dvíha šéf Inštitútu pre globálnu bezpečnosť potravín Kráľovskej univerzity v Belfaste Chris Elliot, kardiológ Aseem Malhotra a britský špecialista na výživu Chris Gill.
Už nás varovali
Správa o nebezpečenstve, ktoré predstavuje spracované mäso, pritom pochádza až z roku 2015. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vtedy klasifikovala spracované mäso ako karcinóm skupiny 1, kam patria tie najnebezpečnejšie, s „preukázateľný rakovinotvorným účinkom pre človeka podľa kritérií Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny.“
WHO v správe uvádza aj skutočnosť, že kvôli konzumácii spomínaného mäsa ročne na rakovinu hrubého čreva a konečníka zbytočne ochorie až 34-tisíc ľudí na celom svete.
Slovensko v ohrození
Varovanie pred dôsledkami sa dostalo do pozornosti, no po chvíli sa naň zabudlo. Slovensko pritom patrí medzi krajiny s najväčším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka na svete. “Rakovinu hrubého čreva a konečníka na Slovensku každý rok diagnostikujú 5000 ľuďom,“ uvádza primár onkologického oddelenia Fakultnej nemocnice v Nitre Juraj Detvay.
Potravinári zatvárajú oči
„Existuje vedecký konsenzus, že dusičnany v spracovanom mäse môžu zapríčiniť vznik rakovinotvorných nitrosamínov a tým zvyšovať riziko rakoviny u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú tradičnú slaninu a šunku,“ varujú experti v prehlásení. Na rozdiel od dôsledkov konzumácie mastných jedál či cukru sa o škodlivosti spracovaného mäsa hovorí málo a potravinový priemysel pred tým zjavne zatvára oči. Kardiológ Malhotra situáciu prirovnáva k výrobcom tabaku, ktorí dlho odmietali akceptovať fakt, že cigarety sú zdraviu škodlivé.
Riešenie?
Lekári situáciu odporúčajú vyriešiť odstránením dusičnanov z výrobných procesov pri spracovaní mäsa. „Dusičnany sa používajú pri úprave slaniny a šunky. Keď sa ale mäso uvarí a skonzumuje ho človek, stanú sa z nich nitrosamíny. Tie sú bez debát karcinogénne. Napriek tomu ich drvivá väčšina slanín na pultoch obchodov obsahuje,“ vysvetľuje lekár.
Dusitany a dusičnany
Dusitany a dusičnany sú prirodzenou súčasťou potravín v dôsledku kolobehu dusíka v prírode. Do zeleniny a ovocia sa dostávajú z pôdy, v mäse sa ale prirodzene nevyskytujú. Pridávajú sa doň ako konzervanty, pretože zachovávajú peknú ružovú farbu a podporujú jeho chuť.
Za normálnych okolností a pri obmedzenej konzumácii sa dusičnany z ľudského organizmu vylúčia močom. Môžu sa ale premeniť na dusitany, ktoré poškodzujú hemoglobín v červených krvinkách alebo zreagovať s aminokyselinami a vytvoriť nebezpečne nitrosamíny.
Mohlo by vás zaujímať?