TIETO potraviny prirovnávajú vedci k DROGÁM: Navrhujú, aby sa už nepredávali, jete ich aj vy?
29. 11. 2022, 19:10 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:42)

Vedci prišli len nedávno s tvrdením, že vysoko spracované potraviny by sa mali preklasifikovať na drogy. Ako dôvod uvádzajú, že sú rovnako návykové a škodlivé ako cigarety. Čo na to hovorí náš odborník na výživu a stravovanie Boris Bajer?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: archiv
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Podľa britského denníka Daily Mail vedci tvrdia, že niektoré potraviny spĺňajú oficiálne kritériá, ktoré stanovili v 90. rokoch cigarety ako drogu."Medzi ne patria spôsobovanie nutkavého užívania a zmeny nálady na mozog a vlastnosti alebo prísady, ktoré posilňujú závislosť alebo vyvolávajú túžbu," vysvetlili.
Výskumníci pod vedením Dr. Ashley Gearhardt, profesorky psychológie na University of Michigan, pre denník vysvetlili, že tieto potraviny sú skôr drogou, pretože sú svojou chuťou a textúrou vzdialené od prírodných potravín. „Sú to priemyselne vyrábané látky, ktoré sú určené na dodávanie cukru a tuku,“ povedala doktorka Alexandra DiFeliceantonio, profesorka výskumu zdravotného správania na Virginia Tech University. Výskumníci dokonca chcú, aby bol predaj týchto potravín deťom obmedzený.

Zdroj: Twitter - Kristie Leong M.D.
Dr. Gearhardt upozornila aj na ďalšie riziko. „Ľudia, ktorí majú zdravú hmotnosť, sú stále vystavení riziku vzniku rakoviny a ďalších problémov v dôsledku konzumácie nezdravého jedla," povedala. Pripomenula tiež, že pretrvávajúce zvyšovanie hladiny cukru v krvi konzumáciou sladkých potravín môže viesť aj k cukrovke.
Zisťovali sme, či sú vysoko spracované potraviny naozaj také návykové a škodlivé ako cigarety. Odpoveď sme hľadali u známeho odborníka na výživu a stravovanie Boris Bajera.
Názor experta Bajera si môžete prečítať na nasledujúcej strane »»»
Odborník Boris Bajer pre náš denník povedal, že si nedovolí povedať, či sú až také návykové ako niektoré drogy.
„Podľa mojich znalostí taká silná reakcia v organizme nevzniká vo forme závislosti ako od kokaínu alebo heroínu, no v jednoduchosti vieme povedať, že závislosť od sladkého alebo extrémne chutného jedla vzniká na základe okruhu odmeny pod vplyvom látky, ktorá vzniká v tele a volá sa dopamín. Pomerne jasne vieme zadefinovať, čo je chuťovo atraktívne - a jednou z najobľúbenejších chutí je kombinácia sladká so slanou," vysvetlil.
Zisťovali sme aj, prečo sú ľudia so zdravou hmotnosťou, ktorí si doprajú aj nezdravé jedlo, vystavení vzniku rakoviny a ďalším problémom. Jeho vysvetlenie bolo jednoznačné.
Anketa
Ako sa stravujete vy?
- Preferujem len zdravé jedlá30%
- Jem všetko, neriešim čo je zdravé a čo nie64%
- Väčšinou jem nezdravo4%
Hlasovanie bolo ukončené
„Niektoré konkrétne látky a živiny, ktoré sú v potravinách, môžu zhoršovať metabolické zdravie človeka a prikladať do ohňa zápalu, hoci človek nemusí mať problém s hmotnosťou. Príkladom je napr. nepomer omega-6 a -3 mastných kyselín v strave alebo transmastné kyseliny, ktoré môžu priamo v organizme spúšťať signalizáciu na tvorbu zápalových látok, ktoré zvyšujú krvný tlak a robia nedostatočnú reakciu tela na inzulín," vysvetlil. Práve toto je podľa neho dôvod, ktorý môže viesť až k cukrovke.